Tort czekoladowy z pomarańczami

Łowicz
Tort czekoladowy z pomarańczami

Średnia 3.3 / 25

Oceń!

Jeśli lubisz połączenie czekolady i cytrusów, ten tort będzie strzałem w dziesiątkę. Wilgotny czekoladowy biszkopt, krem z roztopionej czekolady i świeże kawałki pomarańczy tworzą deser, który jest jednocześnie wyrazisty i orzeźwiający. Sprawdzi się na urodziny, rodzinne spotkania albo wtedy, gdy chcesz przygotować coś bardziej efektownego niż zwykłe ciasto.

15

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto

150 g mąka pszenna lubella

150 g cukier

6 szt. jaja

150 g masło

150 g czekolada deserowa

50 g mleczna czekolada

2 łyżecz. proszek do pieczenia

Krem czekoladowo-pomarańczowy

100 g czekolada deserowa

100 g mleczna czekolada

100 ml śmietana 36%

1 szt. pomarańcza

1 łyżka kakao decomorreno

Do dekoracji

1 szt. pomarańcza

200 g dżem pomarańczowy

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


Ustaw piekarnik na 170°C.

W rondelku rozpuść 150 g czekolady (100 g deserowej + 50 g mlecznej) z 85 g masła.

Odstaw do przestudzenia.

Oddziel żółtka od białek.

Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.

Wlej przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj.

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj szpatułką.

Białka ubij na sztywną pianę.

Delikatnie wmieszaj je w ciasto.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Przelej ciasto i wyrównaj.

Piecz 35 minut.

Ostudź na kratce i przekrój na dwa blaty.


200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź.

Miękkie masło utrzyj na jasną masę.

Dodaj roztopioną czekoladę i kakao. Wymieszaj.

Pomarańczę obierz ze skórki i błonek, pokrój drobno.

Dodaj do kremu.

Śmietanę 36% ubij.

Połącz delikatnie z masą czekoladową.

Odstaw do lodówki na 30 minut, by zgęstniał.


Na pierwszy blat nałóż krem czekoladowo-pomarańczowy.

Przykryj drugim blatem.

Rozsmaruj cienką warstwę dżemu wymieszanego z kakao.

Udekoruj plasterkami pomarańczy.

Wstaw do lodówki na 2–3 godziny, aby całość się ustabilizowała.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia170°C (góra-dół)
Czas pieczenia35minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

440

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

39

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły