Tort czekoladowo - winogronowy

decomorreno
Tort czekoladowo - winogronowy

0

5 / 3

Winogrona zazwyczaj jadamy solo lub w postaci wina, zapominając, że stanowią one również doskonały dodatek do wypieków i deserów. Dlatego koniecznie zainspiruj się naszym przepisem na iście królewski tort, który zachwyca nie tylko smakiem ale również efektowną formą winogronowo - borówkowej dekoracji. Pycha!

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

6 szt. jajo

1 szkl. cukier

120 g mąka pszenna tortowa lubella

3 łyżka kakao decomorreno

1 szczyp. sól

500 mascarpone

500 śmietana 36%

40 g cukier puder

4 łyżecz. żelatyna

80 woda

100 g borówki

300 śmietanka 36%

1 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Przygotuj biszkopt. Rozdziel białka i żółtka. W wysokim naczyniu ubij białka na sztywno, następnie dodawaj stopniowo żółtka i cukier. Mąkę, kakao DecoMorreno oraz sól przesiej w dwóch partiach i wymieszaj całość delikatnie szpatułką.

2

Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut w formie 175°C. Po upieczeniu wystudź i przetnij na dwa blaty.

3

Przygotuj krem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij, połącz z mascarpone i cukrem pudrem.

4

Gdy żelatyna napęcznieje - podgrzej ją delikatnie, aby się rozpuściła, ale nie zagotowała. Dodaj do niej 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, a następnie przelej do pozostałego kremu, ponownie wymieszaj.

5

Do formy włóż jeden biszkopt, brzeg formy zabezpiecz papierem do pieczenia lub foliowym rantem. Ułóż wzdłuż brzegu pokrojone winogrona, zalej je kremem. Dodatkowo do kremu dodaj winogrona. Następnie, przykryj drugim blatem ciasta.

6

300 ml śmietanki ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Udekoruj wierzch ciasta śmietanką oraz świeżymi owocami. Włóż do lodówki, aby tort całkowicie stężał. Smacznego!

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły