Tort boisko

m7
Tort boisko

Średnia 0 / 0

Oceń!

Tort w kształcie boiska przypadnie do gustu każdemu fanowi piłki nożnej. Warto spróbować, bo efekt zaskoczenia gwarantowany.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

1 łyżecz. proszek do pieczenia

200 g dżem łowicz czarna porzeczka

200 g wiórki kokosowe

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. pisaki żelowe do zdobienia

2 łyżka kakao decomorreno

30 dag. krem nutella

5 dag. czekolada gorzka

30 dag. śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


Biszkopt jasny: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki, pieczemy 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu przekrawamy na pół.

Biszkopt ciemny: ciasto przyrządzamy tak, jak na biszkopt jasny, na końcu dodajemy kakao. Pieczemy również 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu także biszkopt kroimy na pół.

Śmietankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę oraz nutellę. Następnie odstawiamy masę czekoladową do lodówki na godzinę lub dwie.

Przełożenie tortu: biszkopt ciemny smarujemy masą czekoladową, przykrywamy biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny kładziemy cienką warstwę dżemu, przykrywamy biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładamy resztę masy czekoladowej, przykrywamy ostatnim, jasnym biszkoptem.

Wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi zielonymi i dekorujemy, tworząc boisko.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

826

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

99

gram

Tłuszcze

40

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły