Example thumb
0

Składniki

600 Mililitrów
śmietana 36%
1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
150 Gramów
czekolada gorzka
1 Szklanka
cukier
5 Sztuk
jaja kurze całe
1 Sztuka
Cukier wanilinowy
1 Sztuka
Cukier wanilinowy
1 Sztuka
Dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony
1 Sztuka
brzoskwinia w syropie
4 Łyżki
woda
0.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.5 Szklanki
mąka ziemniaczana
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 1/2 cukru dodając po łyżce wody..
  2. Białka ubić na sztywno z pozostałą resztą cukru i 1 cukrem waniliowym.
  3. Sypkie składniki przesiać przez sito.
  4. Do miski wyłożyć utarte żółtka, białka i suche składniki i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.
  7. Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy placki.
  8. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  9. Z 1/3 części zrobić napisy i dekorację pędzelkiem na papierze do pieczenia.
  10. Śmietanę ( dobrze schłodzoną ) ubić z cukrem waniliowym.
  11. Około 1/5 części śmietany odłożyć do dekoracji.
  12. Do reszty śmietany wmiksować delikatnie przestudzoną, ale lejącą czekoladę.
  13. Brzoskwinie kroimy w kostkę zostawiając jeden kawałek do dekoracji.
  14. Zabieramy się do robienia tortu.
  15. Pierwszy placek układamy na talerzu lub innym naczyniu na którym ma znajdować się tort.
  16. Nasączamy go sokiem z brzoskwiń.
  17. Smarujemy dżemem i kładziemy warstwę czekoladowej śmietany.
  18. Przykrywamy drugim plackiem.
  19. Również go nasączamy, kładziemy masę i na nią układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  20. Przykrywamy ostatnim plackiem.
  21. Smarujemy z wierzchu i po bokach resztą śmietany.
  22. Dekorator do tortów napełniamy białą śmietaną i według swojego gustu dekorujemy górę tortu.
  23. Dodajemy kawałki brzoskwini, nasze napisy i ozdoby czekoladowe.

Opis

tort na urodziny moje i syna

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!