Tort ananasowo – czekoladowy
decomorreno
Poszukujesz wyjątkowego tortu dla wyjątkowej osoby? Przygotuj ten bezkonkurencyjny torcik ananasowo-czekoladowy od DecoMorrreno. Puszysty czekoladowy biszkopt przełożony dżemem ananasowym i delikatnym kremem kokosowym, gustownie udekorowany suszonymi kwiatami ananasa. Orzeźwiający i delikatnie słodki, smakuje zarówno dorosłym jak i dziecom. Zachwycający i wyśmienity efekt końcowy gwarantowany!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Poszukujesz wyjątkowego tortu dla wyjątkowej osoby? Przygotuj ten bezkonkurencyjny torcik ananasowo-czekoladowy od DecoMorrreno. Puszysty czekoladowy biszkopt przełożony dżemem ananasowym i delikatnym kremem kokosowym, gustownie udekorowany suszonymi kwiatami ananasa. Orzeźwiający i delikatnie słodki, smakuje zarówno dorosłym jak i dziecom. Zachwycający i wyśmienity efekt końcowy gwarantowany!
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
7 szt. jaja
90 g kakao decomorreno
110 g mąka pszenna tortowa lubella
1 szczyp. sól
400 g biała czekolada
800 śmietana 36%
200 g śmietanka kokosowa
1 szt. ananas
1 szt. niskosłodzony dżem ananasowy łowicz
Przygotowanie
Podgrzej śmietanę 36 %tł. i wsyp posiekaną białą czekoladę. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do wystudzenia. Nastęnie włoż do lodówki i schładzaj przez całą noc.
Obierz ananasa, okrawając goo okoła. Pkrój go cieńkie plastry. Ułóż plastry na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 100 C (z termoobiegiem) i susz przez około 100 minut, przekładając co 15 minut na drugą stronę.
Gdy kwiaty będą odpowiednio wysuszone przełóż je do formy na babeczki, aby nadać im odpowiedni kształt. Kwiaty najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Przygotuj biszkopt. Jajka ubij na puszystą pianę wraz z cukrem. Następnie przesiej do masy mąkę wymieszaną z kakao oraz solą i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełoż do formy o średnicy 26 cm. Piecz przez 35 minut w temp. 175 C. Po upieczniu wyjmij z piekarnika i ostudź.
Wystudzoną śmietankę z czekoladą ubij na sztywno. Śmietankę kokosową ubij w ososnym naczyniu, musi być bardzo dobrze schłodzona, najlepiej schładzać 48 godzin. Dodaj śmietankę kokosową do kremu i połącz całość delikatnie mieszając.
Biszkopt przekrój na 3. Posmaruj pierwszą warstwę dżemem, następnie porcją kremu, kolejno biszkopt, dżem i krem. Pozostałą częścią kremu obtocz tort z zewnątrz.
Schładzaj tort przez minimum 4 godziny w lodówce. Przed podaniem udekoruj kwiatami z ananasa. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
401
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
35
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Laktoza
Gluten
Jajka