Tort czekoladowo - winogronowy

decomorreno

Winogrona zazwyczaj jadamy solo lub w postaci wina, zapominając, że stanowią one również doskonały dodatek do wypieków i deserów. Dlatego koniecznie zainspiruj się naszym przepisem na iście królewski tort, który zachwyca nie tylko smakiem ale również efektowną formą winogronowo - borówkowej dekoracji. Pycha!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
306
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 3
Winogrona zazwyczaj jadamy solo lub w postaci wina, zapominając, że stanowią one również doskonały dodatek do wypieków i deserów. Dlatego koniecznie zainspiruj się naszym przepisem na iście królewski tort, który zachwyca nie tylko smakiem ale również efektowną formą winogronowo - borówkowej dekoracji. Pycha!
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
6 szt. jajo
1 szkl. cukier
120 g mąka pszenna tortowa lubella
3 łyżka kakao decomorreno
1 szczyp. sól
500 mascarpone
500 śmietana 36%
40 g cukier puder
4 łyżecz. żelatyna
80 woda
100 g borówki
300 śmietanka 36%
1 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Przygotuj biszkopt. Rozdziel białka i żółtka. W wysokim naczyniu ubij białka na sztywno, następnie dodawaj stopniowo żółtka i cukier. Mąkę, kakao DecoMorreno oraz sól przesiej w dwóch partiach i wymieszaj całość delikatnie szpatułką.
Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut w formie 175°C. Po upieczeniu wystudź i przetnij na dwa blaty.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij, połącz z mascarpone i cukrem pudrem.
Gdy żelatyna napęcznieje - podgrzej ją delikatnie, aby się rozpuściła, ale nie zagotowała. Dodaj do niej 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, a następnie przelej do pozostałego kremu, ponownie wymieszaj.
Do formy włóż jeden biszkopt, brzeg formy zabezpiecz papierem do pieczenia lub foliowym rantem. Ułóż wzdłuż brzegu pokrojone winogrona, zalej je kremem. Dodatkowo do kremu dodaj winogrona. Następnie, przykryj drugim blatem ciasta.
300 ml śmietanki ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Udekoruj wierzch ciasta śmietanką oraz świeżymi owocami. Włóż do lodówki, aby tort całkowicie stężał. Smacznego!
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
306
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka