Tort czekoladowy z kremem cynamonowym

Kakao DecoMorreno
Tort czekoladowy z kremem cynamonowym

Średnia 4.2 / 6

Oceń!

Poznaj naszą tortową propozycję super food, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Korzenna nuta uzyskana dzięki cynamonowi w połączeniu z mocno kakaowym smakiem DecoMorreno stanowi niezwykle świąteczną i aromatyczną kombinację, której nikt się nie oprze!

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Ciasto czekoladowe

300 g mąka migdałowa

120 g kakao decomorreno

120 g mąka ziemniaczana

30 g mąka kokosowa

150 g ksylitol

2 łyżecz. soda oczyszczona

1 łyżecz. przyprawa korzenna

1 łyżecz. sól

400 g mleko kokosowe z puszki

150 woda

100 g olej kokosowy

1 łyżka sok z cytryny

Krem cynamonowy

1 l śmietanka kokosowa

3 łyżka miód

1 łyżecz. cynamon

2 łyżka kakao decomorreno

Przygotowanie


W dużej misce połącz mąkę migdałową, kakao, skrobię, mąkę kokosową, ksylitol, sodę, przyprawę korzenną i sól.

W drugim naczyniu wymieszaj mleko kokosowe, wodę, rozpuszczony olej kokosowy i sok z cytryny.

Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj krótko — tylko do połączenia. Ciasto będzie gęste, to normalne przy mące migdałowej.

Tortownicę o wymiarach 22–24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.

Piecz 40 minut w 180°C.

Po wyjęciu wystudź całkowicie i przekrój na 3 blaty.


Oddziel białą część z puszek śmietanki.

Ubij na wysokich obrotach — może to zająć trochę dłużej niż przy klasycznej śmietanie.

Dodaj miód (lub ksylitol puder), kakao i cynamon.

Miksuj chwilę, aż masa będzie jednolita.

Wstaw krem do lodówki na 20–30 min, aby zgęstniał.


Połóż pierwszy blat i posmaruj ⅓ kremu.

Przykryj drugim blatem i nałóż kolejną porcję kremu.

Połóż trzeci blat i obłóż kremem cały tort.

Wstaw tort do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia180°C
Czas pieczenia40minut
Czas chłodzenia4godziny

Wartości odżywcze na porcję


Energia

385

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Alergeny


Jajka

Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły