0

Składniki

5 Sztuk
jaja kurze całe
2 Łyżki
Brandy
2 Łyżki
mąka pszenna tortowa
5 Łyżek
cukier puder
25 Dekagramów
Czekolada deserowa
22 Dekagramy
masło
9 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Tortownicę o średnicy około 23 cm nasmaruj tłuszczem , zaś spód wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Następnie spód i boki tortownicy od zewnętrznej strony owiń folią aluminiową , aby potem nie przedostała się do ciasta woda .
  3. Na małym ogniu roztop w kąpieli wodnej czekoladę .
  4. Kiedy będzie już płynna , dodaj masło oraz cukier i wymieszaj .
  5. Gdy składniki się połączą , wymieszaj i odstaw , by masa ostygła .
  6. Do ostudzonej , wciąż płynnej czekolady dodaj brandy i wymieszaj .
  7. Jajka umyj , rozbij i ubij na puch .
  8. Następnie połącz z mąką i powoli dolewaj czekoladę .
  9. Powstałą masę przełóż do tortownicy , a tę ustaw w blasze wypełnioną wodą .
  10. Obie formy włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C .
  11. Piecz 30 minut , aż boki stwardnieją , a środek będzie miękki .
  12. Po wyjęciu ciasta z pieca , wstaw je z kąpieli wodnej , usuń folię i odstaw .
  13. W miarę stygnięcia torcik opadnie i stanie się nieco cieńszy .
  14. Odepnij wtedy obręcz tortownicy , przewróć ciasto na podstawkę .
  15. Usuń spód tortownicy i papier .
  16. Posyp torcik obficie cukrem pudrem .

Opis

Czekoladowe ciasto .

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!