Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladowym

decomorreno
Tort czekoladowy z mascarpone, owocami i syropem czekoladowym

0

3.9 / 10

Piękny i pyszny tort czekoladowy z delikatną masą mascarpone, dodatkiem świeżych truskawek i jeżyn i sosem czekoladowym. Idealny na specjalne okazje jak i na co dzień.

18

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

225 g masło

500 g cukier

50 g kakao decomorreno

400 g mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżecz. soda oczyszczona

1.50 łyżecz. proszek do pieczenia

4 szt. jaja kurze całe

250 kawa mocna

250 maślanka

220 g cukier

250 woda

20 g kakao decomorreno

600 g śmietanka 36%

250 g serek mascarpone

60 g cukier puder

15 g kakao decomorreno

500 g truskawki

200 g jeżyny

Przygotowanie


1

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku, ponownie mieszając.

2

W misce wymieszaj mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz solą. W osobnej misce wymieszaj kawę oraz maślankę.

3

Do miski z utartym masłem dodawaj na przemian suche oraz mokre składniki. Rozlej ciasto do dwóch form o średnicy 21 cm, dno wyłóż papierem do pieczenia.

4

Piecz przez około 45 minut w temperaturze 175C, sprawdź długą wykałaczką czy ciasto jest upieczone.

5

Jeśli nie masz dwóch form możesz upiec jeden balat po drugim w tej samej formie, wlej połowę ciasta (około 950 g) upiecz, gdy lekko przestygnie wyjmij z formy. Formę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wlej drugą cześć ciasta.

6

W trakcie pieczenia przygotuj syrop czekoladowy. W garnku zagotuj wodę z cukrem, zdejmij z kuchenki i wymieszaj dokładnie z kakao.

7

Następnie w dużej misce ubij śmietankę z mascarpone oraz cukrem pudrem. Pod koniec dodaj kakao i ponownie ubij. Krem przykryj i włóż do lodówki do schodzenia.

8

Truskawki umyj, odetnij ogonki i pokrój w plasterki. Gdy blaty całkowicie wystygną przekrój je na pół. Nasącz każdy z nich syropem kakaowym. Przełóż kremem i pokrojonymi w plastry truskawkami. Wierzch udekoruj pozostałymi truskawkami raz jeżynami. Podawaj dobrze schłodzony.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

842

kcal

Białka

10

gram

Węglowodany

97

gram

Tłuszcze

45

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły