Tort kakaowy z rumem

m7

ten torcik dostałam w prezencie urodzinowym od babci,jest bardzo pyszny i aromatyczny
Wartości odżywcze na porcję
Energia
676
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
ten torcik dostałam w prezencie urodzinowym od babci,jest bardzo pyszny i aromatyczny
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
100 g rum
0.50 szkl. wiórki kokosowe
10 szt. jaja kurze całe
3 szt. jaja kurze całe
30 dag. mąka pszenna
25 dag. cukier
25 dag. masło
25 dag. margaryna zwykła
20 dag. cukier
3 dag. kakao decomorreno
Przygotowanie
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą,puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Piec w niezbyt dużej temperaturze ok. 30-40 minut.
Krem:
Jajka ubić z cukrem na patrze na gładką masę.
W makutrze utrzeć masło z margaryną.
Do utartego tłuszczu wlewać ubitą masę jajeczną. Dokładnie połączyć.
Następie wlać rozpuszczone w 2 łyżkach wrzącej wody kakao.
Ucierać dodając połowę rumu.
Ciasto przekroić na 3 krążki. Skropić pozostałym rumem.
Krem rozsmarować na wszystkich krążkach a także po bokach i na wierzchu.
Boki tortu obsypać obficie wiórkami kokosowymi.
Wierzch ciasta ozdobić pozostałym kremem.
Schłodzić
Wartości odżywcze na porcję
Energia
676
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
56
gram
Tłuszcze
43
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.