Tort leśny mech
maspexdigital
Wartości odżywcze na porcję
Energia
11600
kcal
Białka
117
gram
Węglowodany
876
gram
Tłuszcze
836
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
21
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
670 g szpinak mrożony
1.50 szkl. cukier
4 szt. jaja l
1.50 szkl. olej
1.50 szkl. mąka pszenna
4 łyżecz. proszek do pieczenia
400 dżem malinowy niskosłodzony łowicz
250 g maliny
250 g jeżyny
10 szt. biszkopty okrągłe
6 szt. biszkopty podłużne
75 g czekolada gorzka
5 łyżka mleko
1 łyżecz. masło
2 łyżecz. cukier puder
1 szt. białko
1 szt. czerwony barwnik spożywczy
800 śmietanka 36%
250 g serek mascarpone
4 łyżka cukier puder
1 szt. zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku dociskając go łyżką tak, aby pozbyć się nadmiaru wody i soku. Tak przygotowany szpinak rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno.
Następnie dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.
Olej łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy. Dodajemy do zmiksowanych składników.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (na samym dnie). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1-1,5h (do suchego patyczka).
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mieszamy. Krem dzielimy na 3 części.
Do części, którą wykorzystamy na samym końcu (do smarowania boków tortu) można opcjonalnie dodać zielony barwnik. Dzięki temu prześwitujący spod szpinaku krem nie będzie widoczny.
Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty.
Spodni blat kładziemy na tortownicy, smarujemy 1/3 kremu. Dodajemy maliny i jeżyny. Na wierzch wykładamy dżem malinowy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy go śmietaną i obsypujemy owocami lekko je dociskając.
Ostatnią częścią kremu smarujemy boki tortu.
Pozostały 3 blat rozdrabniamy na okruszki, którymi obsypujemy wierzch i boki ciasta. Aby okruszki dobrze trzymały się boków dociskamy je nożem.
Tort odstawiamy do lodówki.
Białko jaja miksujemy z cukrem pudrem. Odkładamy część lukru do osobnej miseczki. Resztę barwimy czerwonym barwnikiem. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru, tak aby był dosyć gęsty.
Zanurzamy w nim biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Następnie za pomocą wykałaczki zamoczonej w lukrze malujemy kropki na kapeluszach muchomorów.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, mleko i masło. Zanurzamy biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
11600
kcal
Białka
117
gram
Węglowodany
876
gram
Tłuszcze
836
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.