Tort francuski
m7
Czekoladowe ciasto z nutą brandy to pyszne i proste ciasto. Polecamy wypróbować przepis na tort francuski.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
406
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3 / 1
Czekoladowe ciasto z nutą brandy to pyszne i proste ciasto. Polecamy wypróbować przepis na tort francuski.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt. jaja kurze całe
2 łyżka brandy
2 łyżka mąka pszenna tortowa
5 łyżka cukier puder
25 dag. czekolada deserowa
22 dag. masło
9 dag. cukier
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy około 23 cm nasmarować tłuszczem, zaś spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie spód i boki tortownicy od zewnętrznej strony owiń folią aluminiową, aby potem nie przedostała się do ciasta woda .
Na małym ogniu roztopić w kąpieli wodnej czekoladę .
Kiedy będzie już płynna, dodać masło oraz cukier i wymieszać.
Gdy składniki się połączą, wymieszać i odstawić, by masa ostygła.
Do ostudzonej, wciąż płynnej czekolady dodać brandy i wymieszać.
Jajka umyć, rozbić i ubić na puch.
Następnie połączyć z mąką i powoli dolewać czekoladę.
Powstałą masę przełożyć do tortownicy, a tę ustaw w blasze wypełnioną wodą.
Obie formy włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Piec 30 minut, aż boki stwardniej , a środek będzie miękki.
Po wyjęciu ciasta z pieca, wyjąć je z kąpieli wodnej, usunąć folię i odstawić.
W miarę stygnięcia torcik opadnie i stanie się nieco cieńszy. Odpiąć, wtedy obręcz tortownicy, przewrócić ciasto na podstawkę.
Posypać torcik obficie cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
406
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.