Example thumb
2

Składniki

1 Szklanka
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
3 Łyżki
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1 Puszka
Mleko skondensowane
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło
1 Szklanka
cukier
2 Szklanki
mleko
1 Szklanka
Bezy
0.75 Szklanki
cukier
5 Sztuk
jaja kurze całe
5 Sztuk
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
budyń śmietankowy
1 Sztuka
sok z cytryny
2 Sztuki
galaretka cytrynowa
2 Łyżki
mąka ziemniaczana
1 Łyżka
olej
1 Łyżka
Gorąca woda
0.5 Szklanki
płatki migdałowe
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Tort składa się z warstw: biszkopt przełożony masą cytrynową, a na to cytrynowa pianka. Boki i wierch posmarowane pozostałą masą cytrynową, a jako uwieńczenie proponuję małe beziki.
  2. Biszkopt: 5 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka oleju, 1 łyżka gorącej wody, 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić, dodać żółtka, mąkę i pozostałe składniki. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25-30 minut.
  3. Masa cytrynowa: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 2 szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 1 kostka masła, sok wyciśnięty z jednej cytryny. 1 i ½ szklanki mleka zagotowujemy, pod koniec gotowania dodajemy cukier. Resztę mleka rozrabiamy z budyniem, żółtkami , cukrem waniliowym i mąką. Powstałą masę powoli wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń, studzimy. Mikserem rozcieramy masło i po łyżce dodajemy masę budyniową. Na koniec dodajemy stopniowo sok z cytryny.
  4. Pianka cytrynowa: puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody – przestudzić aż zacznie tężeć. Schłodzone mleko ubić mikserem dolewając tężejącą galaretkę.
  5. Biszkopt kroimy na połowę nasączamy lekko wodą z cytryną. Na spodnią część kładziemy masę cytrynową zostawiając 2-3 łyżki masy na wykończenie tortu. Na masę cytrynową kładziemy wierzch biszkoptu, na który kładziemy piankę cytrynową. Cały tort smarujemy cienko pozostawioną masą cytrynową, wierzch dekorujemy małymi gotowymi bezami, a boki płatkami migdałowymi.

Opis

Tort jest tak pyszny, że nadaje się na każdą królewską ucztę.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!