0

Składniki

100 Gramów
rum
0.5 Szklanki
wiórki kokosowe
10 Sztuk
jaja kurze całe
3 Sztuki
jaja kurze całe
30 Dekagramów
mąka pszenna
25 Dekagramów
cukier
25 Dekagramów
masło extra
25 Dekagramów
margaryna zwykła
20 Dekagramów
cukier
3 Dekagramy
kakao
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto:
  2. Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą,puszystą masę.
  3. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
  4. Piec w niezbyt dużej temperaturze ok. 30-40 minut.
  5. Krem:
  6. Jajka ubić z cukrem na patrze na gładką masę.
  7. W makutrze utrzeć masło z margaryną.
  8. Do utartego tłuszczu wlewać ubitą masę jajeczną. Dokładnie połączyć.
  9. Następie wlać rozpuszczone w 2 łyżkach wrzącej wody kakao.
  10. Ucierać dodając połowę rumu.
  11. Ciasto przekroić na 3 krążki. Skropić pozostałym rumem.
  12. Krem rozsmarować na wszystkich krążkach a także po bokach i na wierzchu.
  13. Boki tortu obsypać obficie wiórkami kokosowymi.
  14. Wierzch ciasta ozdobić pozostałym kremem.
  15. Schłodzić

Opis

ten torcik dostałam w prezencie urodzinowym od babci,jest bardzo pyszny i aromatyczny

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Średni Do 1 godz
Czekoladowe gwiazdki z migdałami

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz
Gwiazdkowy torcik

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Trudny Do 1 godz
Kakaowa rolada z kremem z mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!