Tort makaronowo trójkolorowy
AnetaGwiner
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
20
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
500 g makaron lubella
2 szt. jaja l
0.50 szkl. śmietana 18%
1 szt. cebula
250 ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szczyp. papryka słodka mielona
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek
400 g pierś z kurczaka
200 g ser feta
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. zioła
450 g szpinak mrożony
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. pieprz
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Śmietanę z jajkami mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 części. Makaron gotujemy. Warstwa czerwona: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, bazylią. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Mieszamy z 1 częścią masy jajeczno-śmietanowej.
Warstwa biała: Piersi z kurczaka kroimy na drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionym ziołem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ser feta, 1 część masy jajeczno-śmietanowej i mieszamy razem.
Warstwa zielona: Szpinak podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek do momentu, aż woda zredukuje się. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Blendujemy do gładkiej masy. Mieszamy z pozostałą 3 masą jajeczno-śmietanową.
Ugotowany al dente makaron (nie gorący) dzielimy na 3 części. Jedną część makaronu mieszamy z warstwą czerwoną, drugą z zieloną i trzecią z białą. Na tortownicy układamy warstwowo kolorami makaron. Na wierzch układamy pomidory, oliwki oraz pokruszony ser feta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
333
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.