Tort Kakaowy z truskawkami
decomorreno
Łatwy przepis na wyjątkowo smaczny deser - tort kakaowy udekorowany truskawkami. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: kakao, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, masło, jajko, cukier, maślanka naturalna, truskawki, sok owocowy oraz białko jaja kurzego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1059
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
125
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Łatwy przepis na wyjątkowo smaczny deser - tort kakaowy udekorowany truskawkami. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: kakao, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, masło, jajko, cukier, maślanka naturalna, truskawki, sok owocowy oraz białko jaja kurzego.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
600 g mąka pszenna
65 g kakao decomorreno
1 łyżecz. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
775 g masło
4 szt. jajko
1 kg cukier
500 maślanka naturalna
0.50 kg truskawki
0.50 szkl. sok owocowy
300 g białko jaja kurzego
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy dwie formy o średnicy 23 cm, smarujemy je masłem i oprószamy mąką. W misce łączymy suche składniki na ciasto – mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce miksujemy 225 g masła i 500 g cukru, następnie dodajemy pojedynczo 4 jajka i maślankę. Nadal mieszając dodajemy porcjami suche składniki. Ciasto dzielimy równo na dwie blachy. Pieczemy w temperaturze 185 st. przez około 35 minut, następnie odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy krem na bazie bezy szwajcarskiej: 300 g białek (z ok. 8 jaj) i pozostałe 500 g cukru mieszamy w kąpieli wodnej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie odstawiamy aż wystygnie i miksujemy przy użyciu końcówek do ubijania, do momentu kiedy beza będzie sztywna i błyszcząca. Zmieniamy w mikserze końcówkę na mieszającą. Dodajemy do bezy niewielkie kawałki pozostałego masła (550 g), cały czas miksując. Podczas miksowana masa może zmieniać konsystencję, a nawet może wydawać się, że się zważyła. Nie należy się tym jednak przejmować, nadal ubijamy masę aż stanie się jednolita i gładka. Wystygnięte blaty przecinamy na pół. Opcjonalnie możemy je nasączyć sokiem lub posmarować dżemem. Przekładamy każdy blat przygotowanym kremem, na który układamy pokrojone w kawałki owoce. Na koniec dekorujemy na gładko kremem i układamy owoce. Przechowujemy pod przykryciem w lodówce.
Zobacz przepis: [https://www.youtube.com/watch?v=X4j-NVZQfy0]
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1059
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
125
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.