Tort bezowy
maspexdigital
Przedstawiamy przepis na klasyczny tort bezowy. Białka ubijaj stopniowo dodając do nich cukier, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Wyłóż łyżką masę i uformuj bezę. Susz w piekarniku ok. 2,5h. Krem do przełożenia tortu bezowego przygotuj z ubitej na sztywno śmietanki, do której dodasz serek i cukier. Wysmaruj blaty bezy dżemem i wykonaną masą i tort bezowy gotowy!
0
5 / 2
Przedstawiamy przepis na klasyczny tort bezowy. Białka ubijaj stopniowo dodając do nich cukier, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Wyłóż łyżką masę i uformuj bezę. Susz w piekarniku ok. 2,5h. Krem do przełożenia tortu bezowego przygotuj z ubitej na sztywno śmietanki, do której dodasz serek i cukier. Wysmaruj blaty bezy dżemem i wykonaną masą i tort bezowy gotowy!
7
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1 opak. dżem łowicz 100% z owoców czarna porzeczka
6 szt. białko jaja kurzego
380 g cukier drobny
2 łyżka skrobia ziemniaczana
200 g serek kremowy
500 śmietana 36%
1 szczyp. sól
Przygotowanie
Białka wlej do czystej i suchej misy miksera. Ubijaj stopniowo dodając po łyżce cukru, zwiększając prędkość do maksymalnej. Ostatnie 2-3 łyżki cukru wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i dodaj do wciąż ubijającej się bezy. Na koniec powinna być gęsta i błyszcząca, bez drobinek cukru.
Na dwóch arkuszach papieru narysuj okręgi o średnicy ok. 20 i 22 cm. Wyłóż łyżką beze i uformuj blaty – jeden płaski na spód, drugi bardziej ozdobny.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Włóż blaty do piekarnika, zmniejsz temp. do 120 ºC na termoobiegu i susz je przez 2,5 godziny. Następnie uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw tak bezy, aż piekarnik całkowicie wystygnie.
Przygotuj krem do przełożenia bezowych blatów. Ubij śmietankę na sztywno, dodaj następnie cukier oraz kremowy serek. Posmaruj pierwszy blat kremem, następnie dżemem z czarnej porzeczki. Przykryj drugim blatem.
Możesz udekorować wierzch odrobiną kremu i dżemu oraz listkami świeżej mięty. Możesz podawać zaraz po przygotowaniu.