Tort cytrynowy

malg
Tort cytrynowy

2

0 / 0

Tort jest tak pyszny, że nadaje się na każdą królewską ucztę. Tort składa się z warstw: biszkopt przełożony masą cytrynową, a na to cytrynowa pianka. Boki i wierzch posmarowane pozostałą masą cytrynową, a jako uwieńczenie proponuję małe beziki.

19

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 puszka mleko skondensowane

2 łyżecz. proszek do pieczenia

1 kostka masło

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

2 szkl. mleko

1 szkl. bezy

0.75 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

5 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. budyń śmietankowy

1 szt. sok z cytryny

2 szt. galaretka cytrynowa

3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella

2 łyżka mąka ziemniaczana

1 łyżka olej

1 łyżka gorąca woda

0.50 szkl. płatki migdałowe

Przygotowanie


1

Biszkopt: 5 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka oleju, 1 łyżka gorącej wody, 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić, dodać żółtka, mąkę i pozostałe składniki. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25-30 minut.

2

Masa cytrynowa: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 2 szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 1 kostka masła, sok wyciśnięty z jednej cytryny. 1 i ½ szklanki mleka zagotować, pod koniec gotowania dodać cukier. Resztę mleka rozrobić z budyniem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Powstałą masę powoli wlać do gotującego się mleka. Gotować budyń, wystudzić. Mikserem rozetrzeć masło i po łyżce dodawać masę budyniową. Na koniec dodać stopniowo sok z cytryny.

3

Pianka cytrynowa: puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody – przestudzić aż zacznie tężeć. Schłodzone mleko ubić mikserem dolewając tężejącą galaretkę.

4

Biszkopt przekroić na połowę i nasączyć lekko wodą z cytryną. Na spodnią część położyć masę cytrynową zostawiając 2-3 łyżki masy na wykończenie tortu. Na masę cytrynową położyć wierzch biszkoptu, na który przełożyć piankę cytrynową. Cały tort posmarować cienko pozostawioną masą cytrynową. Wierzch dekorować małymi gotowymi bezami, a boki płatkami migdałowymi.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły