Tort makaronowy z bakłażanem i sosem bolońskim

ja_frida
Tort makaronowy z bakłażanem i sosem bolońskim

0

0 / 0

Zapiekanka makaronowa z sosem bolońskim i mozzarellą w formie tortu obłożonego bakłażanem.

8

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 szt. bakłażan

4 łyżka oliwa

400 g makaron penne lubella pełne ziarno

1 opak. sos boloński z mięsem łowicz

1 łyżecz. oregano

250 g mozzarella

0.20 łyżecz. sól

0.20 łyżecz. pieprz

Przygotowanie


1

Bakłażana pokroić na cienkie plastry, posolić i odłożyć na 15 minut. Następnie wytrzeć z nich wodę, która się pojawiła, a później (najlepiej za pomocą pędzelka) posmarować każdy plaster oliwą. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Można też usmażyć je na patelni grillowej.

2

Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać. Makaron przełożyć do miski, dodać sos boloński z mięsem, posiekany czosnek, oregano i startą mozzarellę. Doprawić solą i pieprzem.

3

Tortownicę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki tortownicy wyłożyć bakłażanami tak, żeby nachodziły na siebie i wystawały poza brzegi tortownicy. Do środka wyłożyć makaron z mięsem. Założyć wystające plastry bakłażana na farsz tak, żeby przykryć wierzch. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

4

Przed podaniem przestudzić i pokroić w plastry. Można podać z pokrojonym pomidorem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

495

kcal

Białka

25

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły