Tort hiszpan.

m7

Tort na własną potrzebę przerobiłam z placka o tej samej nazwie.Nie jest zbytnio pracochłonny ani trudny w wykonaniu,ale za to pyszniutki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
437
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tort na własną potrzebę przerobiłam z placka o tej samej nazwie.Nie jest zbytnio pracochłonny ani trudny w wykonaniu,ale za to pyszniutki.
29
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
70 wrzątek
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło śmietankowe
1 kostka margaryna mleczna
50 g czekolada gorzka
0.50 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
0.50 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka pszenna tortowa
1.50 szkl. mleko
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. jaja kurze całe
3 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka skrobia ziemniaczana
2 łyżka woda przegotowana letnia
2 łyżka skrobia ziemniaczana
1 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka woda przegotowana letnia
1 łyżka skrobia ziemniaczana
3 łyżka orzechy włoskie
2 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka rodzynki suszone
4 łyżka kawa capucino orzechowe
2 łyżka spirytus
2 łyżka tłuszcz
2 łyżka bułka tarta
10 dag. cukier
Przygotowanie
Biszkopt jasny i ciemny przygotować tą samą metodą.
białka ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier,następnie żółtka.
mąkę i skrobie ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.Całość delikatnie połączyć(do ciemnego biszkoptu do mąk dodać kakao.)
przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
piec około 20 -25 minut w 180 stopniach.
masa:
1 szklankę mleka zagotować ,dodać cukier i cukier waniliowy.
do 1/2 szklanki mleka dodać żółtka ,skrobie ziemniaczaną,i ugotować budyń.
utrzeć masło i margarynę ,dodając po łyżce zimnego budyniu.
masę podzielić na 3 części .
do jednej dodać:kakao,pokrojona drobno czekoladę.
do drugiej dodać:orzechy,rodzynki.
do trzeciej dodać 2 łyżki kawy.
poncz:
2 łyżki kawy capucino rozpuścić w 1/2 filiżanki wody ,dodać spirytus i dokładnie wymieszać.
skŁadanie:
biszkopt jasny przekroić na połowę, nasączyć ponczem, nałożyć masę jasna,na to położyć biszkopt ciemny,nasączyć ponczem ,nałożyć masę ciemna ,na to jasny biszkopt i ozdobić masą kawowa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
437
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
41
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.