Tort na różne okazje

m7
Tort na różne okazje

1

0 / 0

Tort na urodziny i inne okazje. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu.

18

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

500 mleko uht 3,2%

100 syrop cukrowy

1 szcz. sól

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka cukier waniliowy

2 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. mąka ziemniaczana

1.50 szkl. cukier

10 szt. jaja kurze całe

8 szt. żółtko jaja kurzego

0.50 szt. ananas plastry w syropie

2 szt. kiwi

2 łyżka posypka do ciast

30 dek. masło roślinne

30 dek. cukier

2 dek. mąka ziemniaczana

10 dek. konfitura wiśniowa

5 dek. wiórki kokosowe

Przygotowanie


1

Żółtka jaj( 10 sztuk) oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2

Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek cały czas delikatnie mieszając masę na ciasto biszkoptowe.

3

Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać masę do dużej tortownicy i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4

Po upieczeniu wystudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.

5

Mleko należy zagotować. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.

6

Gdy masa będzie pulchna i jednolita dolewać do niej wąskim strumieniem gorące mleko ciągle ucierając. Miskę wstawić do zimnej wody i ucierać do momentu całkowitego wystudzenia się masy.

7

Masło roślinne utrzeć na puch, następnie dodawać do niego porcjami masę jajeczną.

8

Spodni blat biszkopta nasączyć syropem cukrowym, posmarować konfiturą i masą, przykryć drugim blatem. Drugi blat nasączyć syropem cukrowym i posmarować masą, następnie przykryć ostatnim blatem, który też należy delikatnie nasączyć.

9

Wierzch i boki tortu posmarować masą, wierzch dodatkowo ozdobić.

10

Brzegi tortu obsypać wiórkami kokosowymi.

11

Tort udekorować plasterkami kiwi, ananasem i posypką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły