Tort bezowy

maspexdigital
Tort bezowy

0

5 / 2

Przedstawiamy przepis na klasyczny tort bezowy. Białka ubijaj stopniowo dodając do nich cukier, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Wyłóż łyżką masę i uformuj bezę. Susz w piekarniku ok. 2,5h. Krem do przełożenia tortu bezowego przygotuj z ubitej na sztywno śmietanki, do której dodasz serek i cukier. Wysmaruj blaty bezy dżemem i wykonaną masą i tort bezowy gotowy!

7

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1 opak. dżem łowicz 100% z owoców czarna porzeczka

6 szt. białko jaja kurzego

380 g cukier drobny

2 łyżka skrobia ziemniaczana

200 g serek kremowy

500 śmietana 36%

1 szcz. sól

Przygotowanie


1

Białka wlej do czystej i suchej misy miksera. Ubijaj stopniowo dodając po łyżce cukru, zwiększając prędkość do maksymalnej. Ostatnie 2-3 łyżki cukru wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną i dodaj do wciąż ubijającej się bezy. Na koniec powinna być gęsta i błyszcząca, bez drobinek cukru.

2

Na dwóch arkuszach papieru narysuj okręgi o średnicy ok. 20 i 22 cm. Wyłóż łyżką beze i uformuj blaty – jeden płaski na spód, drugi bardziej ozdobny.

3

Piekarnik rozgrzej do 180 st. Włóż blaty do piekarnika, zmniejsz temp. do 120 ºC na termoobiegu i susz je przez 2,5 godziny. Następnie uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw tak bezy, aż piekarnik całkowicie wystygnie.

4

Przygotuj krem do przełożenia bezowych blatów. Ubij śmietankę na sztywno, dodaj następnie cukier oraz kremowy serek. Posmaruj pierwszy blat kremem, następnie dżemem z czarnej porzeczki. Przykryj drugim blatem.

5

Możesz udekorować wierzch odrobiną kremu i dżemu oraz listkami świeżej mięty. Możesz podawać zaraz po przygotowaniu.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły