Tort naleśnikowy z kremem waniliowym, dżemem Łowicz i karmelem
konkurs
0
0 / 0
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
500 mleko
4 szt. jaja l
200 g mąka pszenna tortowa lubella
20 g cukier
30 g masło
1 szt. laska wanilii
110 g skrobia ziemniaczana
8 szt. żółtko
240 g cukier
1 l mleko
80 g masło
1 opak. dżem łowicz truskawkowy 100% z owoców extra gladki
100 g cukier
4 łyżka olej
Przygotowanie
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą. Smażymy na teflonowej patelni przetartej papierem z olejem.
120g cukru , żółtka i skrobie mieszamy w misce. W rondelku zagotowujemy mleko z laską wanilii i resztą cukru. Zagotowane mleko powoli dolewamy do miski ze skrobią i żółtkami ciągle mieszając ubijaczką. Przelewamy z powrotem do garnuszka i mieszając zagotowujemy jeszcze raz - mocno się w tym czasie zagęści. Przekładamy do miski i dodajemy zimne, roztopione wcześniej masło wciąż mieszając. Przykrywamy folią i schładzamy.
Roztopić na suchej patelni cukier, aż uzyska lekko brązowy kolor i płynną konsystencję. Masę wylewamy na papier do pieczenia i czekamy aż zastygnie. Po wystygnięciu miksujemy w blenderze do uzyskania kryształków cukru.
Składamy tort- przekładamy naleśniki warstwą kremu i warstwą dżemu wiśniowego Łowicz. Ostatni naleśnik polewamy karmelem i opalamy za pomocą palnika cukierniczego.