Tort francuski

m7
Tort francuski

0

3 / 1

Czekoladowe ciasto z nutą brandy to pyszne i proste ciasto. Polecamy wypróbować przepis na tort francuski.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

2 łyżka brandy

2 łyżka mąka pszenna tortowa

5 łyżka cukier puder

25 dek. czekolada deserowa

22 dek. masło

9 dek. cukier

Przygotowanie


1

Tortownicę o średnicy około 23 cm nasmarować tłuszczem, zaś spód wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Następnie spód i boki tortownicy od zewnętrznej strony owiń folią aluminiową, aby potem nie przedostała się do ciasta woda .

3

Na małym ogniu roztopić w kąpieli wodnej czekoladę .

4

Kiedy będzie już płynna, dodać masło oraz cukier i wymieszać.

5

Gdy składniki się połączą, wymieszać i odstawić, by masa ostygła.

6

Do ostudzonej, wciąż płynnej czekolady dodać brandy i wymieszać.

7

Jajka umyć, rozbić i ubić na puch.

8

Następnie połączyć z mąką i powoli dolewać czekoladę.

9

Powstałą masę przełożyć do tortownicy, a tę ustaw w blasze wypełnioną wodą.

10

Obie formy włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

11

Piec 30 minut, aż boki stwardniej , a środek będzie miękki.

12

Po wyjęciu ciasta z pieca, wyjąć je z kąpieli wodnej, usunąć folię i odstawić.

13

W miarę stygnięcia torcik opadnie i stanie się nieco cieńszy. Odpiąć, wtedy obręcz tortownicy, przewrócić ciasto na podstawkę.

14

Posypać torcik obficie cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły