TORT MAKOWY
m7
Przepis z zeszytu mojej mamy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
317
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Przepis z zeszytu mojej mamy.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka margaryna
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. mak niebieski
0.75 szkl. cukier
4 szt. jaja kurze całe
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. zapach arakowy
4 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
2 łyżka mąka ziemniaczana
Przygotowanie
Białka ubic z cukrem na sztywną piane, dodac zółtka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia, oliwę dokładnie wymieszac
Wlac do tortownicy
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
MASA MAKOWA
MAK zalac wrzaca woda, po 20 minutach zagotowac, odstawic do wystygniecia
Zagotowac margaryne nie zdejmujac z ognia , stopniowo dodawac mak,
GĘSTNIEJacą
masą przełożyc pokrojone ciasto , wcześniej już wystudzone.
Na wierzch zrobic polewę