Tort leśny mech

Lubella
Tort leśny mech

Średnia 5 / 1

Oceń!

Jeśli szukasz tortu, który wygląda efektownie, ale nie jest przy tym ciężki, Leśny Mech to bardzo dobry wybór. Zielony biszkopt ze szpinakiem jest wilgotny i delikatny, a krem mascarpone i świeże owoce dobrze równoważą jego smak. To tort, który sprawdzi się na urodzinach, świętach albo po prostu wtedy, gdy chcesz podać coś innego niż klasyczne czekoladowe wypieki.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Biszkopt szpinakowy

450 g szpinak świeży

3 szt. jaja

200 g cukier

180 ml olej

300 g mąka pszenna lubella

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 szt. cytryna

1 szczyp. sól

Krem

500 ml śmietanka 36%

250 g mascarpone

4 łyżka cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Dodatkowo

200 g maliny

150 g borowiki

Przygotowanie


Szpinak umyj i osusz.

Zblenduj ze 180 ml oleju i sokiem z cytryny na całkowicie gładkie purée.

Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę (5–7 min).

Wlej szpinakowe purée i delikatnie wymieszaj.

Przesiej mąkę, proszek i sól.

Dodaj do masy, mieszając szpatułką.

Formę (średnica 24 cm lub kwadrat 20×20 cm) wyłóż papierem.

Piecz w 160°C przez 45–50 min.

Wystudź całkowicie.

Odetnij górę biszkoptu (1,5–2 cm).

Pokrusz ją na drobne okruszki.

Porada:  

Zamiast świeżego szpinaku możesz dodać 250 g mrożonego, tylko koniecznie dobrze go odciśnij.


Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią.

Dodaj mascarpone i miksuj krótko, aż masa zgęstnieje.

Schłódź 10–15 minut.


Biszkopt przekrój na 3 równe blaty.

Na pierwszy blat wyłóż ⅓ kremu.

Posyp połową malin i połową borówek. Delikatnie dociśnij.

Połóż drugi blat i nałóż kolejną porcję kremu. Dodaj resztę owoców.

Połóż ostatni blat.

Wierzch posmaruj cienko kremem.

Obficie posyp pokruszonym zielonym biszkoptem.

Schłodź tort minimum 1 godzinę.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia160°C
Czas pieczenia45minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

295

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły