Tort czekoladowy

eluchap
Tort czekoladowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Na urodziny i do kawy pyszny tort czekoladowy. Puszysty biszkopt czekoladowy z delikatną masą z lekką kawową nutą zaspokoi wszystkich fanów domowych tortów.

15

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1.50 szkl. cukier

2 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

1.50 szkl. mleko w proszku

6 szt. jajko

4 szt. jajko

1 szt. masło

2 szt. serek homogenizowany

6 łyżka olej

6 łyżka woda

2 łyżka kakao decomorreno

2 łyżka kawa rozpuszczalna

1 łyżka wódka

0.50 szkl. woda

0.50 szkl. cukier puder

Przygotowanie


Białka ubić z cukrem na sztywno i dodać żółtka, wodę z olejem, połączyć, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wszystko delikatnie połączyć.

Biszkopt upiec w temp.170 stopni, przez 45 minut.

Po upieczeniu przekroić na 3 krążki.

Poncz: Kawę rozpuścić w pól szklanki wody, dodać wódkę.

Jajka z cukrem ubić na parze i wystudzić.

Utarte masło połączyć z jajkami (porcjami za pomocą miksera).

Dodawać porcjami mleko w proszku i serek homogenizowany.

Każdy krążek nasączyć ponczem, przełożyć kremem. Polać polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

673

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

66

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły