Tort makaronowy z bakłażanem i sosem bolońskim
ja_frida
Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim i mozzarellą w formie tortu obłożonego bakłażanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
495
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim i mozzarellą w formie tortu obłożonego bakłażanem.
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 szt. bakłażan
4 łyżka oliwa
400 g makaron penne lubella pełne ziarno
1 opak. sos boloński z mięsem łowicz
1 łyżecz. oregano
250 g mozzarella
0.20 łyżecz. sól
0.20 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
Bakłażana pokroić na cienkie plastry, posolić i odłożyć na 15 minut. Następnie wytrzeć z nich wodę, która się pojawiła, a później (najlepiej za pomocą pędzelka) posmarować każdy plaster oliwą. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć je na patelni grillowej.
Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać. Makaron przełożyć do miski, dodać sos boloński z mięsem, posiekany czosnek, oregano i startą mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem.
Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki tortownicy wyłożyć bakłażanami tak, żeby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi tortownicy. Do środka wyłożyć makaron z mięsem. Założyć wystające plastry bakłażana na farsz tak, żeby przykryć wierzch. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Przed podaniem przestudzić i pokroić w plastry. Można podać z pokrojonym pomidorem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
495
kcal
Białka
25
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.