Tort andaluzja

m7
Tort andaluzja

0

0 / 0

Niebanalny przepis na rewelacyjny tort, jego smak urzeknie chyba każdego :)

18

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

1 kg cukier puder

70 g cukier

40 g masło

6 g żelatyna

75 g bita śmietana

250 g czekolada czarna

100 g śmietanka

80 g masło

100 g bita śmietana

450 g białe marsmallows

0.66 szkl. cukier

1.50 szkl. mąka pszenna

6 szt. żółtko jaja kurzego

6 szt. białko jaja kurzego

2 szt. cytryna

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. jaja kurze całe

3 łyżka woda

Przygotowanie


1

Do ubitych białek stopniowo dostypuję cukier, potem dodaję po jednym żółtku nadal ubijając, a na koniec przesianą mąkę.

2

Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej tortownicy, pic w nagrzanym piekarniku ok 40-50c w temp 160-188c

3

1 masa:

4

Startą skórkę z cytryn, sok, cukier, masło, żółtka oraz jajko wymieszać i delikatnie ubijać do zgęstnienia w kąpieli wodnej. Dodać żelatynę.

5

Dokładnie wymieszać, ostudzić i do lodówki (w oryginalnym przepisie autor radzi zrobić powyższy krem dzień wcześniej).

6

2 masa:

7

Czekoladą posiekać. Zagotować śmietankę i bardzo gorącą wylać na czekoladę.

8

Odczekać 30 sek i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa. Jeżeli tak się nie stało, można dodać trochę więcej gorącej śmietanki.

9

Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.

10

Odjąć 250g masy i ogrzać ją w kąpieli wodnej (nie może być zbyt gorąca, a co za tym idzie, lejąca się).

11

Dodać masło i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. Na końcu dodać bitą śmietanę. Wymieszać.

12

Wyjąć z lodówki krem cytrynowy, jeżeli jest zbyt ścisły, to należy go ponownie zmiksować. Dodać bitą śmietaną. Wymieszać.

13

Przechodzimy do przekładania ciasta : na jednej części ciasta układanym czekoladowy krem, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, na to krem cytrynowy i ostania część ciasta. Do lodówki na godzinę.

14

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego i pokrywamy nim całe ciasto. Ponownie do lodówki, żeby się ścięło.

15

Masa masmallows:

16

Pianki stopic w kapieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac.

17

Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy.

18

Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow :)

19

Biszkopt mój przepis, masa andaluzja z forum gaztowego " galeria potraw" - kikkera

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły