Tort czekoladowy

m7
Tort czekoladowy

1

3.3 / 3

Tort przygotowuję na niezwykłe okazje bo jest naprawdę niezwykły:)

20

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


24 porcje

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka proszek do pieczenia

0.66 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1 szkl. cukier

0.75 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

0.75 szkl. cukier

0.30 szkl. orzechy włoskie

6 szt. jaja kurze całe

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

2 szt. czekolada gorzka

1 szt. margaryna zwykła

1 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka bułka tarta

3 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

0.50 l mleko

0.50 szkl. cukier

Przygotowanie


1

Upiec biszkopt orzechowy.

2

Białka ubić z cukrem dodać żółtka. Mąki zmieszać z proszkiem i orzechami oraz bułką tartą i dodać porcjami do ubitych jaj.Piec w 180 stopniach przez 35 min.

3

Podzielić na połowę po ostudzeniu.

4

Upiec biszkopt kakaowy z 4 jaj.

5

Do ubitych białek dodać cukier i żółtka, a następnie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.

6

Zrobić budyń. Do gotującego się mleka dodać cukry, a następnie obie mąki wymieszane z żółtkiem.Zrobić budyń i ostudzić.

7

Czekolady rozpuścić na parze z 3 łyżkami mleka.

8

Margarynę utrzeć na pulchną masę. Na przemian dodawać do margaryny czekoladę i budyń.

9

Przełożenie placka:

10

biszkopt orzechowy

11

połowa masy

12

biszkopt kakaowy

13

połowa masy

14

biszkopt orzechowy

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły