Tort na różne okazje
m7
Tort na urodziny i inne okazje. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu.
1
0 / 0
Tort na urodziny i inne okazje. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu.
18
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
500 mleko uht 3,2%
100 syrop cukrowy
1 szczyp. sól
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. cukier waniliowy
2 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. mąka ziemniaczana
1.50 szkl. cukier
10 szt. jaja kurze całe
8 szt. żółtko jaja kurzego
0.50 szt. ananas plastry w syropie
2 szt. kiwi
2 łyżka posypka do ciast
30 dag. masło roślinne
30 dag. cukier
2 dag. mąka ziemniaczana
10 dag. konfitura wiśniowa
5 dag. wiórki kokosowe
Przygotowanie
Żółtka jaj( 10 sztuk) oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek cały czas delikatnie mieszając masę na ciasto biszkoptowe.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać masę do dużej tortownicy i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.
Mleko należy zagotować. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
Gdy masa będzie pulchna i jednolita dolewać do niej wąskim strumieniem gorące mleko ciągle ucierając. Miskę wstawić do zimnej wody i ucierać do momentu całkowitego wystudzenia się masy.
Masło roślinne utrzeć na puch, następnie dodawać do niego porcjami masę jajeczną.
Spodni blat biszkopta nasączyć syropem cukrowym, posmarować konfiturą i masą, przykryć drugim blatem. Drugi blat nasączyć syropem cukrowym i posmarować masą, następnie przykryć ostatnim blatem, który też należy delikatnie nasączyć.
Wierzch i boki tortu posmarować masą, wierzch dodatkowo ozdobić.
Brzegi tortu obsypać wiórkami kokosowymi.
Tort udekorować plasterkami kiwi, ananasem i posypką.