Tort kakaowy przekładany kremem mascarpone i truskawkami
decomorreno
0
4.2 / 5
Prawdziwa bomba kaloryczna, ale jaka pyszna! Poznaj nasz genialny przepis na tort kakaowy z przekładanym kremem mascarpone i truskawkami. Wyjątkowy deser, który skradnie serce każdego łasucha. Smacznego!
16
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
30 g kakao decomorreno
100 g mąka pszenna tortowa lubella
160 g cukier drobny
5 szt. jaja l
300 g serek mascarpone
600 g śmietanka 36%
3 łyżka cukier puder
60 g kakao decomorreno
200 śmietana 36%
30 g cukier
1 łyżeczka kawa rozpuszczalna do kremu
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
400 g truskawki
300 g borówki amerykańskie
3 łyżeczka cukier puder
1 pęcz. listek mięty
Przygotowanie
Owoce umyj. 200 g truskawek pokrój na ćwiartki, zasyp 2-3 łyżkami cukru i odstaw w chłodne miejsce. Pozostałe truskawki użyj do dekoracji tortu.
PRZYGOTUJ BISZKOPT. Połącz w jednej miseczce mąkę oraz kakao.
Jajka rozdziel na białka i żółtka.
W dużej misce ubij białka na sztywną pianę.
Dodawaj na przemian po 1-2 łyżki cukru oraz 1 żółtku, stale miksując.
Do ubitej masy przesiej mąkę z kakao i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy (średnica 20 cm).
Piecz w temp. 175°C przez około 35-40 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe nakłuwając je wykałaczką (pieczemy do tzw.suchego patyczka).
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Wyciągnij ciasto z formy i przekrój na 3 blaty. Odsącz truskawki z cukrem. Powstałym sokiem nasącz blaty biszkopta.
PRZYGOTUJ KREM. Dobrze schłodzone mascarpone oraz śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem na puszysty gęsty krem.
Przełóż nim warstwy kakaowego biszkoptu. Na krem połóż borówki ,odsączone truskawki, następnie kolejną warstwę biszkoptu i kremu z owocami. Przykryj pozostałym biszkoptem.
PRZYGOTUJ POLEWĘ. Śmietankę podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj do niej cukier oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie dla wzmocnienia walorów smakowych możesz dodać 1 łyżkę mocnego espresso lub ekstrakt waniliowy. Odstaw do przestygnięcia.
Udekoruj górną warstwę tortu, powstała przestygniętą masą następnie ułóż na wierzchu owoce.
Posyp wszystko delikatnie cukrem pudrem oraz udekoruj kilkoma listkami mięty.