Tort czekoladowy z kremem cynamonowym

decomorreno

Poznaj naszą tortową propozycję super food, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Korzenna nuta uzyskana dzięki cynamonowi w połączeniu z mocno kakaowym smakiem DecoMorreno stanowi niezwykle świąteczną i aromatyczną kombinację, której nikt się nie oprze!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
840
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
69
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 5
Poznaj naszą tortową propozycję super food, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Korzenna nuta uzyskana dzięki cynamonowi w połączeniu z mocno kakaowym smakiem DecoMorreno stanowi niezwykle świąteczną i aromatyczną kombinację, której nikt się nie oprze!
16
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 g mąka migdałowa
120 g kakao decomorreno
120 g mąka ziemniaczana
30 g mąka kokosowa
150 g ksylitol
2 łyżecz. soda oczyszczona
1 łyżecz. przyprawa korzenna
1 łyżecz. sól
400 g mleko kokosowe
150 woda
100 g olej kokosowy
1 łyżka sok z cytryny
1 l śmietanka kokosowa
3 łyżka miód
1 łyżecz. cynamon
2 łyżka kakao decomorreno
Przygotowanie
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Pamiętaj, że wszystkie składniki na ciasto powinny pozostawać w temperaturze pokojowej.
W małym rondelku podgrzej do rozpuszczenia olej kokosowy. W drugim naczyniu połącz wszystkie mokre składniki. Dodaj je do suchych, wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Co jakiś czas sprawdzaj patyczkiem czy jest już w środku upieczone. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty. Następnie bardzo dobrze schłodzoną śmietankę (jeśli oddzieli się od niej woda, to ją odlej) ubij na sztywno. Uwaga, może to potrwać trochę dłużej niż w przypadku klasycznej śmietany.
Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj do śmietany kakao oraz miód. Następnie całość umieść w lodówce aby ją schłodzić.
Gdy blaty ciasta całkowicie wystygną - przełóż je kremem. Przed podaniem włóż tort do lodówki, na minimum 4 godziny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
840
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
69
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Jajka