TORT MAKOWY

m7
TORT MAKOWY

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis z zeszytu mojej mamy.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka margaryna

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. mak niebieski

0.75 szkl. cukier

4 szt. jaja kurze całe

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. zapach arakowy

4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

2 łyżka mąka ziemniaczana

Przygotowanie


Białka ubic z cukrem na sztywną piane, dodac zółtka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia, oliwę dokładnie wymieszac

Wlac do tortownicy

Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

MASA MAKOWA

MAK zalac wrzaca woda, po 20 minutach zagotowac, odstawic do wystygniecia

Zagotowac margaryne nie zdejmujac z ognia , stopniowo dodawac mak,

GĘSTNIEJacą

masą przełożyc pokrojone ciasto , wcześniej już wystudzone.

Na wierzch zrobic polewę

Wartości odżywcze na porcję


Energia

317

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

29

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły