Tort

m7
Tort

0

0 / 0

tort na urodziny moje i syna

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

600 śmietana 36%

1 łyżeczka proszek do pieczenia

150 g czekolada gorzka

1 szkl. cukier

5 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier wanilinowy

1 szt. cukier wanilinowy

1 szt. dżem z czarnych porzeczek niskosłodzony łowicz

1 szt. brzoskwinia w syropie

4 łyżka woda

0.50 szkl. mąka pszenna tortowa

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 1/2 cukru dodając po łyżce wody..

2

Białka ubić na sztywno z pozostałą resztą cukru i 1 cukrem waniliowym.

3

Sypkie składniki przesiać przez sito.

4

Do miski wyłożyć utarte żółtka, białka i suche składniki i delikatnie wymieszać.

5

Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut.

7

Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy placki.

8

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

9

Z 1/3 części zrobić napisy i dekorację pędzelkiem na papierze do pieczenia.

10

Śmietanę ( dobrze schłodzoną ) ubić z cukrem waniliowym.

11

Około 1/5 części śmietany odłożyć do dekoracji.

12

Do reszty śmietany wmiksować delikatnie przestudzoną, ale lejącą czekoladę.

13

Brzoskwinie kroimy w kostkę zostawiając jeden kawałek do dekoracji.

14

Zabieramy się do robienia tortu.

15

Pierwszy placek układamy na talerzu lub innym naczyniu na którym ma znajdować się tort.

16

Nasączamy go sokiem z brzoskwiń.

17

Smarujemy dżemem i kładziemy warstwę czekoladowej śmietany.

18

Przykrywamy drugim plackiem.

19

Również go nasączamy, kładziemy masę i na nią układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie.

20

Przykrywamy ostatnim plackiem.

21

Smarujemy z wierzchu i po bokach resztą śmietany.

22

Dekorator do tortów napełniamy białą śmietaną i według swojego gustu dekorujemy górę tortu.

23

Dodajemy kawałki brzoskwini, nasze napisy i ozdoby czekoladowe.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły