Tort Mus z Czekodżemem Wiśniowym Łowicz oraz mini gruszkami w czerwonym winie

Łowicz
Tort Mus z Czekodżemem Wiśniowym Łowicz oraz mini gruszkami w czerwonym winie

1

0 / 0

Przepis na zapierający dech w piersiach tort mus z wiśniowym czekodżemem oraz mini gruszkami w czerwonym winie. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej! Ten wykwintny deser jest nieco czasochłonny i wymaga odrobiny cierpliwości, ale gwarantujemy, że efekt końcowy rekompensuje włożony wysiłek i trud.

?

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Przygotowanie


1

Herbatniki rozkrusz, masło roztop i wlej do herbatników. Tak zagniecioną masą ciasteczkową wyłóż dno tortownicy o średnicy 24cm. Odstaw do schłodzenia do lodówki na 30 minut.

2

W międzyczasie przygotuj gruszki. Obierz mini gruszki ze skóry. W rondelku doprowadź do wrzenia 250 ml półsłodkiego wina czerwonego, 250ml wody i 50ml syropu wiśniowego.

3

Do wywaru włóż obrane gruszki i gotuj je pod przykryciem aż będą ugotowane, ale nie za miękkie (ok. 40 minut) Odstaw do wystudzenia.

4

W kąpieli wodnej (miseczka na garnku z gotującą się wodą) rozpuść czekoladę wraz z 150ml śmietanki. Dodaj 1 słoiczek Czekodżemu Wiśniowego Łowicz. W drugiej miseczce zalej żelatynę zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje (ok. 10 minut). Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i dodaj do masy czekoladowej. W osobnym naczyniu ubij pozostałe 250ml kremówki i dodaj delikatnie mieszając do masy czekoladowej.

5

Trzy czwarte zawartości powstałego musu wylej na ciasteczkowy spód. Ułóż gruszki ogonkami do góry i zalej pozostałym musem. Wstaw do lodówki do schłodzenia - najlepiej na przynajmniej 4 godziny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły