Tort makaronowo trójkolorowy

AnetaGwiner
Tort makaronowo trójkolorowy

0

0 / 0

20

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

500 g makaron lubella

2 szt. jaja l

0.50 szkl. śmietana 18%

1 szt. cebula

250 ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

1 szcz. papryka słodka mielona

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżka oliwa z oliwek

400 g pierś z kurczaka

200 g ser feta

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szcz. pieprz

1 szcz. zioła

450 g szpinak mrożony

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. pieprz

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Śmietanę z jajkami mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 części. Makaron gotujemy. Warstwa czerwona: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, bazylią. Gotujemy, aż sos delikatnie zgęstnieje. Mieszamy z 1 częścią masy jajeczno-śmietanowej.

2

Warstwa biała: Piersi z kurczaka kroimy na drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionym ziołem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ser feta, 1 część masy jajeczno-śmietanowej i mieszamy razem.

3

Warstwa zielona: Szpinak podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek do momentu, aż woda zredukuje się. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy. Blendujemy do gładkiej masy. Mieszamy z pozostałą 3 masą jajeczno-śmietanową.

4

Ugotowany al dente makaron (nie gorący) dzielimy na 3 części. Jedną część makaronu mieszamy z warstwą czerwoną, drugą z zieloną i trzecią z białą. Na tortownicy układamy warstwowo kolorami makaron. Na wierzch układamy pomidory, oliwki oraz pokruszony ser feta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły