Tort Malkoff

m7
Tort Malkoff

0

0 / 0

Austriacki Tort Malakoff- pyszne połaczenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

50 rum

150 śmietanka kremowa 30%

100 g płatki migdałowe

50 g płatki migdałowe

1.50 szkl. mleko

1 szt. budyń śmietankowy

2 łyżka cukier

4 łyżka cukier

2 łyżka cukier puder

30 dek. biszkopty

25 dek. masło

20 dek. herbatniki

0.50 szkl. wino białe wytrawne

0.50 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz

Przygotowanie


1

Wymieszac składniki ponczu. Tortownicę wyłozyć połową biszkoptów szczelnie, nasączyc połową ponczu. Ugotowac budyń z mlekiem i cukrem, ostudzic. Masło utrzec z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawac po łyżce zimnego budyniu, dodac sok z cytryny. Podgrzac dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarowac grubo częścią kremu, posypac połową płatków. Ułożyć ponownie biszkopty, dżem, krem (troche zostawic na posmarowanie boków) i płatki. Wstawic do lodówki. Gdy krem stwardnieje zdjac obręcz tortownicy, posmarowac boki ciasta resztą kremu i obkleic

2

płatkami. Udekorowac herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawic do lodówki. Pyszny.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły