Tort andaluzja
m7
Niebanalny przepis na rewelacyjny tort, jego smak urzeknie chyba każdego :)
0
0 / 0
Niebanalny przepis na rewelacyjny tort, jego smak urzeknie chyba każdego :)
18
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 kg cukier puder
70 g cukier
40 g masło
6 g żelatyna
75 g bita śmietana
250 g czekolada czarna
100 g śmietanka
80 g masło
100 g bita śmietana
450 g białe marsmallows
0.66 szkl. cukier
1.50 szkl. mąka pszenna
6 szt. żółtko jaja kurzego
6 szt. białko jaja kurzego
2 szt. cytryna
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. jaja kurze całe
3 łyżka woda
Przygotowanie
Do ubitych białek stopniowo dostypuję cukier, potem dodaję po jednym żółtku nadal ubijając, a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto przelać do wysmarowanej i wysypanej tortownicy, pic w nagrzanym piekarniku ok 40-50c w temp 160-188c
1 masa:
Startą skórkę z cytryn, sok, cukier, masło, żółtka oraz jajko wymieszać i delikatnie ubijać do zgęstnienia w kąpieli wodnej. Dodać żelatynę.
Dokładnie wymieszać, ostudzić i do lodówki (w oryginalnym przepisie autor radzi zrobić powyższy krem dzień wcześniej).
2 masa:
Czekoladą posiekać. Zagotować śmietankę i bardzo gorącą wylać na czekoladę.
Odczekać 30 sek i dokładnie wymieszać. Powinna powstać gładka, czekoladowa masa. Jeżeli tak się nie stało, można dodać trochę więcej gorącej śmietanki.
Odstawić do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Odjąć 250g masy i ogrzać ją w kąpieli wodnej (nie może być zbyt gorąca, a co za tym idzie, lejąca się).
Dodać masło i zmiksować tak, żeby powstał puszysty krem. Na końcu dodać bitą śmietanę. Wymieszać.
Wyjąć z lodówki krem cytrynowy, jeżeli jest zbyt ścisły, to należy go ponownie zmiksować. Dodać bitą śmietaną. Wymieszać.
Przechodzimy do przekładania ciasta : na jednej części ciasta układanym czekoladowy krem, następnie przykrywamy drugim płatem ciasta, na to krem cytrynowy i ostania część ciasta. Do lodówki na godzinę.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej pozostałą część kremu czekoladowego i pokrywamy nim całe ciasto. Ponownie do lodówki, żeby się ścięło.
Masa masmallows:
Pianki stopic w kapieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac.
Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy.
Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow :)
Biszkopt mój przepis, masa andaluzja z forum gaztowego " galeria potraw" - kikkera