Tort naleśnikowy
decomorreno
Cieszący oko i podniebienie tort, do zrobienia którego nie potrzebujesz piekarnika i który bezkarnie możesz jeść na śniadanie? Proszę bardzo! Zainspiruj się naszym pomysłem na niezwykle pożywny torcik naleśnikowy w wersji wegańskiej, który oczaruje Twoich bliskich. Idealnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek lub super zdrowy apetyczny deser .
1
5 / 1
Cieszący oko i podniebienie tort, do zrobienia którego nie potrzebujesz piekarnika i który bezkarnie możesz jeść na śniadanie? Proszę bardzo! Zainspiruj się naszym pomysłem na niezwykle pożywny torcik naleśnikowy w wersji wegańskiej, który oczaruje Twoich bliskich. Idealnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek lub super zdrowy apetyczny deser .
12
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
14 porcji
Składniki
4 szkl. mąka lubella
1.20 l mleko roślinne
4 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka olej
1 szcz. sól
1 szkl. masło z orzechów laskowych
1 szkl. kasza jaglana
2 łyżka olej kokosowy
5 łyżka syrop klonowy
1 szkl. mleko roślinne
250 g śmietanka kokosowa
6 szt. figa
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki, wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw na 20-30 minut.
Wymieszaj ciasto ponownie i smaż cienkie naleśniki na patelni o średnicy około 23 cm.
Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz i przelej wrzątkiem, następnie ugotuj do miękkości.
Dodaj 0,5 szklanki mleka oraz olej kokosowy, syrop klonowy i masło z orzechów laskowych. W razie potrzeby dodaj więcej mleka aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdy krem wystygnie, przełóż nim naleśniki.
Przed podaniem ubij dobrze schłodzoną śmietankę kokosową ( to tłusta stała część mleka kokosowego). Na wierzchu wyłóż śmietankę oraz świeże dojrzałe figi. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Orzechy ziemne
Gluten