Torcik zimowy - magiczny las

decomorreno
Torcik zimowy - magiczny las

0

3.7 / 14

Pora wnieść odrobinę słodyczy i przyjemności także w zimowy sezon. Nasz zimowy torcik stanowi połączenie puszystego kakaowego biszkopta oraz kremu z białej czekolady uwieńczonego leśną słodką dekoracją. Idealny do zachwycania i do smakowania!

15

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

360 g mąka pszenna tortowa lubella

170 g kakao decomorreno

1 łyżeczka proszek do pieczenia

1 łyżeczka soda oczyszczona

280 g cukier brązowy

4 szt. jaja kurze całe

120 olej

375 maślanka

375 kawa

300 g biała czekolada

500 śmietana 36%

1 szt. zielony barwnik spożywczy

1 szt. perełki cukrowe

100 g biała czekolada

250 g mascarpone

Przygotowanie


1

Dzień wcześniej przed podaniem tortu przygotuj krem. W garnku podgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj. Wsyp do niej 300 g posiekanej białej czekolady i wymieszaj dokładnie. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Następnie włóż do lodówki na całą noc.

2

Aby przygotować blaty na tort wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia oraz brązowy cukier). W drugiej połącz pozostałe składnik (jaja, olej oraz maślankę i kawę).

3

Połącz mokre składniki z suchymi składnikami i przelej całość do dwóch form o średnicy 24 cm, których dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Ciasta czekoladowe po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Mają dosyć zwartą konsystencję.

4

Gdy blaty wystygną ubij na wysokich obrotach schłodzoną masę na krem, następnie dodawaj porcjami mascarpone. Kremem przełóż blaty ciasta i obłóż do około. Włóż do lodówki do schłodzenia.

5

Białą czekoladę (100 g) rozpuść w kąpieli wodnej. Podziel na dwie części i dodaj zielony barwnik spożywczy, do jednego mniej do drugiego więcej ( możesz użyć innych kolorów).

6

Paluszki ułóż na papierze do pieczenia, polej je zabarwioną czekoladą i posyp perełkami tworząc świąteczne drzewka. Włóż do lodówki i gdy będą dobrze schłodzone udekoruj nimi tort. Smacznego!

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły