Tort kwiatowy
ewelea
Tort kwiatowy z kremem mascarpone wygląda pięknie i robi wrażenie. Aż szkoda go kroić. Delikatny, wilgotny, rozpływa się w ustach. Kwiatowa dekoracja jest jadalna. Zachwyca oczy, cieszy serce, urzeka podniebienie. Warto poświęcić czas, na przygotowanie kwiatowego tortu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
646
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Tort kwiatowy z kremem mascarpone wygląda pięknie i robi wrażenie. Aż szkoda go kroić. Delikatny, wilgotny, rozpływa się w ustach. Kwiatowa dekoracja jest jadalna. Zachwyca oczy, cieszy serce, urzeka podniebienie. Warto poświęcić czas, na przygotowanie kwiatowego tortu.
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
5 szt. jaja l
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
0.25 szkl. mąka ziemniaczana
0.75 szkl. cukier
250 g serek mascarpone
1 opak. śmietana 36%
2 łyżka cukier puder
0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy
125 nektar pomarańcza mandarynka tymbark
1 opak. powidła śliwkowe łowicz
2 szt. brzoskwinia
250 g masło
3 łyżka mleko
3 szkl. cukier puder
1 łyżecz. ekstrakt waniliowy
Przygotowanie
Biszkopt: Przesiej i połącz mąkę. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z odrobiną soli. Dodaj cukier, zanim piana będzie sztywna. Cały czas ubijaj, dodaj żółtka. Ubijaj dalej. Wyłącz mikser. Do piany dodaj połączoną mąkę. Mąkę z masą jajeczną, delikatnie połącz z szpatułką. Od dołu do góry, dużymi ruchami. Nie używaj miksera. Piec w 160-170 st. C przez 40 min. Wyjmij z piekarnika i rzuć z wysokości 30-50 cm. Odstaw do wystygnięcia. Tortownica: 2x17 cm
Krem: Ubij śmietanę. Dodaj do niej serek, cukier i wanilię i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Możesz przygotować podwójną porcję, będzie więcej kremu do wyrównania dookoła.
Poncz: Kilka łyżek nektaru pomarańczowego Tymbark (lub innego ulubionego smaku) do nasączenia biszkoptów.
Krem maślany: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło ubijaj 5-8 min. Dodaj do niego 1,5 szklanki cukru, mleko oraz ekstrakt. Po dodaniu każdego składnika ubijaj około 5 minut. Przed wyciśnięciem kwiatów przez tylkę (do dekoracji tortów). Delikatnie dociśnij ją do tortu, przed wyciśnięciem kremu.
Warstwy tortu: 1. Biszkopt: poncz, powidła węgierkowe Łowicz, krem mascarpone, owoce pokrojone w kostkę; 2.Biszkopt: poncz, powidła węgierkowe Łowicz, krem mascarpone, owoce pokrojone w kostkę; 3.Biszkopt: poncz – powidła węgierkowe Łowicz, krem mascarpone, owoce pokrojone w kostkę; 4. Biszkopt i dookoła tort: krem mascarpone;
Wartości odżywcze na porcję
Energia
646
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.