Tort czekoladowy z pomarańczami

maspexdigital
Tort czekoladowy z pomarańczami

0

3.2 / 23

Sprawdzony przepis na wyśmienity tort czekoladowy z pomarańczami.

10

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

150 g mąka pszenna lubella

150 g cukier

200 g czekolada deserowa

150 g czekolada

235 g masło

6 szt. jajko

2 łyżeczka proszek do pieczenia

100 śmietana 36%

2 szt. pomarańcza

1 opak. czekodżem brzoskwiniowy łowicz

Przygotowanie


1

Piekarnik nastawić na 170 stopni.

2

W małym rondelku roztopić 150g czekolady (100g deserowej i 50g mlecznej) z 85g masła, przestudzić.

3

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem na puszystą masę.

4

Do masy żółtkowej przelać roztopioną z masłem czekoladę, wymieszać.

5

Do masy przesiać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.

6

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.

7

Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem, oprószyć mąką i przelać masę.

8

Piec 35 minut.

9

Biszkopt wyjąć z tortownicy i pozostawić do ostygnięcia na kratce.

10

Biszkopt przekroić na 2 części.

11

Spód wyłożyć kremem czekoladowym, przykryć drugim blatem czekoladowym i odstawić do lodówki na minumum 2-3 godziny, aż krem dobrze stężeje.

12

Przed podaniem wierzch zwieńczyć Czekodżemem brzoskwinia z belgijską czekoladą i ozdobić plasterkami pomarańczy.

13

PRZYGOTOWANIE KREMU CZEKOLADOWEGO Z POMARAŃCZAMI: 200g czekolady (100g deserowej i 100g mlecznej) roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Kremówkę ubić. 150g miękkiego masła utrzeć z roztopioną czekoladą, przesiać kakao i dokładnie wymieszać. Pomarańczę pokroić w mniejsze kawałki i wmieszać do kremu czekoladowego. Na koniec połączyć krem z ubitą kremówką i odstawić do lodówki na 30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły