Tort makowy z pomarańczą
lubella
Doskonały na urodziny, apetyczny tort makowy z intensywnym smakiem pomarańczy przebojem pobije imprezowe stoły w każdym domu. Stosunkowo prosty do wykonania, na pewno uda się każdemu domowemu cukiernikowi, który postanowi się z nim zmierzyć.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
783
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 2
Doskonały na urodziny, apetyczny tort makowy z intensywnym smakiem pomarańczy przebojem pobije imprezowe stoły w każdym domu. Stosunkowo prosty do wykonania, na pewno uda się każdemu domowemu cukiernikowi, który postanowi się z nim zmierzyć.
18
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 g mak
150 g mąka lubella puszysta tortowa
200 g cukier
6 szt. jaja l
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
300 gorąca woda
1 szczyp. sól
1 szt. budyń śmietankowy z cukrem
500 mleko
200 g masło
4 szt. pomarańcza
1 szt. galaretka pomarańczowa
250 sok pomarańczowy tymbark
60 g cukier
50 g masło
100 g mleczna czekolada
100 g czekolada gorzka
200 śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Mak przełóż do garnka i zalej gorącą wodą. Pozostaw do ostygnięcia. Mak dokładnie odcedź, dodaj cukier i zmiel dwukrotnie. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodaj żółtka. Następnie partiami dodaj mąkę i mak z cukrem. Mieszaj do połączenia składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C . Piecz przez 25 min.
Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Pozostaw do wystudzenia. Budyń zmiksuj z masłem do uzyskania gładkiej masy.
Owoce umyj. Pomarańcze obierz, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Zalej sokiem pomarańczowym, dodaj cukier i zagotuj. Pozostaw na 5 minut, a następnie dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij. Pod koniec ubijania dodaj czekoladę. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przekrój na trzy części. Blaty nasącz sokiem z pomarańczy. Na pierwszy blat nałóż warstwę owoców, a następnie warstwę kremu budyniowego. Połóż drugi blat, ponownie warstwę owoców i warstwę kremu. Trzeci blat nałóż na krem nasączoną stroną do spodu. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem czekoladowym.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
783
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
49
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.