Tort kawowo śmietankowy

m7

Tort smakował wyśmienicie nie był za słodki wszyscy się zachwycali nim. Tort jest łatwy w wykonaniu ale najdłuższy jest czas oczekiwania aż poszczególne masy będą zastygać
Wartości odżywcze na porcję
Energia
337
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
21
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
1 / 1
Tort smakował wyśmienicie nie był za słodki wszyscy się zachwycali nim. Tort jest łatwy w wykonaniu ale najdłuższy jest czas oczekiwania aż poszczególne masy będą zastygać
8
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
700 śmietana kremówka
2 szkl. mleko
2 szt. spód biszkoptowy
5 szt. śnieżka
1 szt. galaretka cytrynowa
1 szt. orzechy włoskie
8 łyżka kawa cappucino
3 łyżka żelatyna
Przygotowanie
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody.
galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wrzącej wody i odstawic do zastygnięcia doglądając jej od czasu do czasu.
ubić 3 śnieżki na mleku,dodać cappucino.
Żelatynę lekko podgrzać i wlać do masy kawowej a nastepnie wymieszać. Gdy masa będzie zastygać wylać na pierwszy blat biszkoptowy rozsmarować, przykryc drugim blatem biszkoptowym.
gdy galaretka będzie prawie zastygnięta wlewać ją powoli do 500 ml kremówki cały czas mieszając mikserem.Masę odstawić do lodówki.
gdy masa będzie dość gęsta (trzeba samemu ocenić czy nie będzie spływać z biszkoptu po nałożeniu) wyłożyć ją na biszkopt i przykryć trzecim biszkoptem jeśli mamy jak nie to zostawić beż przykrycia.
resztę kremówki ubić z resztą śmietany w proszku i rozsmarować na całym torcie również boki i posypać górę i boki mielonymi orzechami i włozyć torta do lodówki.