Tort leśny

m7

Tort bardziej letni, bo wtedy jest sezon na poziomki i jagody, jednak można dodać także maliny (np. jesienne).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tort bardziej letni, bo wtedy jest sezon na poziomki i jagody, jednak można dodać także maliny (np. jesienne).
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 śmietanka kremówka
1 l owoce leśne
500 g ser trzykrotnie mielony
1 szkl. cukier puder
0.75 szkl. mąka pszenna
0.33 szkl. mąka ziemniaczana
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka olej
2 łyżka ciepła woda
1 łyżka proszek do pieczenia
4 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Ciasto:
Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało.
Białka ubić z resztą cukru i szczyptą soli na pianę.
Ostrożnie wymieszać, wsypać wymieszane i przesiane mąki i proszek, delikatnie wymieszać.
Dodać olej, wymieszać.
Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut.
Ostudzić, przekroić na 3 części.
Krem:
Owoce umyć, osuszyć na durszlaku.
Śmietankę ubić, dodać cukier puder, dalej ubijać, dodając po łyżce serka.
Jeden placek posmarować 1/3 kremu, na krem wyłożyć 1/3 owoców, przykryć drugim plackiem, delikatnie przydusić. Drugi placek również posmarować i wyłożyć owoce, przykryć 3 plackiem.
Boki i wierzch toru posmarować resztą kremu, udekorować poziomkami i jagodami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
331
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.