Tort na specjalne okazje
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
mariola85
![Tort na specjalne okazje](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974926286.jpeg&w=3840&q=75)
Dla siostrzenicy w Dniu Chrzcin. Lekki jak piórko i uroczysty na tę specjalną okazję:)
0
0 / 0
Dla siostrzenicy w Dniu Chrzcin. Lekki jak piórko i uroczysty na tę specjalną okazję:)
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.75 szkl. mąka ziemniaczana
6 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń waniliowy
1 szt. czekolada gorzka
2 łyżka woda
Przygotowanie
Ubić białka mikserem dodając stopniowo po łyżce cukru, następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając.
Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Po łyżce dodajemy mieszankę mąki do masy jajecznej m iksując na najnoższych obrotach. Na koniec miksowania dodajemy wodę.
Wylewamy masę biszkoptową do okrągłej foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. i wstawić do gorącego pieca na pół godziny (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy).
Biszkopt zostawiamy chwilę w piekarniku, a następnie delikatnie nożem odklejamy brzegi i przewracamy biszkopt do góry dnem na papier do pieczenia.
Jak wystygnie, możemy go przekroić na 3 części, nasączyć, przełożyć masą i ozdobić wg własnego uznania.
Masa: