Tort boisko

m7
Tort boisko

0

0 / 0

Tort w kształcie boiska przypadnie do gustu każdemu fanowi piłki nożnej. Warto spróbować, bo efekt zaskoczenia gwarantowany.

15

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka proszek do pieczenia

200 g dżem łowicz czarna porzeczka

200 g wiórki kokosowe

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka pszenna tortowa

6 szt. jaja kurze całe

6 szt. jaja kurze całe

1 szt. pisaki żelowe do zdobienia

2 łyżka kakao decomorreno

30 dek. krem nutella

5 dek. czekolada gorzka

30 dek. śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Biszkopt jasny: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki, pieczemy 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu przekrawamy na pół.

2

Biszkopt ciemny: ciasto przyrządzamy tak, jak na biszkopt jasny, na końcu dodajemy kakao. Pieczemy również 30 minut w temp. 170-180*C. Po upieczeniu także biszkopt kroimy na pół.

3

Śmietankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej gorzką czekoladę oraz nutellę. Następnie odstawiamy masę czekoladową do lodówki na godzinę lub dwie.

4

Przełożenie tortu: biszkopt ciemny smarujemy masą czekoladową, przykrywamy biszkoptem jasnym. Na biszkopt jasny kładziemy cienką warstwę dżemu, przykrywamy biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładamy resztę masy czekoladowej, przykrywamy ostatnim, jasnym biszkoptem.

5

Wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi zielonymi i dekorujemy, tworząc boisko.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły