Tort makowy z pomarańczą

lubella
Tort makowy z pomarańczą

0

3 / 2

Doskonały na urodziny, apetyczny tort makowy z intensywnym smakiem pomarańczy przebojem pobije imprezowe stoły w każdym domu. Stosunkowo prosty do wykonania, na pewno uda się każdemu domowemu cukiernikowi, który postanowi się z nim zmierzyć.

18

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

250 g mak

150 g mąka lubella puszysta tortowa

200 g cukier

6 szt. jaja l

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

300 gorąca woda

1 szczyp. sól

1 szt. budyń śmietankowy z cukrem

500 mleko

200 g masło

4 szt. pomarańcza

1 szt. galaretka pomarańczowa

250 sok pomarańczowy tymbark

60 g cukier

50 g masło

100 g mleczna czekolada

100 g czekolada gorzka

200 śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Mak przełóż do garnka i zalej gorącą wodą. Pozostaw do ostygnięcia. Mak dokładnie odcedź, dodaj cukier i zmiel dwukrotnie. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

2

Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodaj żółtka. Następnie partiami dodaj mąkę i mak z cukrem. Mieszaj do połączenia składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C . Piecz przez 25 min.

3

Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Pozostaw do wystudzenia. Budyń zmiksuj z masłem do uzyskania gładkiej masy.

4

Owoce umyj. Pomarańcze obierz, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Zalej sokiem pomarańczowym, dodaj cukier i zagotuj. Pozostaw na 5 minut, a następnie dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.

5

Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Pozostaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij. Pod koniec ubijania dodaj czekoladę. Dokładnie wymieszaj.

6

Ciasto przekrój na trzy części. Blaty nasącz sokiem z pomarańczy. Na pierwszy blat nałóż warstwę owoców, a następnie warstwę kremu budyniowego. Połóż drugi blat, ponownie warstwę owoców i warstwę kremu. Trzeci blat nałóż na krem nasączoną stroną do spodu. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem czekoladowym.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

783

kcal

Białka

15

gram

Węglowodany

72

gram

Tłuszcze

49

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły