Tort kawowy
m7
pyszne ciasto dla smakoszy kawy...
0
0 / 0
pyszne ciasto dla smakoszy kawy...
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szt. żółtko jaja kurzego
8 szt. orzechy włoskie
10 opak. kawa
2 łyżka kawa rozpuszczalna
4 łyżka kawa
50 dek. herbatniki
50 dek. masło
20 dek. cukier puder
5 dek. płatki migdałowe
Przygotowanie
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz żółtka. Wsypać kawę rozpuszczalną. Ucierać wszystkie składniki tak długo aż powstanie jednolita masa. Schłodzić w lodówce.
2 łyżki kawy zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki maczać w zimnym naparze u układać w formie bez boków lub na desce. Każdą warstwę przełożyć kremem, również wierzch i boki tortu. Wierzch obsypać resztą kawy. Ozdobić orzechami i migdałami i ziarenkami kawy.
Tort wstawić na 2-3 godziny do lodówki.