Torcik zimowy - magiczny las
decomorreno
Pora wnieść odrobinę słodyczy i przyjemności także w zimowy sezon. Nasz zimowy torcik stanowi połączenie puszystego kakaowego biszkopta oraz kremu z białej czekolady uwieńczonego leśną słodką dekoracją. Idealny do zachwycania i do smakowania!
0
3.7 / 14
Pora wnieść odrobinę słodyczy i przyjemności także w zimowy sezon. Nasz zimowy torcik stanowi połączenie puszystego kakaowego biszkopta oraz kremu z białej czekolady uwieńczonego leśną słodką dekoracją. Idealny do zachwycania i do smakowania!
15
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
360 g mąka pszenna tortowa lubella
170 g kakao decomorreno
1 łyżecz. proszek do pieczenia
1 łyżecz. soda oczyszczona
280 g cukier brązowy
4 szt. jaja kurze całe
120 olej
375 maślanka
375 kawa
300 g biała czekolada
500 śmietana 36%
1 szt. zielony barwnik spożywczy
1 szt. perełki cukrowe
100 g biała czekolada
250 g mascarpone
Przygotowanie
Dzień wcześniej przed podaniem tortu przygotuj krem. W garnku podgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj. Wsyp do niej 300 g posiekanej białej czekolady i wymieszaj dokładnie. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż do lodówki na całą noc.
Aby przygotować blaty na tort wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz brązowy cukier). W drugiej połącz pozostałe składnik (jaja, olej oraz maślankę i kawę).
Połącz mokre składniki z suchymi składnikami i przelej całość do dwóch form o średnicy 24 cm, których dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasta czekoladowe po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Mają dosyć zwartą konsystencję.
Gdy blaty wystygną ubij na wysokich obrotach schłodzoną masę na krem, następnie dodawaj porcjami mascarpone. Kremem przełóż blaty ciasta i obłóż do około. Włóż do lodówki do schłodzenia.
Białą czekoladę (100 g) rozpuść w kąpieli wodnej. Podziel na dwie części i dodaj zielony barwnik spożywczy, do jednego mniej do drugiego więcej ( możesz użyć innych kolorów).
Paluszki ułóż na papierze do pieczenia, polej je zabarwioną czekoladą i posyp perełkami tworząc świąteczne drzewka. Włóż do lodówki i gdy będą dobrze schłodzone udekoruj nimi tort. Smacznego!
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka