Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladowym
decomorreno
Piękny i pyszny tort czekoladowy z delikatną masą mascarpone, dodatkiem świeżych truskawek i jeżyn i sosem czekoladowym. Idealny na specjalne okazje jak i na co dzień.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
842
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.9 / 10
Piękny i pyszny tort czekoladowy z delikatną masą mascarpone, dodatkiem świeżych truskawek i jeżyn i sosem czekoladowym. Idealny na specjalne okazje jak i na co dzień.
18
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
225 g masło
500 g cukier
50 g kakao decomorreno
400 g mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. soda oczyszczona
1.50 łyżecz. proszek do pieczenia
4 szt. jaja kurze całe
250 kawa mocna
250 maślanka
220 g cukier
250 woda
20 g kakao decomorreno
600 g śmietanka 36%
250 g serek mascarpone
60 g cukier puder
15 g kakao decomorreno
500 g truskawki
200 g jeżyny
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, ponownie mieszając.
W misce wymieszaj mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz solą. W osobnej misce wymieszaj kawę oraz maślankę.
Do miski z utartym masłem dodawaj na przemian suche oraz mokre składniki. Rozlej ciasto do dwóch form o średnicy 21 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175C, sprawdź długą wykałaczką czy ciasto jest upieczone.
Jeśli nie masz dwóch form możesz upiec jeden balat po drugim w tej samej formie, wlej połowę ciasta (około 950 g) upiecz, gdy lekko przestygnie wyjmij z formy. Formę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wlej drugą cześć ciasta.
W trakcie pieczenia przygotuj syrop czekoladowy. W garnku zagotuj wodę z cukrem, zdejmij z kuchenki i wymieszaj dokładnie z kakao.
Następnie w dużej misce ubij śmietankę z mascarpone oraz cukrem pudrem. Pod koniec dodaj kakao i ponownie ubij. Krem przykryj i włóż do lodówki do schodzenia.
Truskawki umyj, odetnij ogonki i pokrój w plasterki. Gdy blaty całkowicie wystygną przekrój je na pół. Nasącz każdy z nich syropem kakaowym. Przełóż kremem i pokrojonymi w plastry truskawkami. Wierzch udekoruj pozostałymi truskawkami raz jeżynami. Podawaj dobrze schłodzony.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
842
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
97
gram
Tłuszcze
45
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Mleko
Gluten
Jajka