Tort leśny mech

maspexdigital
Tort leśny mech

0

5 / 1

21

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

670 g szpinak mrożony

1.50 szkl. cukier

4 szt. jaja l

1.50 szkl. olej

1.50 szkl. mąka pszenna

4 łyżecz. proszek do pieczenia

400 dżem malinowy niskosłodzony łowicz

250 g maliny

250 g jeżyny

10 szt. biszkopty okrągłe

6 szt. biszkopty podłużne

75 g czekolada gorzka

5 łyżka mleko

1 łyżecz. masło

2 łyżecz. cukier puder

1 szt. białko

1 szt. czerwony barwnik spożywczy

800 śmietanka 36%

250 g serek mascarpone

4 łyżka cukier puder

1 szt. zielony barwnik spożywczy

Przygotowanie


1

Szpinak rozmrażamy, odsączamy na sitku dociskając go łyżką tak, aby pozbyć się nadmiaru wody i soku. Tak przygotowany szpinak rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę.

2

Białka ubijamy na sztywno.

3

Następnie dodajemy cukier i całość miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania.

4

Olej łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy. Dodajemy do zmiksowanych składników.

5

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do ciasta. Wszystko dokładnie mieszamy.

6

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem (na samym dnie). Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1-1,5h (do suchego patyczka).

7

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i mieszamy. Krem dzielimy na 3 części.

8

Do części, którą wykorzystamy na samym końcu (do smarowania boków tortu) można opcjonalnie dodać zielony barwnik. Dzięki temu prześwitujący spod szpinaku krem nie będzie widoczny.

9

Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty.

10

Spodni blat kładziemy na tortownicy, smarujemy 1/3 kremu. Dodajemy maliny i jeżyny. Na wierzch wykładamy dżem malinowy i przykrywamy drugim blatem. Ponownie smarujemy go śmietaną i obsypujemy owocami lekko je dociskając.

11

Ostatnią częścią kremu smarujemy boki tortu.

12

Pozostały 3 blat rozdrabniamy na okruszki, którymi obsypujemy wierzch i boki ciasta. Aby okruszki dobrze trzymały się boków dociskamy je nożem.

13

Tort odstawiamy do lodówki.

14

Białko jaja miksujemy z cukrem pudrem. Odkładamy część lukru do osobnej miseczki. Resztę barwimy czerwonym barwnikiem. W razie potrzeby dodajemy większą ilość cukru, tak aby był dosyć gęsty.

15

Zanurzamy w nim biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia.

16

Następnie za pomocą wykałaczki zamoczonej w lukrze malujemy kropki na kapeluszach muchomorów.

17

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder, mleko i masło. Zanurzamy biszkopty osadzone na wykałaczkach. Pozostawiamy do wyschnięcia.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

11600

kcal

Białka

117

gram

Węglowodany

876

gram

Tłuszcze

836

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły