Tort orzechowy

mariola85
Tort orzechowy

2

0 / 0

Przepysznie na urodziny:) Najlepszy tort dla smakoszy orzechów. Przepis na tort orzechowy

22

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

1 kostka masło

2 szkl. mleko

0.75 szkl. cukier

0.30 szkl. cukier puder

5 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń śmietankowy

1 szt. budyń śmietankowy

1 szt. herbata napar

1 szt. cytryna

2 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

25 łyżka orzechy włoskie

2 łyżka alkohol

4 łyżka kawa cappuccino

3 łyżka cukier

8 dag. jaja kurze całe

20 dag. cukier

16 dag. mąka pszenna tortowa lubella

0.50 szkl. mleko

Przygotowanie


1

Ciemny biszkopt: 8 jaj, 20 dag cukru, 16 dag mąki tortowej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy jedno żółtko, następnie jedną łyżkę mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia, później znowu żółtko, mieszanka mąki itd, aż do skończenia składników. Mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25-30 cm średnicy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.

2

Masa cappuccino: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, 1 budyń śmietankwowy bez cukru, 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, kostka masła, 3-4 łyżki kawy cappuccino o smaku śmietankowym. Wykonanie: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budyń rozrabiamy w szklance zimnego mleka tak, aby nie było grudek. Drugą szklankę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy budyń i studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń i po łyżce kawy cappuccino. iksujemy na gładką masę.

3

Masa orzechowa: 25 dag zielonych orzechów włoskich, kostka masła, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki alkoholu. Wykonanie: Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce orzechów i ucieramy do uzyskania masy.

4

Biszkop studzimy i kroimy na 3 części. Części te będziemy nasączać osłodzoną herbatą z dodatkiem soku z cytryny.

5

Pierwszą dolną warstwę nasączoną herbatą smarujemy dżemem wiśniowym i kładziemy masę cappuccino, później warstwę biszkoptu. Nasączamy go herbatą i smarujemy masą orzechową, na to warstwa biszkoptu nasączonego herbatą i warstwa cappuccino. Całość wygładzamy masą orzechową i dekorujemy.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły