0

Składniki

1 Kilogram
cukier puder
70 Gramów
cukier
40 Gramów
masło extra
6 Gramów
ŻELATYNA
75 Gramów
bita śmietana
250 Gramów
Czekolada czarna
100 Gramów
Śmietanka
80 Gramów
masło extra
100 Gramów
bita śmietana
450 Gramów
Białe marsmallows
0.66 Szklanki
cukier
1.5 Szklanki
mąka pszenna
6 Sztuk
żółtko jaja kurzego
6 Sztuk
białko jaja kurzego
2 Sztuki
cytryna
2 Sztuki
żółtko jaja kurzego
1 Sztuka
jaja kurze całe
3 Łyżki
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do ubitych białek stopniowo dostypuję cukier, potem dodaję po jednym żółtku nadal ubijając, a na koniec przesianą mąkę.
  2. Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej tortownicy, pic w nagrzanym piekarniku ok 40-50c w temp 160-188c
  3. 1 masa:
  4. Startą skórkę z cytryn, sok, cukier, masło, żółtka oraz jajko wymieszać i delikatnie ubijać do zgęstnienia w kąpieli wodnej. Dodać żelatynę.
  5. Dokładnie wymieszać, ostudzić i do lodówki (w oryginalnym przepisie autor radzi zrobić powyższy krem dzień wcześniej).
  6. 2 masa:
  7. Czekoladą posiekać. Zagotować śmietankę i bardzo gorącą wylać na czekoladę.
  8. Odczekać 30 sek i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa. Jeżeli tak się nie stało, można dodać trochę więcej gorącej śmietanki.
  9. Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
  10. Odjąć 250g masy i ogrzać ją w kąpieli wodnej (nie może być zbyt gorąca, a co za tym idzie, lejąca się).
  11. Dodać masło i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. Na końcu dodać bitą śmietanę. Wymieszać.
  12. Wyjąć z lodówki krem cytrynowy, jeżeli jest zbyt ścisły, to należy go ponownie zmiksować. Dodać bitą śmietaną. Wymieszać.
  13. Przechodzimy do przekładania ciasta : na jednej części ciasta układanym czekoladowy krem, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, na to krem cytrynowy i ostania część ciasta. Do lodówki na godzinę.
  14. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego i pokrywamy nim całe ciasto. Ponownie do lodówki, żeby się ścięło.
  15. Masa masmallows:
  16. Pianki stopic w kapieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac.
  17. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy.
  18. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow :)
  19. Biszkopt mój przepis, masa andaluzja z forum gaztowego " galeria potraw" - kikkera

Opis

Niebanalny przepis na rewelacyjny tort, jego smak urzeknie chyba każdego :)

Podobne przepisy

Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto Pani Walewska (Kakaowa Pychotka)

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Pączki z kakaowym nadzieniem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki z kakaowym nadzieniem

Pączki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Pączki

Ciasto z masą brzoskwiniową

Przepis
Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Pączki z konfiturą wiśniową

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Pączki z konfiturą wiśniową

Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Smażone poduszki drożdżowe z czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!