Tort kawowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tort kawowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973702408.jpeg&w=3840&q=75)
pyszne ciasto dla smakoszy kawy...
0
0 / 0
pyszne ciasto dla smakoszy kawy...
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 szt. żółtko jaja kurzego
8 szt. orzechy włoskie
10 opak. kawa
2 łyżka kawa rozpuszczalna
4 łyżka kawa
50 dag. herbatniki
50 dag. masło
20 dag. cukier puder
5 dag. płatki migdałowe
Przygotowanie
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz żółtka. Wsypać kawę rozpuszczalną. Ucierać wszystkie składniki tak długo aż powstanie jednolita masa. Schłodzić w lodówce.
2 łyżki kawy zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia.
Herbatniki maczać w zimnym naparze u układać w formie bez boków lub na desce. Każdą warstwę przełożyć kremem, również wierzch i boki tortu. Wierzch obsypać resztą kawy. Ozdobić orzechami i migdałami i ziarenkami kawy.
Tort wstawić na 2-3 godziny do lodówki.