0

Składniki

50 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
125 Mililitrów
mleko
10 Mililitrów
wódka
500 Mililitrów
Śmietanka kremówka
380 Mililitrów
Śmietanka kremówka
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
0.5 Łyżeczki
soda oczyszczona
0.25 Łyżeczki
sól
1 Łyżeczka
Cukier wanilinowy
350 Gramów
czekolada gorzka
300 Gramów
mąka pszenna tortowa
90 Gramów
masło extra
250 Gramów
cukier puder
75 Gramów
cukier puder
180 Gramów
czekolada gorzka
0.5 Szklanki
maliny
0.5 Szklanki
borówki
1 Szklanka
truskawki
4 Sztuki
jaja kurze całe
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
2 Łyżki
Olej roślinny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (kuchnia gazowa 4), posmaruj formę o śr. 23 cm masłem i oprósz mąką.
  2. czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  3. wsyp mąkę, kakao, proszek, sodę i sól do średniej miski i wymieszaj dokładnie.
  4. w dużej misce wymieszaj masło z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając następne dopiero po całkowitym wmieszaniu poprzedniego.
  5. miksując na małych obrotach dodawaj suchych składników stopniowo razem z olejem, mlekiem i rozpuszczoną czekoladą aż do ich wyczerpania.
  6. przełóż do formy, piecz około 50 minut, po wyjęciu odstaw do wystygnięcia, przekrój na dwie części (poziomo). Skrop odrobiną alkoholu do smaku.
  7. przygotuj mus topiąc czekoladę w kąpieli wodnej, dodając śmietanki i żółtka. Gotuj przez chwilę aż do uzyskania kremowej jednolitej konsystencji. Odstaw do lodówki na godzinę by masa zgęstniała i wystygła.
  8. przygotuj bitą śmietanę, miksując ją na dużych obrotach, dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy.
  9. wypełnij jedną warstwę musem (najlepiej się to robi w formie), przykryj kolejną warstwą biszkoptu, wyłóż bitą śmietaną i ułóż owoce.
  10. wstaw do lodówki w celu przegryzienia się smaków i całkowitego stężenia.

Opis

Wraz ze zrobieniem tego cacka zostaje przeze mnie obalony mit, że torty są najczęściej niedobre i trudne w wykonaniu. Przygotowanie było dla mnie dużą frajdą, ale większą dla mojej rodziny, która podglądała jak go robię, podjadała i napawała się aromatem czekolady wydzielającym się podczas pieczenia biszkoptu. Jak najbardziej polecam dla osób odchudzających się, podczas zjedzenia jednego kawałka 'zamulisz' się na pół roku.

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladow...

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladowym

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Pączki z kakaowym nadzieniem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki z kakaowym nadzieniem

Aksamitny sernik z musem malinowym

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Aksamitny sernik z musem malinowym

Kawowe brownie

Przepis
Średni Do 40 min
Kawowe brownie

Wiedeński tort Sachera

Przepis
Średni Do 40 min
Wiedeński tort Sachera

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Przepis
Średni Do 2 godz
Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!