Tort ananasowo – czekoladowy

decomorreno
Tort ananasowo – czekoladowy

0

5 / 1

Poszukujesz wyjątkowego tortu dla wyjątkowej osoby? Przygotuj ten bezkonkurencyjny torcik ananasowo-czekoladowy od DecoMorrreno. Puszysty czekoladowy biszkopt przełożony dżemem ananasowym i delikatnym kremem kokosowym, gustownie udekorowany suszonymi kwiatami ananasa. Orzeźwiający i delikatnie słodki, smakuje zarówno dorosłym jak i dziecom. Zachwycający i wyśmienity efekt końcowy gwarantowany!

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

7 szt. jaja

90 g kakao decomorreno

110 g mąka pszenna tortowa lubella

1 szcz. sól

400 g biała czekolada

800 śmietana 36%

200 g śmietanka kokosowa

1 szt. ananas

1 szt. niskosłodzony dżem ananasowy łowicz

Przygotowanie


1

Podgrzej śmietanę 36 %tł. i wsyp posiekaną białą czekoladę. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wystudzenia. Nastęnie włoż do lodówki i schładzaj przez całą noc.

2

Obierz ananasa, okrawając goo okoła. Pkrój go cieńkie plastry. Ułóż plastry na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 100 C (z termoobiegiem) i susz przez około 100 minut, przekładając co 15 minut na drugą stronę.

3

Gdy kwiaty będą odpowiednio wysuszone przełóż je do formy na babeczki, aby nadać im odpowiedni kształt. Kwiaty najlepiej przygotować dzień wcześniej.

4

Przygotuj biszkopt. Jajka ubij na puszystą pianę wraz z cukrem. Następnie przesiej do masy mąkę wymieszaną z kakao oraz solą i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełoż do formy o średnicy 26 cm. Piecz przez 35 minut w temp. 175 C. Po upieczniu wyjmij z piekarnika i ostudź.

5

Wystudzoną śmietankę z czekoladą ubij na sztywno. Śmietankę kokosową ubij w ososnym naczyniu, musi być bardzo dobrze schłodzona, najlepiej schładzać 48 godzin. Dodaj śmietankę kokosową do kremu i połącz całość delikatnie mieszając.

6

Biszkopt przekrój na 3. Posmaruj pierwszą warstwę dżemem, następnie porcją kremu, kolejno biszkopt, dżem i krem. Pozostałą częścią kremu obtocz tort z zewnątrz.

7

Schładzaj tort przez minimum 4 godziny w lodówce. Przed podaniem udekoruj kwiatami z ananasa. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły