Tort czekoladowy z musem i owocami

m7
Tort czekoladowy z musem i owocami

0

0 / 0

Wraz ze zrobieniem tego cacka zostaje przeze mnie obalony mit, że torty są najczęściej niedobre i trudne w wykonaniu. Przygotowanie było dla mnie dużą frajdą, ale większą dla mojej rodziny, która podglądała jak go robię, podjadała i napawała się aromatem czekolady wydzielającym się podczas pieczenia biszkoptu. Jak najbardziej polecam dla osób odchudzających się, podczas zjedzenia jednego kawałka 'zamulisz' się na pół roku.

21

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

125 mleko

10 wódka

500 śmietanka kremówka

380 śmietanka kremówka

2 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda oczyszczona

0.25 łyżecz. sól

1 łyżecz. cukier wanilinowy

350 g czekolada gorzka

300 g mąka pszenna tortowa

50 g kakao decomorreno

90 g masło

250 g cukier puder

75 g cukier puder

180 g czekolada gorzka

0.50 szkl. maliny

0.50 szkl. borówki

1 szkl. truskawki

4 szt. jaja kurze całe

2 szt. żółtko jaja kurzego

2 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (kuchnia gazowa 4), posmaruj formę o śr. 23 cm masłem i oprósz mąką.

2

czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do lekkiego ostygnięcia.

3

wsyp mąkę, kakao, proszek, sodę i sól do średniej miski i wymieszaj dokładnie.

4

w dużej misce wymieszaj masło z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając następne dopiero po całkowitym wmieszaniu poprzedniego.

5

miksując na małych obrotach dodawaj suchych składników stopniowo razem z olejem, mlekiem i rozpuszczoną czekoladą aż do ich wyczerpania.

6

przełóż do formy, piecz około 50 minut, po wyjęciu odstaw do wystygnięcia, przekrój na dwie części (poziomo). Skrop odrobiną alkoholu do smaku.

7

przygotuj mus topiąc czekoladę w kąpieli wodnej, dodając śmietanki i żółtka. Gotuj przez chwilę aż do uzyskania kremowej jednolitej konsystencji. Odstaw do lodówki na godzinę by masa zgęstniała i wystygła.

8

przygotuj bitą śmietanę, miksując ją na dużych obrotach, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.

9

wypełnij jedną warstwę musem (najlepiej się to robi w formie), przykryj kolejną warstwą biszkoptu, wyłóż bitą śmietaną i ułóż owoce.

10

wstaw do lodówki w celu przegryzienia się smaków i całkowitego stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły