Tort makowy z kremem

eluchap

Tort makowy jest niezwykle prosty do wykonania, a bardzo smaczny. Przełożony masą budyniową i udekorowany rozpuszczoną czekoladą jest przepyszny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
502
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
33
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tort makowy jest niezwykle prosty do wykonania, a bardzo smaczny. Przełożony masą budyniową i udekorowany rozpuszczoną czekoladą jest przepyszny.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
800 g masa makowa
150 g margaryna zwykła
150 g cukier puder
0.75 szkl. cukier puder
6 szt. jajko
1 szt. masło
2 szt. mleko
1 szt. polewa czekoladowa
4 łyżka bułka tarta
1 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Cukier puder utrzeć z miękką margaryną.
Dodawać 6 żółtek, ucierać za pomocą miksera.
Następnie dodawać porcjami masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać masę mikserem.
Na koniec dodać pianę ubitą z 6 białek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Wleć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 50 minut.
Z podanych składników ugotować budyń.
Ostudzony zmiksować z masłem lub margaryną.
Można też skorzystać z gotowego kremu typu Karpatka, który przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Po upieczeniu, zimne ciasto należy przekroić na pól i posmarować kremem.
Wierz ciasta polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.
Schłodzić w lodówce.