Tort czekoladowy

m7
Tort czekoladowy

0

0 / 0

Pracochłonny, ale warty poświęcenia tort czekoladowy. Czekoladowy biszkopt przełożony masą budyniową z polewą czekoladową jest po prostu pyszny.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

2 szkl. mleko uht 3,2%

3 szt. jaja kurze całe

1 szt. czekolada deserowa

1 szt. budyń waniliowy

5 łyżka cukier

4 łyżka mąka ziemniaczana

4 łyżka mąka pszenna tortowa

9 łyżka masło

2 łyżka cukier

2 łyżka margaryna zwykła

1 łyżka cukier

30 dag. czekolada gorzka

Przygotowanie


1

Zetrzeć czekoladę.

2

Oddzielić białka od żółtek.

3

Z białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier i 3 łyżki ziemnej wody. Dodać żółtka. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy.

4

Wsypać czekoladę całość delikatnie pomieszać. Piec 25 minut.

5

Wymieszać proszek budyniowy z 5 łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować wlać budyń, zagotować i wystudzić. Przekroić biszkopt na 3 części.

6

Utrzeć cukier z masłem na puszystą masę wymieszać z budyniem. Połową kremu posmarować dolną warstwę ciasta, przykryć drugim krążkiem smarować następny.

7

Roztopić czekoladę dodać margarynę, polać tort.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

473

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

43

gram

Tłuszcze

30

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły