Tort makowy z kremem

eluchap
Tort makowy z kremem

0

0 / 0

Tort makowy jest niezwykle prosty do wykonania, a bardzo smaczny. Przełożony masą budyniową i udekorowany rozpuszczoną czekoladą jest przepyszny.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

1.50 łyżeczka proszek do pieczenia

800 g masa makowa

150 g margaryna zwykła

150 g cukier puder

0.75 szkl. cukier puder

6 szt. jajko

1 szt. masło

2 szt. mleko

1 szt. polewa czekoladowa

4 łyżka bułka tarta

1 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Cukier puder utrzeć z miękką margaryną.

2

Dodawać 6 żółtek, ucierać za pomocą miksera.

3

Następnie dodawać porcjami masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia.

4

Dokładnie wymieszać masę mikserem.

5

Na koniec dodać pianę ubitą z 6 białek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.

6

Wleć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

7

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 50 minut.

8

Z podanych składników ugotować budyń.

9

Ostudzony zmiksować z masłem lub margaryną.

10

Można też skorzystać z gotowego kremu typu Karpatka, który przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.

11

Po upieczeniu, zimne ciasto należy przekroić na pól i posmarować kremem.

12

Wierz ciasta polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi, orzechami, wiórkami kokosowymi.

13

Schłodzić w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły