Tort bajkowy

kontakt_6
Tort bajkowy

0

0 / 0

Tort bajkowy to deser oblany czekoladą z masą oreo.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

8 szt. jaja l

2 szkl. cukier

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

2 szt. gorzka czekolada

1 szt. wafelki

2 szt. budyń waniliowy

1 l mleko

0.50 kost. margaryna

0.50 szkl. cukier

1 szt. ciastka typu oreo

1 szt. dżem łowicz czarna porzeczka

3 łyżka sok z buraków

3 łyżka sok z marchwi

Przygotowanie


1

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko szybko wymieszać i wlać na tortownicę. Piec 40 minut w 180 stopni.

2

Budynie ugotować w litrze mleka.

3

Ostudzone budynie utrzeć z margaryną i cukrem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać sok z buraka, do drugiej sok z marchewki.

4

Biszkopt kroimy na 3 części.

5

Pierwszą część smarujemy dżemem. Na dżem nakładamy krem budyniowy, przykrywany drugim płatem. Wkładamy dżem, masę budyniową i posypujemy skuszonymi ciastkami oreo.

6

Przykrywamy kolejnym płatem. Na to dżem i kolorowy krem budyniowy. Boki smarujemy następną kolorową masą budyniową i odkładamy do lodówki.

7

Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Wyciągamy tort i polewamy po wierzchu. Ozdabiamy posypką i wafelkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły