Tort czekoladowy z musem i owocami
m7
Wraz ze zrobieniem tego cacka zostaje przeze mnie obalony mit, że torty są najczęściej niedobre i trudne w wykonaniu. Przygotowanie było dla mnie dużą frajdą, ale większą dla mojej rodziny, która podglądała jak go robię, podjadała i napawała się aromatem czekolady wydzielającym się podczas pieczenia biszkoptu. Jak najbardziej polecam dla osób odchudzających się, podczas zjedzenia jednego kawałka 'zamulisz' się na pół roku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
959
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wraz ze zrobieniem tego cacka zostaje przeze mnie obalony mit, że torty są najczęściej niedobre i trudne w wykonaniu. Przygotowanie było dla mnie dużą frajdą, ale większą dla mojej rodziny, która podglądała jak go robię, podjadała i napawała się aromatem czekolady wydzielającym się podczas pieczenia biszkoptu. Jak najbardziej polecam dla osób odchudzających się, podczas zjedzenia jednego kawałka 'zamulisz' się na pół roku.
21
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
125 mleko
10 wódka
500 śmietanka kremówka
380 śmietanka kremówka
2 łyżecz. proszek do pieczenia
0.50 łyżecz. soda oczyszczona
0.25 łyżecz. sól
1 łyżecz. cukier wanilinowy
350 g czekolada gorzka
300 g mąka pszenna tortowa
50 g kakao decomorreno
90 g masło
250 g cukier puder
75 g cukier puder
180 g czekolada gorzka
0.50 szkl. maliny
0.50 szkl. borówki
1 szkl. truskawki
4 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
2 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (kuchnia gazowa 4), posmaruj formę o śr. 23 cm masłem i oprósz mąką.
czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do lekkiego ostygnięcia.
wsyp mąkę, kakao, proszek, sodę i sól do średniej miski i wymieszaj dokładnie.
w dużej misce wymieszaj masło z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając następne dopiero po całkowitym wmieszaniu poprzedniego.
miksując na małych obrotach dodawaj suchych składników stopniowo razem z olejem, mlekiem i rozpuszczoną czekoladą aż do ich wyczerpania.
przełóż do formy, piecz około 50 minut, po wyjęciu odstaw do wystygnięcia, przekrój na dwie części (poziomo). Skrop odrobiną alkoholu do smaku.
przygotuj mus topiąc czekoladę w kąpieli wodnej, dodając śmietanki i żółtka. Gotuj przez chwilę aż do uzyskania kremowej jednolitej konsystencji. Odstaw do lodówki na godzinę by masa zgęstniała i wystygła.
przygotuj bitą śmietanę, miksując ją na dużych obrotach, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.
wypełnij jedną warstwę musem (najlepiej się to robi w formie), przykryj kolejną warstwą biszkoptu, wyłóż bitą śmietaną i ułóż owoce.
wstaw do lodówki w celu przegryzienia się smaków i całkowitego stężenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
959
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
59
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.