Tort francuski

m7
Tort francuski

Średnia 3 / 1

Oceń!

Czekoladowe ciasto z nutą brandy to pyszne i proste ciasto. Polecamy wypróbować przepis na tort francuski.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

5 szt. jaja kurze całe

2 łyżka brandy

2 łyżka mąka pszenna tortowa

5 łyżka cukier puder

25 dag. czekolada deserowa

22 dag. masło

9 dag. cukier

Przygotowanie


Tortownicę o średnicy około 23 cm nasmarować tłuszczem, zaś spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Następnie spód i boki tortownicy od zewnętrznej strony owiń folią aluminiową, aby potem nie przedostała się do ciasta woda .

Na małym ogniu roztopić w kąpieli wodnej czekoladę .

Kiedy będzie już płynna, dodać masło oraz cukier i wymieszać.

Gdy składniki się połączą, wymieszać i odstawić, by masa ostygła.

Do ostudzonej, wciąż płynnej czekolady dodać brandy i wymieszać.

Jajka umyć, rozbić i ubić na puch.

Następnie połączyć z mąką i powoli dolewać czekoladę.

Powstałą masę przełożyć do tortownicy, a tę ustaw w blasze wypełnioną wodą.

Obie formy włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.

Piec 30 minut, aż boki stwardniej , a środek będzie miękki.

Po wyjęciu ciasta z pieca, wyjąć je z kąpieli wodnej, usunąć folię i odstawić.

W miarę stygnięcia torcik opadnie i stanie się nieco cieńszy. Odpiąć, wtedy obręcz tortownicy, przewrócić ciasto na podstawkę.

Posypać torcik obficie cukrem pudrem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

406

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły