Tort bajkowy

kontakt_6

Tort bajkowy to deser oblany czekoladą z masą oreo.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tort bajkowy to deser oblany czekoladą z masą oreo.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
8 szt. jaja l
2 szkl. cukier
2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
2 szt. gorzka czekolada
1 szt. wafelki
2 szt. budyń waniliowy
1 l mleko
0.50 kostka margaryna
0.50 szkl. cukier
1 szt. ciastka typu oreo
1 szt. dżem łowicz czarna porzeczka
3 łyżka sok z buraków
3 łyżka sok z marchwi
Przygotowanie
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko szybko wymieszać i wlać na tortownicę. Piec 40 minut w 180 stopni.
Budynie ugotować w litrze mleka.
Ostudzone budynie utrzeć z margaryną i cukrem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać sok z buraka, do drugiej sok z marchewki.
Biszkopt kroimy na 3 części.
Pierwszą część smarujemy dżemem. Na dżem nakładamy krem budyniowy, przykrywany drugim płatem. Wkładamy dżem, masę budyniową i posypujemy skuszonymi ciastkami oreo.
Przykrywamy kolejnym płatem. Na to dżem i kolorowy krem budyniowy. Boki smarujemy następną kolorową masą budyniową i odkładamy do lodówki.
Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Wyciągamy tort i polewamy po wierzchu. Ozdabiamy posypką i wafelkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
714
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
26
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.