Tort kakaowy z rumem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Tort kakaowy z rumem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976073916.jpeg&w=3840&q=75)
ten torcik dostałam w prezencie urodzinowym od babci,jest bardzo pyszny i aromatyczny
0
0 / 0
ten torcik dostałam w prezencie urodzinowym od babci,jest bardzo pyszny i aromatyczny
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
100 g rum
0.50 szkl. wiórki kokosowe
10 szt. jaja kurze całe
3 szt. jaja kurze całe
30 dag. mąka pszenna
25 dag. cukier
25 dag. masło
25 dag. margaryna zwykła
20 dag. cukier
3 dag. kakao decomorreno
Przygotowanie
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą,puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.
Piec w niezbyt dużej temperaturze ok. 30-40 minut.
Krem:
Jajka ubić z cukrem na patrze na gładką masę.
W makutrze utrzeć masło z margaryną.
Do utartego tłuszczu wlewać ubitą masę jajeczną. Dokładnie połączyć.
Następie wlać rozpuszczone w 2 łyżkach wrzącej wody kakao.
Ucierać dodając połowę rumu.
Ciasto przekroić na 3 krążki. Skropić pozostałym rumem.
Krem rozsmarować na wszystkich krążkach a także po bokach i na wierzchu.
Boki tortu obsypać obficie wiórkami kokosowymi.
Wierzch ciasta ozdobić pozostałym kremem.
Schłodzić