3

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
margaryna
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka pszenna tortowa
1.5 Szklanki
Mak niebieski
0.75 Szklanki
cukier
4 Sztuki
jaja kurze całe
3 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
Zapach arakowy
4 Łyżki
olej rzepakowy uniwersalny
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białka ubic z cukrem na sztywną piane, dodac zółtka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia, oliwę dokładnie wymieszac
  2. Wlac do tortownicy
  3. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. MASA MAKOWA
  5. MAK zalac wrzaca woda, po 20 minutach zagotowac, odstawic do wystygniecia
  6. Zagotowac margaryne nie zdejmujac z ognia , stopniowo dodawac mak,
  7. GĘSTNIEJacą
  8. masą przełożyc pokrojone ciasto , wcześniej już wystudzone.
  9. Na wierzch zrobic polewę

Opis

Przepis z zeszytu mojej mamy.

Podobne przepisy

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowo - cytrynowe mini baby

Łatwy Do 1 godz
Kakaowo - cytrynowe mini baby

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Łatwy Do 1 godz
Puszysta babka majonezowo - cytrusowa

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Babka cytrynowa

Łatwy Do 1,5 godz
Babka cytrynowa

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Ciastka owsiane z czekoladą

Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!