Tort kakaowy z rurkami

unicorn8177
Tort kakaowy z rurkami

1

0 / 0

11

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

4 szt. jaja kurze całe

9 łyżka cukier

7 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia na biszkopt

1 łyżka woda

50 dek. budyń śmietankowy

500 mleko uht 3,2%

150 g masło

0.25 szkl. cukier puder

5 łyżka kakao decomorreno

30 szt. rurki czekoladowe

Przygotowanie


1

Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia. Dodać żółtka i dalej ubijać, aż w masie pojawią się pęcherze powietrza. Dodać wodę, ubić. Dodać proszek do pieczenia i stopniowo porcjami przesianą mąkę - mieszać delikatnie łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać masę. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 25 minut. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

2

Zagotować 400 ml mleka (z 3 łyżkami cukru) z kakao, a w 150 ml mleka rozrobić budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć odstawić garnek na bok i wlać rozrobiony budyń. Mieszać, a kiedy powstanie jednolita masa podgrzewać budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , a kiedy budyń wystygnie, stopniowo dodać go do masła i dalej miksować. Jeżeli w masie porobią się grudki lub będzie on za gęsty dodajemy 2 łyżki mleka. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

3

Wyłożyć część kremu na pierwszy biszkopt, przykryć drugim i docisnąć delikatnie, żeby krem ładnie się rozprowadził. I tak kolejne spody. Resztę kremu rozprowadzić z wierzchu i po brzegach. Nie trzeba bardzo dokładnie, tylko na tyle żeby rurki się przykleiły.

4

Przyszedł czas na dekorację. Rurki przekrajamy na pół i delikatnie dociskamy do boków, do masy. Kiedy już mamy pełne koło, delikatnie związujemy wstążką, a na wierzch układamy orzechy w czekoladzie. (Można udekorować dowolnie). Tort schłodzić w lodówce i gotowe!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły