Tort naleśnikowy

decomorreno
Tort naleśnikowy

1

5 / 1

Cieszący oko i podniebienie tort, do zrobienia którego nie potrzebujesz piekarnika i który bezkarnie możesz jeść na śniadanie? Proszę bardzo! Zainspiruj się naszym pomysłem na niezwykle pożywny torcik naleśnikowy w wersji wegańskiej, który oczaruje Twoich bliskich. Idealnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek lub super zdrowy apetyczny deser .

12

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


14 porcji

Składniki

4 szkl. mąka lubella

1.20 l mleko roślinne

4 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka olej

1 szczyp. sól

1 szkl. masło z orzechów laskowych

1 szkl. kasza jaglana

2 łyżka olej kokosowy

5 łyżka syrop klonowy

1 szkl. mleko roślinne

250 g śmietanka kokosowa

6 szt. figa

Przygotowanie


1

Przygotuj ciasto na naleśniki, wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 20-30 minut.

2

Wymieszaj ciasto ponownie i smaż cienkie naleśniki na patelni o średnicy około 23 cm.

3

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz i przelej wrzątkiem, następnie ugotuj do miękkości.

4

Dodaj 0,5 szklanki mleka oraz olej kokosowy, syrop klonowy i masło z orzechów laskowych. W razie potrzeby dodaj więcej mleka aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy krem wystygnie, przełóż nim naleśniki.

5

Przed podaniem ubij dobrze schłodzoną śmietankę kokosową ( to tłusta stała część mleka kokosowego). Na wierzchu wyłóż śmietankę oraz świeże dojrzałe figi. Smacznego!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

528

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

60

gram

Tłuszcze

26

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Orzechy ziemne

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły