Tort leśny

m7
Tort leśny

0

0 / 0

Tort bardziej letni, bo wtedy jest sezon na poziomki i jagody, jednak można dodać także maliny (np. jesienne).

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 śmietanka kremówka

1 l owoce leśne

500 g ser trzykrotnie mielony

1 szkl. cukier puder

0.75 szkl. mąka pszenna

0.33 szkl. mąka ziemniaczana

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka olej

2 łyżka ciepła woda

1 łyżka proszek do pieczenia

4 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Ciasto:

2

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało.

3

Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na pianę.

4

Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać.

5

Dodać olej, wymieszać.

6

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto.

7

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut.

8

Ostudzić, przekroić na 3 części.

9

Krem:

10

Owoce umyć, osuszyć na durszlaku.

11

Śmietankę ubić, dodać cukier puder, dalej ubijać, dodając po łyżce serka.

12

Jeden placek posmarować 1/3 kremu, na krem wyłożyć 1/3 owoców, przykryć drugim plackiem, delikatnie przydusić. Drugi placek również posmarować i wyłożyć owoce, przykryć 3 plackiem.

13

Boki i wierzch toru posmarować resztą kremu, udekorować poziomkami i jagodami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły