Tort Kakaowy z truskawkami
decomorreno
Łatwy przepis na wyjątkowo smaczny deser - tort kakaowy udekorowany truskawkami. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: kakao, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, masło, jajko, cukier, maślanka naturalna, truskawki, sok owocowy oraz białko jaja kurzego.
1
0 / 0
Łatwy przepis na wyjątkowo smaczny deser - tort kakaowy udekorowany truskawkami. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: kakao, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, masło, jajko, cukier, maślanka naturalna, truskawki, sok owocowy oraz białko jaja kurzego.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
600 g mąka pszenna
65 g kakao decomorreno
1 łyżeczka sól
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda oczyszczona
775 g masło
4 szt. jajko
1 kg cukier
500 maślanka naturalna
0.50 kg truskawki
0.50 szkl. sok owocowy
300 g białko jaja kurzego
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy dwie formy o średnicy 23 cm, smarujemy je masłem i oprószamy mąką. W misce łączymy suche składniki na ciasto – mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce miksujemy 225 g masła i 500 g cukru, następnie dodajemy pojedynczo 4 jajka i maślankę. Nadal mieszając dodajemy porcjami suche składniki. Ciasto dzielimy równo na dwie blachy. Pieczemy w temperaturze 185 st. przez około 35 minut, następnie odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy krem na bazie bezy szwajcarskiej: 300 g białek (z ok. 8 jaj) i pozostałe 500 g cukru mieszamy w kąpieli wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie odstawiamy aż wystygnie i miksujemy przy użyciu końcówek do ubijania, do momentu kiedy beza będzie sztywna i błyszcząca. Zmieniamy w mikserze końcówkę na mieszającą. Dodajemy do bezy niewielkie kawałki pozostałego masła (550 g), cały czas miksując. Podczas miksowana masa może zmieniać konsystencję, a nawet może wydawać się, że się zważyła. Nie należy się tym jednak przejmować, nadal ubijamy masę aż stanie się jednolita i gładka. Wystygnięte blaty przecinamy na pół. Opcjonalnie możemy je nasączyć sokiem lub posmarować dżemem. Przekładamy każdy blat przygotowanym kremem, na który układamy pokrojone w kawałki owoce. Na koniec dekorujemy na gładko kremem i układamy owoce. Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Zobacz przepis: [https://www.youtube.com/watch?v=X4j-NVZQfy0]