Tort na specjalne okazje

mariola85
Tort na specjalne okazje

0

0 / 0

Dla siostrzenicy w Dniu Chrzcin. Lekki jak piórko i uroczysty na tę specjalną okazję:)

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.75 szkl. mąka ziemniaczana

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń waniliowy

1 szt. czekolada gorzka

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Ubić białka mikserem dodając stopniowo po łyżce cukru, następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając.

2

Obie mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3

Po łyżce dodajemy mieszankę mąki do masy jajecznej m iksując na najnoższych obrotach. Na koniec miksowania dodajemy wodę.

4

Wylewamy masę biszkoptową do okrągłej foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.

5

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. i wstawić do gorącego pieca na pół godziny (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy).

6

Biszkopt zostawiamy chwilę w piekarniku, a następnie delikatnie nożem odklejamy brzegi i przewracamy biszkopt do góry dnem na papier do pieczenia.

7

Jak wystygnie, możemy go przekroić na 3 części, nasączyć, przełożyć masą i ozdobić wg własnego uznania.

8

Masa:

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły