Tort czekoladowy
m7
Pracochłonny, ale warty poświęcenia tort czekoladowy. Czekoladowy biszkopt przełożony masą budyniową z polewą czekoladową jest po prostu pyszny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
473
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
30
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pracochłonny, ale warty poświęcenia tort czekoladowy. Czekoladowy biszkopt przełożony masą budyniową z polewą czekoladową jest po prostu pyszny.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szkl. mleko uht 3,2%
3 szt. jaja kurze całe
1 szt. czekolada deserowa
1 szt. budyń waniliowy
5 łyżka cukier
4 łyżka mąka ziemniaczana
4 łyżka mąka pszenna tortowa
9 łyżka masło
2 łyżka cukier
2 łyżka margaryna zwykła
1 łyżka cukier
30 dag. czekolada gorzka
Przygotowanie
Zetrzeć czekoladę.
Oddzielić białka od żółtek.
Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier i 3 łyżki ziemnej wody. Dodać żółtka. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.
Wsypać czekoladę całość delikatnie pomieszać. Piec 25 minut.
Wymieszać proszek budyniowy z 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować wlać budyń, zagotować i wystudzić. Przekroić biszkopt na 3 części.
Utrzeć cukier z masłem na puszystą masę wymieszać z budyniem. Połową kremu posmarować dolną warstwę ciasta, przykryć drugim krążkiem smarować następny.
Roztopić czekoladę dodać margarynę, polać tort.