0

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE

50 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
400 Gramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
225 Gramów
masło extra
500 Gramów
cukier
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1.5 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
4 Sztuki
jaja kurze całe
250 Mililitrów
Kawa mocna
250 Mililitrów
Maślanka

SYROP CZEKOLADOWY

20 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
220 Gramów
cukier
250 Mililitrów
woda

KREM

15 Gramów
ingridient
Kakao DecoMorreno
600 Gramów
Śmietanka 36%
250 Gramów
serek mascarpone
60 Gramów
cukier puder

DODATKOWO

500 Gramów
truskawki
200 Gramów
Jeżyny
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, ponownie mieszając.
  2. W misce wymieszaj mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz solą. W osobnej misce wymieszaj kawę oraz maślankę.
  3. Do miski z utartym masłem dodawaj na przemian suche oraz mokre składniki. Rozlej ciasto do dwóch form o średnicy 21 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175C, sprawdź długą wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
  5. Jeśli nie masz dwóch form możesz upiec jeden balat po drugim w tej samej formie, wlej połowę ciasta (około 950 g) upiecz, gdy lekko przestygnie wyjmij z formy. Formę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wlej drugą cześć ciasta.
  6. W trakcie pieczenia przygotuj syrop czekoladowy. W garnku zagotuj wodę z cukrem, zdejmij z kuchenki i wymieszaj dokładnie z kakao.
  7. Następnie w dużej misce ubij śmietankę z mascarpone oraz cukrem pudrem. Pod koniec dodaj kakao i ponownie ubij. Krem przykryj i włóż do lodówki do schodzenia.
  8. Truskawki umyj, odetnij ogonki i pokrój w plasterki. Gdy blaty całkowicie wystygną przekrój je na pół. Nasącz każdy z nich syropem kakaowym. Przełóż kremem i pokrojonymi w plastry truskawkami. Wierzch udekoruj pozostałymi truskawkami raz jeżynami. Podawaj dobrze schłodzony.

Opis

Piękny i pyszny tort czekoladowy z delikatną masą mascarpone, dodatkiem świeżych truskawek i jeżyn i sosem czekoladowym. Idealny na specjalne okazje jak i na co dzień.

Podobne przepisy

Kakaowa Babka Wielkanocna

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa Babka Wielkanocna

Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowa rolada z musem śmietankowym i sercem w środku

Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Przepis
Średni Do 2 godz
Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Babka wielkanocna z polewą

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna z polewą

Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

Przepis
Średni Do 2 godz
Sernik wiedeński z wiśniami kandyzowanymi

Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Czekoladowy torcik przekładany masą kakaową i malinami

Ciasto kakaowe kukułka

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Ciasto kakaowe kukułka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!