Tort Malkoff

m7

Austriacki Tort Malakoff- pyszne połaczenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów
Wartości odżywcze na porcję
Energia
521
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Austriacki Tort Malakoff- pyszne połaczenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
50 rum
150 śmietanka kremowa 30%
100 g płatki migdałowe
50 g płatki migdałowe
1.50 szkl. mleko
1 szt. budyń śmietankowy
2 łyżka cukier
4 łyżka cukier
2 łyżka cukier puder
30 dag. biszkopty
25 dag. masło
20 dag. herbatniki
0.50 szkl. wino białe wytrawne
0.50 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz
Przygotowanie
Wymieszac składniki ponczu. Tortownicę wyłozyć połową biszkoptów szczelnie, nasączyc połową ponczu. Ugotowac budyń z mlekiem i cukrem, ostudzic. Masło utrzec z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawac po łyżce zimnego budyniu, dodac sok z cytryny. Podgrzac dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarowac grubo częścią kremu, posypac połową płatków. Ułożyć ponownie biszkopty, dżem, krem (troche zostawic na posmarowanie boków) i płatki. Wstawic do lodówki. Gdy krem stwardnieje zdjac obręcz tortownicy, posmarowac boki ciasta resztą kremu i obkleic
płatkami. Udekorowac herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawic do lodówki. Pyszny.