Tort kakaowy z rurkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
unicorn8177
![Tort kakaowy z rurkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977202955.jpeg&w=3840&q=75)
1
0 / 0
11
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
4 szt. jaja kurze całe
9 łyżka cukier
7 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia na biszkopt
1 łyżka woda
50 dag. budyń śmietankowy
500 mleko uht 3,2%
150 g masło
0.25 szkl. cukier puder
5 łyżka kakao decomorreno
30 szt. rurki czekoladowe
Przygotowanie
Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia. Dodać żółtka i dalej ubijać, aż w masie pojawią się pęcherze powietrza. Dodać wodę, ubić. Dodać proszek do pieczenia i stopniowo porcjami przesianą mąkę - mieszać delikatnie łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać masę. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 25 minut. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Zagotować 400 ml mleka (z 3 łyżkami cukru) z kakao, a w 150 ml mleka rozrobić budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć odstawić garnek na bok i wlać rozrobiony budyń. Mieszać, a kiedy powstanie jednolita masa podgrzewać budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę , a kiedy budyń wystygnie, stopniowo dodać go do masła i dalej miksować. Jeżeli w masie porobią się grudki lub będzie on za gęsty dodajemy 2 łyżki mleka. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wyłożyć część kremu na pierwszy biszkopt, przykryć drugim i docisnąć delikatnie, żeby krem ładnie się rozprowadził. I tak kolejne spody. Resztę kremu rozprowadzić z wierzchu i po brzegach. Nie trzeba bardzo dokładnie, tylko na tyle żeby rurki się przykleiły.
Przyszedł czas na dekorację. Rurki przekrajamy na pół i delikatnie dociskamy do boków, do masy. Kiedy już mamy pełne koło, delikatnie związujemy wstążką, a na wierzch układamy orzechy w czekoladzie. (Można udekorować dowolnie). Tort schłodzić w lodówce i gotowe!