Tort czekoladowy
m7
Tort przygotowuję na niezwykłe okazje bo jest naprawdę niezwykły:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.3 / 3
Tort przygotowuję na niezwykłe okazje bo jest naprawdę niezwykły:)
20
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
24 porcje
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. proszek do pieczenia
0.66 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. cukier
0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
0.75 szkl. cukier
0.30 szkl. orzechy włoskie
6 szt. jaja kurze całe
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
2 szt. czekolada gorzka
1 szt. margaryna zwykła
1 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka bułka tarta
3 łyżka kakao decomorreno
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
0.50 l mleko
0.50 szkl. cukier
Przygotowanie
Upiec biszkopt orzechowy.
Białka ubić z cukrem dodać żółtka. Mąki zmieszać z proszkiem i orzechami oraz bułką tartą i dodać porcjami do ubitych jaj.Piec w 180 stopniach przez 35 min.
Podzielić na połowę po ostudzeniu.
Upiec biszkopt kakaowy z 4 jaj.
Do ubitych białek dodać cukier i żółtka, a następnie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
Zrobić budyń. Do gotującego się mleka dodać cukry, a następnie obie mąki wymieszane z żółtkiem.Zrobić budyń i ostudzić.
Czekolady rozpuścić na parze z 3 łyżkami mleka.
Margarynę utrzeć na pulchną masę. Na przemian dodawać do margaryny czekoladę i budyń.
Przełożenie placka:
biszkopt orzechowy
połowa masy
biszkopt kakaowy
połowa masy
biszkopt orzechowy
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.