Tort orzechowy z bezami
m7
Długo się robi, ale efekt jest powalający.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
506
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Długo się robi, ale efekt jest powalający.
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
25 rum
500 mleko
125 wódka
2 szczyp. sól
375 g margaryna zwykła
1 szkl. cukier puder
12 szt. jaja kurze całe
1 szt. poncz
1 szkl. sok z cytryny
2 szt. budyń śmietankowy
1 łyżka bułka tarta
1 łyżka margaryna zwykła
5 łyżka kawa
5 łyżka cukier
3 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka rodzynki
75 g orzechy włoskie
20 dag. bezy
Przygotowanie
Orzechy zmielić. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysta masę. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek.
Wsypać bułkę tartą, zmielone orzechy ( 5-6 łyżek zostawić do przybrania ) i delikatnie wymieszać.
Do tortownicy wlać ciasto i piec w 170 st. C przez 1 godzinę.
Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Wyjąć i przekroić na 3 części.
Przygotować poncz: Kawę zalać 2 szklankami wrzątku, ostudzić. Gdy się zaparzy przecedzić, dodać alkohol, sok z cytryny.
Budyń gotować z połowy mleka podanego w przepisie na opakowaniu i ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem i budyniem, a następnie podzielić na 2 części.
Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i ostudzić .Do jednej części kremu dodać kakao i ostudzić.
Rodzynki umyć, sparzyć i moczyć w alkoholu, osączyć.
Pierwszy krążek ciasta mocno nasączyć ponczem, cienko posmarować ciemnym kremem i posypać rodzynkami .
Bezy namoczyć w alkoholu pozostałym po moczeniu rodzynek. Układać je na rodzynkach i cienko posmarować ciemnym kremem.
Na wierzch kremu położyć drugi krążek i smarować grubą warstwę jasnego kremu i przykryć trzecim krążkiem.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Wierzch tortu posmarować resztą ciemnego kremu, a boki częścią jasnego.
Nożem umoczonym w zimnej wodzie idealnie wygadzić powierzchnię tortu.
Z reszty białego kremu zrobić dekoracje lub użyć gotowych ozdób, czy orzechów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
506
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.