Tort orzechowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Tort orzechowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977028142.jpeg&w=3840&q=75)
Przepysznie na urodziny:) Najlepszy tort dla smakoszy orzechów. Przepis na tort orzechowy
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1008
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Przepysznie na urodziny:) Najlepszy tort dla smakoszy orzechów. Przepis na tort orzechowy
22
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 kostka masło
2 szkl. mleko
0.75 szkl. cukier
0.30 szkl. cukier puder
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. herbata napar
1 szt. cytryna
2 łyżka kakao decomorreno
3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
25 łyżka orzechy włoskie
2 łyżka alkohol
4 łyżka kawa cappuccino
3 łyżka cukier
8 dag. jaja kurze całe
20 dag. cukier
16 dag. mąka pszenna tortowa lubella
0.50 szkl. mleko
Przygotowanie
Ciemny biszkopt: 8 jaj, 20 dag cukru, 16 dag mąki tortowej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy jedno żółtko, następnie jedną łyżkę mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia, później znowu żółtko, mieszanka mąki itd, aż do skończenia składników. Mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Biszkopt pieczemy w tortownicy 25-30 cm średnicy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.
Masa cappuccino: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, 1 budyń śmietankwowy bez cukru, 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, kostka masła, 3-4 łyżki kawy cappuccino o smaku śmietankowym. Wykonanie: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budyń rozrabiamy w szklance zimnego mleka tak, aby nie było grudek. Drugą szklankę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy budyń i studzimy. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń i po łyżce kawy cappuccino. iksujemy na gładką masę.
Masa orzechowa: 25 dag zielonych orzechów włoskich, kostka masła, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki alkoholu. Wykonanie: Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po łyżce orzechów i ucieramy do uzyskania masy.
Biszkop studzimy i kroimy na 3 części. Części te będziemy nasączać osłodzoną herbatą z dodatkiem soku z cytryny.
Pierwszą dolną warstwę nasączoną herbatą smarujemy dżemem wiśniowym i kładziemy masę cappuccino, później warstwę biszkoptu. Nasączamy go herbatą i smarujemy masą orzechową, na to warstwa biszkoptu nasączonego herbatą i warstwa cappuccino. Całość wygładzamy masą orzechową i dekorujemy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1008
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
87
gram
Tłuszcze
67
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.