Tort naleśnikowy z kremem waniliowym, dżemem Łowicz i karmelem

konkurs
Tort naleśnikowy z kremem waniliowym, dżemem Łowicz  i karmelem

0

0 / 0

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

500 mleko

4 szt. jaja l

200 g mąka pszenna tortowa lubella

20 g cukier

30 g masło

1 szt. laska wanilii

110 g skrobia ziemniaczana

8 szt. żółtko

240 g cukier

1 l mleko

80 g masło

1 opak. dżem łowicz truskawkowy 100% z owoców extra gladki

100 g cukier

4 łyżka olej

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą. Smażymy na teflonowej patelni przetartej papierem z olejem.

2

120g cukru , żółtka i skrobie mieszamy w misce. W rondelku zagotowujemy mleko z laską wanilii i resztą cukru. Zagotowane mleko powoli dolewamy do miski ze skrobią i żółtkami ciągle mieszając ubijaczką. Przelewamy z powrotem do garnuszka i mieszając zagotowujemy jeszcze raz - mocno się w tym czasie zagęści. Przekładamy do miski i dodajemy zimne, roztopione wcześniej masło wciąż mieszając. Przykrywamy folią i schładzamy.

3

Roztopić na suchej patelni cukier, aż uzyska lekko brązowy kolor i płynną konsystencję. Masę wylewamy na papier do pieczenia i czekamy aż zastygnie. Po wystygnięciu miksujemy w blenderze do uzyskania kryształków cukru.

4

Składamy tort- przekładamy naleśniki warstwą kremu i warstwą dżemu wiśniowego Łowicz. Ostatni naleśnik polewamy karmelem i opalamy za pomocą palnika cukierniczego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły