Tort hiszpan.

m7
Tort hiszpan.

0

0 / 0

Tort na własną potrzebę przerobiłam z placka o tej samej nazwie.Nie jest zbytnio pracochłonny ani trudny w wykonaniu,ale za to pyszniutki.

29

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

70 wrzątek

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

0.50 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło śmietankowe

1 kost. margaryna mleczna

50 g czekolada gorzka

0.50 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka pszenna tortowa

1.50 szkl. mleko

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. jaja kurze całe

3 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka skrobia ziemniaczana

2 łyżka woda przegotowana letnia

2 łyżka skrobia ziemniaczana

1 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka woda przegotowana letnia

1 łyżka skrobia ziemniaczana

3 łyżka orzechy włoskie

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka rodzynki suszone

4 łyżka kawa capucino orzechowe

2 łyżka spirytus

2 łyżka tłuszcz

2 łyżka bułka tarta

10 dek. cukier

Przygotowanie


1

Biszkopt jasny i ciemny przygotować tą samą metodą.

2

białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier,następnie żółtka.

3

mąkę i skrobie ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.Całość delikatnie połączyć(do ciemnego biszkoptu do mąk dodać kakao.)

4

przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

5

piec około 20 -25 minut w 180 stopniach.

6

masa:

7

1 szklankę mleka zagotować ,dodać cukier i cukier waniliowy.

8

do 1/2 szklanki mleka dodać żółtka ,skrobie ziemniaczaną,i ugotować budyń.

9

utrzeć masło i margarynę ,dodając po łyżce zimnego budyniu.

10

masę podzielić na 3 części .

11

do jednej dodać:kakao,pokrojona drobno czekoladę.

12

do drugiej dodać:orzechy,rodzynki.

13

do trzeciej dodać 2 łyżki kawy.

14

poncz:

15

2 łyżki kawy capucino rozpuścić w 1/2 filiżanki wody ,dodać spirytus i dokładnie wymieszać.

16

skŁadanie:

17

biszkopt jasny przekroić na połowę, nasączyć ponczem, nałożyć masę jasna,na to położyć biszkopt ciemny,nasączyć ponczem ,nałożyć masę ciemna ,na to jasny biszkopt i ozdobić masą kawowa.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły