Tort leśny mech

Lubella

Jeśli szukasz tortu, który wygląda efektownie, ale nie jest przy tym ciężki, Leśny Mech to bardzo dobry wybór. Zielony biszkopt ze szpinakiem jest wilgotny i delikatny, a krem mascarpone i świeże owoce dobrze równoważą jego smak. To tort, który sprawdzi się na urodzinach, świętach albo po prostu wtedy, gdy chcesz podać coś innego niż klasyczne czekoladowe wypieki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 5 / 1
Oceń!
Jeśli szukasz tortu, który wygląda efektownie, ale nie jest przy tym ciężki, Leśny Mech to bardzo dobry wybór. Zielony biszkopt ze szpinakiem jest wilgotny i delikatny, a krem mascarpone i świeże owoce dobrze równoważą jego smak. To tort, który sprawdzi się na urodzinach, świętach albo po prostu wtedy, gdy chcesz podać coś innego niż klasyczne czekoladowe wypieki.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Biszkopt szpinakowy
450 g szpinak świeży
3 szt. jaja
200 g cukier
180 ml olej
300 g mąka pszenna lubella
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 szt. cytryna
1 szczyp. sól
Krem
500 ml śmietanka 36%
250 g mascarpone
4 łyżka cukier puder
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
200 g maliny
150 g borowiki
Przygotowanie
Przygotowanie biszkoptu
Szpinak umyj i osusz.
Zblenduj ze 180 ml oleju i sokiem z cytryny na całkowicie gładkie purée.
Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę (5–7 min).
Wlej szpinakowe purée i delikatnie wymieszaj.
Przesiej mąkę, proszek i sól.
Dodaj do masy, mieszając szpatułką.
Formę (średnica 24 cm lub kwadrat 20×20 cm) wyłóż papierem.
Piecz w 160°C przez 45–50 min.
Wystudź całkowicie.
Odetnij górę biszkoptu (1,5–2 cm).
Pokrusz ją na drobne okruszki.
Porada:
Zamiast świeżego szpinaku możesz dodać 250 g mrożonego, tylko koniecznie dobrze go odciśnij.
Krem
Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią.
Dodaj mascarpone i miksuj krótko, aż masa zgęstnieje.
Schłódź 10–15 minut.
Składanie tortu
Biszkopt przekrój na 3 równe blaty.
Na pierwszy blat wyłóż ⅓ kremu.
Posyp połową malin i połową borówek. Delikatnie dociśnij.
Połóż drugi blat i nałóż kolejną porcję kremu. Dodaj resztę owoców.
Połóż ostatni blat.
Wierzch posmaruj cienko kremem.
Obficie posyp pokruszonym zielonym biszkoptem.
Schłodź tort minimum 1 godzinę.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
295
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.