Tort czekoladowy z kremem cynamonowym

decomorreno
Tort czekoladowy z kremem cynamonowym

0

4 / 5

Poznaj naszą tortową propozycję super food, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Korzenna nuta uzyskana dzięki cynamonowi w połączeniu z mocno kakaowym smakiem DecoMorreno stanowi niezwykle świąteczną i aromatyczną kombinację, której nikt się nie oprze!

16

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

300 g mąka migdałowa

120 g kakao decomorreno

120 g mąka ziemniaczana

30 g mąka kokosowa

150 g ksylitol

2 łyżeczka soda oczyszczona

1 łyżeczka przyprawa korzenna

1 łyżeczka sól

400 g mleko kokosowe

150 woda

100 g olej kokosowy

1 łyżka sok z cytryny

1 l śmietanka kokosowa

3 łyżka miód

1 łyżeczka cynamon

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Pamiętaj, że wszystkie składniki na ciasto powinny pozostawać w temperaturze pokojowej.

2

W małym rondelku podgrzej do rozpuszczenia olej kokosowy. W drugim naczyniu połącz wszystkie mokre składniki. Dodaj je do suchych, wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Co jakiś czas sprawdzaj patyczkiem czy jest już w środku upieczone. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do wystudzenia.

4

Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty. Następnie bardzo dobrze schłodzoną śmietankę (jeśli oddzieli się od niej woda, to ją odlej) ubij na sztywno. Uwaga, może to potrwać trochę dłużej niż w przypadku klasycznej śmietany.

5

Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj do śmietany kakao oraz miód. Następnie całość umieść w lodówce aby ją schłodzić.

6

Gdy blaty ciasta całkowicie wystygną - przełóż je kremem. Przed podaniem włóż tort do lodówki, na minimum 4 godziny.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły