Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladowym
decomorreno
Piękny i pyszny tort czekoladowy z delikatną masą mascarpone, dodatkiem świeżych truskawek i jeżyn i sosem czekoladowym. Idealny na specjalne okazje jak i na co dzień.
0
3.9 / 10
Piękny i pyszny tort czekoladowy z delikatną masą mascarpone, dodatkiem świeżych truskawek i jeżyn i sosem czekoladowym. Idealny na specjalne okazje jak i na co dzień.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
225 g masło
500 g cukier
50 g kakao decomorreno
400 g mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżeczka soda oczyszczona
1.50 łyżeczka proszek do pieczenia
4 szt. jaja kurze całe
250 kawa mocna
250 maślanka
220 g cukier
250 woda
20 g kakao decomorreno
600 g śmietanka 36%
250 g serek mascarpone
60 g cukier puder
15 g kakao decomorreno
500 g truskawki
200 g jeżyny
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, ponownie mieszając.
W misce wymieszaj mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz solą. W osobnej misce wymieszaj kawę oraz maślankę.
Do miski z utartym masłem dodawaj na przemian suche oraz mokre składniki. Rozlej ciasto do dwóch form o średnicy 21 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175C, sprawdź długą wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Jeśli nie masz dwóch form możesz upiec jeden balat po drugim w tej samej formie, wlej połowę ciasta (około 950 g) upiecz, gdy lekko przestygnie wyjmij z formy. Formę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wlej drugą cześć ciasta.
W trakcie pieczenia przygotuj syrop czekoladowy. W garnku zagotuj wodę z cukrem, zdejmij z kuchenki i wymieszaj dokładnie z kakao.
Następnie w dużej misce ubij śmietankę z mascarpone oraz cukrem pudrem. Pod koniec dodaj kakao i ponownie ubij. Krem przykryj i włóż do lodówki do schodzenia.
Truskawki umyj, odetnij ogonki i pokrój w plasterki. Gdy blaty całkowicie wystygną przekrój je na pół. Nasącz każdy z nich syropem kakaowym. Przełóż kremem i pokrojonymi w plastry truskawkami. Wierzch udekoruj pozostałymi truskawkami raz jeżynami. Podawaj dobrze schłodzony.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten
Jajka