0

Składniki

1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
800 Gramów
Masa makowa
150 Gramów
margaryna zwykła
150 Gramów
cukier puder
0.75 Szklanki
cukier puder
6 Sztuk
jajko
1 Sztuka
masło
2 Sztuki
mleko
1 Sztuka
polewa czekoladowa
4 Łyżki
bułka tarta
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
mąka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Ciasto makowe:
  2. Cukier puder utrzeć z miękką margaryną.
  3. Dodawać 6 żółtek, ucierać za pomocą miksera.
  4. Następnie dodawać porcjami masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
  5. Dokładnie wymieszać masę mikserem.
  6. Na koniec dodać pianę ubitą z 6 białek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
  7. Wleć do tortownicy o średnicy 26 cm , wysmarowanej margaryną i posypaną mąką.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopniach, przez 50 minut.
  9. Krem:
  10. Z podanych składników ugotować budyń.
  11. Ostudzony zmiksować z masłem lub margaryną.
  12. Można też skorzystać z gotowego kremu typu Karpatka, który przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
  13. Po upieczeniu, zimne ciasto należy przekroić na pól i posmarować kremem.
  14. Wierz ciasta polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.
  15. Schłodzić w lodówce.

Opis

Tort makowy prosty a jaki smaczny

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!