1

Składniki

500 Mililitrów
mleko UHT 3,2%
100 Mililitrów
Syrop cukrowy
1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Łyżeczka
CUKIER WANILIOWY
2 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1 Szklanka
mąka ziemniaczana
1.5 Szklanki
cukier
10 Sztuk
jaja kurze całe
8 Sztuk
żółtko jaja kurzego
0.5 Sztuki
ananas plastry w syropie
2 Sztuki
kiwi
2 Łyżki
Posypka do ciast
30 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
30 Dekagramów
cukier
2 Dekagramy
mąka ziemniaczana
10 Dekagramów
Konfitura wiśniowa
5 Dekagramów
wiórki kokosowe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żółtka jaj( 10 sztuk) oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek cały czas delikatnie mieszając masę na ciasto biszkoptowe.
  3. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przelać masę do dużej tortownicy i piec przez około 30- 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  4. Po upieczeniu wystudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.
  5. Mleko należy zagotować. Żółtka jaj utrzeć z cukrem na puch, następnie ciągle ucierając dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy.
  6. Gdy masa będzie pulchna i jednolita dolewać do niej wąskim strumieniem gorące mleko ciągle ucierając. Miskę wstawić do zimnej wody i ucierać do momentu całkowitego wystudzenia się masy.
  7. Masło roślinne utrzeć na puch, następnie dodawać do niego porcjami masę jajeczną.
  8. Spodni blat biszkopta nasączyć syropem cukrowym, posmarować konfiturą i masą, przykryć drugim blatem. Drugi blat nasączyć syropem cukrowym i posmarować masą, następnie przykryć ostatnim blatem, który też należy delikatnie nasączyć.
  9. Wierzch i boki tortu posmarować masą, wierzch dodatkowo ozdobić.
  10. Brzegi tortu obsypać wiórkami kokosowymi.
  11. Tort udekorować plasterkami kiwi, ananasem i posypką.

Opis

Tort na urodziny i inne okazje. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!