0

Składniki

1 Opakowanie
ingridient
dżem czarna porzeczka 100% Łowicz
6 Sztuk
białko jaja kurzego
380 Gramów
Cukier drobny
2 Łyżki
Skrobia ziemniaczana
200 Gramów
Serek kremowy
500 Mililitrów
śmietana 36%
1 Szczypta
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Białka wlej do czystej i suchej misy miksera. Ubijaj stopniowo dodając po łyżce cukru, zwiększając prędkość do maksymalnej. Ostatnie 2-3 łyżki cukru wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i dodaj do wciąż ubijającej się bezy. Na koniec powinna być gęsta i błyszcząca, bez drobinek cukru.
  2. Na dwóch arkuszach papieru narysuj okręgi o średnicy ok. 20 i 22 cm. Wyłóż łyżką beze i uformuj blaty – jeden płaski na spód, drugi bardziej ozdobny.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Włóż blaty do piekarnika, zmniejsz temp. do 120 ºC na termoobiegu i susz je przez 2,5 godziny. Następnie uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw tak bezy, aż piekarnik całkowicie wystygnie.
  4. Przygotuj krem do przełożenia bezowych blatów. Ubij śmietankę na sztywno, dodaj następnie cukier oraz kremowy serek. Posmaruj pierwszy blat kremem, następnie dżemem z czarnej porzeczki. Przykryj drugim blatem.
  5. Możesz udekorować wierzch odrobiną kremu i dżemu oraz listkami świeżej mięty. Możesz podawać zaraz po przygotowaniu.

Opis

Przedstawiamy przepis na klasyczny tort bezowy. Białka ubijaj stopniowo dodając do nich cukier, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Wyłóż łyżką masę i uformuj bezę. Susz w piekarniku ok. 2,5h. Krem do przełożenia tortu bezowego przygotuj z ubitej na sztywno śmietanki, do której dodasz serek i cukier. Wysmaruj blaty bezy dżemem i wykonaną masą i tort bezowy gotowy!

Podobne przepisy

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Łaciate ciasto z truskawkowym kremem

Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Ciasto czekoladowe ze świeżymi truskawkami

Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

Przepis
Średni Do 2 godz
Bezowy wieniec wigilijny z kandyzowaną pomarańczą i żurawiną

Czekoladowe drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Czekoladowe drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką

Świąteczne brownie z powidłami śliwkowymi

Przepis
Łatwy Do 40 min
Świąteczne brownie z powidłami śliwkowymi

Kakaowe profiterole

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Kakaowe profiterole

Naleśniki Kakaowe

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki Kakaowe

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!