Tort Mus z Czekodżemem Wiśniowym Łowicz oraz mini gruszkami w czerwonym winie
Łowicz
Przepis na zapierający dech w piersiach tort mus z wiśniowym czekodżemem oraz mini gruszkami w czerwonym winie. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej! Ten wykwintny deser jest nieco czasochłonny i wymaga odrobiny cierpliwości, ale gwarantujemy, że efekt końcowy rekompensuje włożony wysiłek i trud.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
674
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis na zapierający dech w piersiach tort mus z wiśniowym czekodżemem oraz mini gruszkami w czerwonym winie. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej! Ten wykwintny deser jest nieco czasochłonny i wymaga odrobiny cierpliwości, ale gwarantujemy, że efekt końcowy rekompensuje włożony wysiłek i trud.
?
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Przygotowanie
Herbatniki rozkrusz, masło roztop i wlej do herbatników. Tak zagniecioną masą ciasteczkową wyłóż dno tortownicy o średnicy 24cm. Odstaw do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotuj gruszki. Obierz mini gruszki ze skóry. W rondelku doprowadź do wrzenia 250 ml półsłodkiego wina czerwonego, 250ml wody i 50ml syropu wiśniowego.
Do wywaru włóż obrane gruszki i gotuj je pod przykryciem aż będą ugotowane, ale nie za miękkie (ok. 40 minut) Odstaw do wystudzenia.
W kąpieli wodnej (miseczka na garnku z gotującą się wodą) rozpuść czekoladę wraz z 150ml śmietanki. Dodaj 1 słoiczek Czekodżemu Wiśniowego Łowicz. W drugiej miseczce zalej żelatynę zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje (ok. 10 minut). Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i dodaj do masy czekoladowej. W osobnym naczyniu ubij pozostałe 250ml kremówki i dodaj delikatnie mieszając do masy czekoladowej.
Trzy czwarte zawartości powstałego musu wylej na ciasteczkowy spód. Ułóż gruszki ogonkami do góry i zalej pozostałym musem. Wstaw do lodówki do schłodzenia - najlepiej na przynajmniej 4 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
674
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
39
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.