TORT MAKOWY
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![TORT MAKOWY](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1846-1702057603475.jpeg&w=3840&q=75)
Przepis z zeszytu mojej mamy.
3
0 / 0
Przepis z zeszytu mojej mamy.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. mak niebieski
0.75 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. zapach arakowy
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Białka ubic z cukrem na sztywną piane, dodac zółtka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia, oliwę dokładnie wymieszac
Wlac do tortownicy
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
MASA MAKOWA
MAK zalac wrzaca woda, po 20 minutach zagotowac, odstawic do wystygniecia
Zagotowac margaryne nie zdejmujac z ognia , stopniowo dodawac mak,
GĘSTNIEJacą
masą przełożyc pokrojone ciasto , wcześniej już wystudzone.
Na wierzch zrobic polewę