Tort orzechowy z bezami

m7
Tort orzechowy z bezami

1

0 / 0

Długo się robi, ale efekt jest powalający.

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

25 rum

500 mleko

125 wódka

2 szcz. sól

375 g margaryna zwykła

1 szkl. cukier puder

1 szt. biszkopt:

12 szt. jaja kurze całe

1 szt. poncz

1 szkl. sok z cytryny

1 szt. krem:

2 szt. budyń śmietankowy

1 łyżka bułka tarta

1 łyżka margaryna zwykła

5 łyżka kawa

5 łyżka cukier

3 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka rodzynki

75 g orzechy włoskie

20 dek. bezy

Przygotowanie


1

Orzechy zmielić. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysta masę. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek.

2

Wsypać bułkę tartą, zmielone orzechy ( 5-6 łyżek zostawić do przybrania ) i delikatnie wymieszać.

3

Do tortownicy wlać ciasto i piec w 170 st. C przez 1 godzinę.

4

Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.

5

Wyjąć i przekroić na 3 części.

6

Przygotować poncz: Kawę zalać 2 szklankami wrzątku, ostudzić. Gdy się zaparzy przecedzić, dodać alkohol, sok z cytryny.

7

Budyń gotować z połowy mleka podanego w przepisie na opakowaniu i ostudzić.

8

Masło zmiksować z cukrem i budyniem, a następnie podzielić na 2 części.

9

Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i ostudzić .Do jednej części kremu dodać kakao i ostudzić.

10

Rodzynki umyć, sparzyć i moczyć w alkoholu, osączyć.

11

Pierwszy krążek ciasta mocno nasączyć ponczem, cienko posmarować ciemnym kremem i posypać rodzynkami .

12

Bezy namoczyć w alkoholu pozostałym po moczeniu rodzynek. Układać je na rodzynkach i cienko posmarować ciemnym kremem.

13

Na wierzch kremu położyć drugi krążek i smarować grubą warstwę jasnego kremu i przykryć trzecim krążkiem.

14

Biszkopt nasączyć ponczem.

15

Wierzch tortu posmarować resztą ciemnego kremu, a boki częścią jasnego.

16

Nożem umoczonym w zimnej wodzie idealnie wygadzić powierzchnię tortu.

17

Z reszty białego kremu zrobić dekoracje lub użyć gotowych ozdób, czy orzechów.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły