Tort kwiatowy

ewelea
Tort kwiatowy

0

5 / 1

Tort kwiatowy z kremem mascarpone wygląda pięknie i robi wrażenie. Aż szkoda go kroić. Delikatny, wilgotny, rozpływa się w ustach. Kwiatowa dekoracja jest jadalna. Zachwyca oczy, cieszy serce, urzeka podniebienie. Warto poświęcić czas, na przygotowanie kwiatowego tortu.

15

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

5 szt. jaja l

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szkl. mąka ziemniaczana

0.75 szkl. cukier

250 g serek mascarpone

1 opak. śmietana 36%

2 łyżka cukier puder

0.50 łyżecz. ekstrakt waniliowy

125 nektar pomarańcza mandarynka tymbark

1 opak. powidła śliwkowe łowicz

2 szt. brzoskwinia

250 g masło

3 łyżka mleko

3 szkl. cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

Przygotowanie


1

Biszkopt: Przesiej i połącz mąkę. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z odrobiną soli. Dodaj cukier, zanim piana będzie sztywna. Cały czas ubijaj, dodaj żółtka. Ubijaj dalej. Wyłącz mikser. Do piany dodaj połączoną mąkę. Mąkę z masą jajeczną, delikatnie połącz z szpatułką. Od dołu do góry, dużymi ruchami. Nie używaj miksera. Piec w 160-170 st. C przez 40 min. Wyjmij z piekarnika i rzuć z wysokości 30-50 cm. Odstaw do wystygnięcia. Tortownica: 2x17 cm

2

Krem: Ubij śmietanę. Dodaj do niej serek, cukier i wanilię i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Możesz przygotować podwójną porcję, będzie więcej kremu do wyrównania dookoła.

3

Poncz: Kilka łyżek nektaru pomarańczowego Tymbark (lub innego ulubionego smaku) do nasączenia biszkoptów.

4

Krem maślany: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło ubijaj 5-8 min. Dodaj do niego 1,5 szklanki cukru, mleko oraz ekstrakt. Po dodaniu każdego składnika ubijaj około 5 minut. Przed wyciśnięciem kwiatów przez tylkę (do dekoracji tortów). Delikatnie dociśnij ją do tortu, przed wyciśnięciem kremu.

5

Warstwy tortu: 1. Biszkopt: poncz, powidła węgierkowe Łowicz, krem mascarpone, owoce pokrojone w kostkę; 2.Biszkopt: poncz, powidła węgierkowe Łowicz, krem mascarpone, owoce pokrojone w kostkę; 3.Biszkopt: poncz – powidła węgierkowe Łowicz, krem mascarpone, owoce pokrojone w kostkę; 4. Biszkopt i dookoła tort: krem mascarpone;

Wartości odżywcze na porcję


Energia

646

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

85

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły