Tort kakaowy z rumem

m7
Tort kakaowy z rumem

0

0 / 0

ten torcik dostałam w prezencie urodzinowym od babci,jest bardzo pyszny i aromatyczny

10

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

100 g rum

0.50 szkl. wiórki kokosowe

10 szt. jaja kurze całe

3 szt. jaja kurze całe

30 dag. mąka pszenna

25 dag. cukier

25 dag. masło

25 dag. margaryna zwykła

20 dag. cukier

3 dag. kakao decomorreno

Przygotowanie


1

Ciasto:

2

Jajka ubić z cukrem na parze na gęstą,puszystą masę.

3

Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać.

4

Piec w niezbyt dużej temperaturze ok. 30-40 minut.

5

Krem:

6

Jajka ubić z cukrem na patrze na gładką masę.

7

W makutrze utrzeć masło z margaryną.

8

Do utartego tłuszczu wlewać ubitą masę jajeczną. Dokładnie połączyć.

9

Następie wlać rozpuszczone w 2 łyżkach wrzącej wody kakao.

10

Ucierać dodając połowę rumu.

11

Ciasto przekroić na 3 krążki. Skropić pozostałym rumem.

12

Krem rozsmarować na wszystkich krążkach a także po bokach i na wierzchu.

13

Boki tortu obsypać obficie wiórkami kokosowymi.

14

Wierzch ciasta ozdobić pozostałym kremem.

15

Schłodzić

Wartości odżywcze na porcję


Energia

676

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

43

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły