Tort Bubuszny

m7
Tort Bubuszny

1

0 / 0

Pracochłonny ale pyszny tort

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

35 woda

2 łyżeczka żelatyna

200 g śmietanka kremowa 30%

350 g cukier puder

50 g glukoza

8 szt. jaja kurze całe

1 szt. czekolada biała

1 szt. śmietana

1 szt. masło

1 szt. budyń

1 szt. galaretka owocowa

30 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

5 dek. kakao decomorreno

30 dek. cukier

Przygotowanie


1

Biszkopt:Oddzielamy żółtko od białka, białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka chwileczkę miksujemy, dodajemy przepianą mąkę wymieszaną z kakaem i delikatnie mieszamy dłonią lub drewnianą łyżką.

2

Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, wlewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. ok 190-200 stopni. Gdy ma ładny kolor sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się do niego przykleja, jeśli nie ciasto jest dobrze upieczone.

3

Wystudzone ciasto dzielimy na 3 części.

4

Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce na małym ogniu. Wystudzić mocno. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany). Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy).

5

Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń zimny budyń (ja robię budyń sama- 1/2 l. mleka, 2łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier do smaku i cukier waniliowy; ale równie dobrze może być z torebki tylko trzeba dać trochę mniej mleka żeby był gęsty).Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą. Dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.

6

Masa cukrowa: Żelatynę rozpuszczamy w 35 ml wody i mieszamy z cukrem pudrem i glukoza. Jak już mamy kulę elastycznej masy to ją rozwałkowujemy. Moja rada jak ktoś chce kolor różowy,zielony czy żółty to najlepiej jest dodać galaretki o kolorze jaki chcemy do żelatyny i rozpuścić. Oczywiście dodajemy nie za dużo.

7

Tort przekładamy kremem i smarujemy wierch i delikatnie trochę boki. Na tort rozkładamy cukrową masę. Z pozostałych resztek masy możemy coś wyciąć lub zrobić dekorację. Nie należy długo trzymać masy niezużytkowanej ponieważ szybko schnie, aby skleić części masy cukrowej przykleimy ją za pomocą wody wymieszanej z cukrem pudrem lub klejem spożywczym. Tort jest pracochłonny a efekt niesamowity, ja ten tort robiłam na praktykach i miałam mało czasu dlatego nie jest idealnie ładny, ale dostałam za niego 6, bo nie tylko smakował ale też wyglądał.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły