Tort cytrynowy
malg
Tort jest tak pyszny, że nadaje się na każdą królewską ucztę. Tort składa się z warstw: biszkopt przełożony masą cytrynową, a na to cytrynowa pianka. Boki i wierzch posmarowane pozostałą masą cytrynową, a jako uwieńczenie proponuję małe beziki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
795
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Tort jest tak pyszny, że nadaje się na każdą królewską ucztę. Tort składa się z warstw: biszkopt przełożony masą cytrynową, a na to cytrynowa pianka. Boki i wierzch posmarowane pozostałą masą cytrynową, a jako uwieńczenie proponuję małe beziki.
19
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 puszka mleko skondensowane
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
2 szkl. mleko
1 szkl. bezy
0.75 szkl. cukier
5 szt. jaja kurze całe
5 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. budyń śmietankowy
1 szt. sok z cytryny
2 szt. galaretka cytrynowa
3 łyżka mąka pszenna tortowa lubella
2 łyżka mąka ziemniaczana
1 łyżka olej
1 łyżka gorąca woda
0.50 szkl. płatki migdałowe
Przygotowanie
Biszkopt: 5 jaj, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka oleju, 1 łyżka gorącej wody, 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić, dodać żółtka, mąkę i pozostałe składniki. Piec w temperaturze 175 stopni przez 25-30 minut.
Masa cytrynowa: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3 łyżki mąki tortowej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 2 szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 1 kostka masła, sok wyciśnięty z jednej cytryny. 1 i ½ szklanki mleka zagotować, pod koniec gotowania dodać cukier. Resztę mleka rozrobić z budyniem, żółtkami, cukrem waniliowym i mąką. Powstałą masę powoli wlać do gotującego się mleka. Gotować budyń, wystudzić. Mikserem rozetrzeć masło i po łyżce dodawać masę budyniową. Na koniec dodać stopniowo sok z cytryny.
Pianka cytrynowa: puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody – przestudzić aż zacznie tężeć. Schłodzone mleko ubić mikserem dolewając tężejącą galaretkę.
Biszkopt przekroić na połowę i nasączyć lekko wodą z cytryną. Na spodnią część położyć masę cytrynową zostawiając 2-3 łyżki masy na wykończenie tortu. Na masę cytrynową położyć wierzch biszkoptu, na który przełożyć piankę cytrynową. Cały tort posmarować cienko pozostawioną masą cytrynową. Wierzch dekorować małymi gotowymi bezami, a boki płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
795
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
111
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.