Tort czekoladowy z pomarańczami

Łowicz

Jeśli lubisz połączenie czekolady i cytrusów, ten tort będzie strzałem w dziesiątkę. Wilgotny czekoladowy biszkopt, krem z roztopionej czekolady i świeże kawałki pomarańczy tworzą deser, który jest jednocześnie wyrazisty i orzeźwiający. Sprawdzi się na urodziny, rodzinne spotkania albo wtedy, gdy chcesz przygotować coś bardziej efektownego niż zwykłe ciasto.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 3.3 / 25
Oceń!
Jeśli lubisz połączenie czekolady i cytrusów, ten tort będzie strzałem w dziesiątkę. Wilgotny czekoladowy biszkopt, krem z roztopionej czekolady i świeże kawałki pomarańczy tworzą deser, który jest jednocześnie wyrazisty i orzeźwiający. Sprawdzi się na urodziny, rodzinne spotkania albo wtedy, gdy chcesz przygotować coś bardziej efektownego niż zwykłe ciasto.
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Ciasto
150 g mąka pszenna lubella
150 g cukier
6 szt. jaja
150 g masło
150 g czekolada deserowa
50 g mleczna czekolada
2 łyżecz. proszek do pieczenia
Krem czekoladowo-pomarańczowy
100 g czekolada deserowa
100 g mleczna czekolada
100 ml śmietana 36%
1 szt. pomarańcza
1 łyżka kakao decomorreno
Do dekoracji
1 szt. pomarańcza
200 g dżem pomarańczowy
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
Przygotowanie ciasta
Ustaw piekarnik na 170°C.
W rondelku rozpuść 150 g czekolady (100 g deserowej + 50 g mlecznej) z 85 g masła.
Odstaw do przestudzenia.
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
Wlej przestudzoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj szpatułką.
Białka ubij na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszaj je w ciasto.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Przelej ciasto i wyrównaj.
Piecz 35 minut.
Ostudź na kratce i przekrój na dwa blaty.
Krem czekoladowy z pomarańczami
200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź.
Miękkie masło utrzyj na jasną masę.
Dodaj roztopioną czekoladę i kakao. Wymieszaj.
Pomarańczę obierz ze skórki i błonek, pokrój drobno.
Dodaj do kremu.
Śmietanę 36% ubij.
Połącz delikatnie z masą czekoladową.
Odstaw do lodówki na 30 minut, by zgęstniał.
Złożenie tortu
Na pierwszy blat nałóż krem czekoladowo-pomarańczowy.
Przykryj drugim blatem.
Rozsmaruj cienką warstwę dżemu wymieszanego z kakao.
Udekoruj plasterkami pomarańczy.
Wstaw do lodówki na 2–3 godziny, aby całość się ustabilizowała.
Czasy, temperatura, ustawienia
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
39
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.