Example thumb
2

Składniki

3 Łyżki
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
16 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło
1 Kostka
masło
2 Szklanki
mleko
0.75 Szklanki
cukier
0.3 Szklanki
cukier puder
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
budyń śmietankowy
1 Sztuka
budyń śmietankowy
1 Sztuka
Herbata napar
1 Sztuka
cytryna
2 Łyżki
kakao
25 Łyżek
orzechy włoskie
2 Łyżki
alkohol
4 Łyżki
Kawa cappuccino
3 Łyżki
cukier
8 Dekagramów
jaja kurze całe
20 Dekagramów
cukier
0.5 Szklanki
mleko
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciemny biszkopt: 8 jaj, 20 dag cukru, 16 dag mąki tortowej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy jedno żółtko, następnie jedną łyżkę mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia, później znowu żółtko, mieszanka mąki itd, aż do skończenia składników. Mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25-30 cm średnicy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
  2. Masa cappuccino: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, 1 budyń śmietankwowy bez cukru, 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, kostka masła, 3-4 łyżki kawy cappuccino o smaku śmietankowym. Wykonanie: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budyń rozrabiamy w szklance zimnego mleka tak, aby nie było grudek. Drugą szklankę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy budyń i studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń i po łyżce kawy cappuccino. iksujemy na gładką masę.
  3. Masa orzechowa: 25 dag zielonych orzechów włoskich, kostka masła, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki alkoholu. Wykonanie: Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce orzechów i ucieramy do uzyskania masy.
  4. Biszkop studzimy i kroimy na 3 części. Części te będziemy nasączać osłodzoną herbatą z dodatkiem soku z cytryny.
  5. Pierwszą dolną warstwę nasączoną herbatą smarujemy dżemem wiśniowym i kładziemy masę cappuccino, później warstwę biszkoptu. Nasączamy go herbatą i smarujemy masą orzechową, na to warstwa biszkoptu nasączonego herbatą i warstwa cappuccino. Całość wygładzamy masą orzechową i dekorujemy.

Opis

Przepysznie na urodziny:)

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!