Torcik z mascarpone i truskawkami

decomorreno
Torcik z mascarpone i truskawkami

0

0 / 0

Torcik z mascarpone i malinami to pyszna propozycja na letnie przyjęcia ♥

15

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

170 g mąka lubella puszysta tortowa

150 olej rzepakowy

125 g cukier

125 mleko

30 g kakao decomorreno

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

0.50 łyżecz. proszek do pieczenia

0.50 łyżecz. soda

1 szczyp. sól

300 śmietana 36%

150 g serek mascarpone

2 łyżka cukier puder

1 łyżecz. ekstrakt waniliowy

200 g truskawki

1 pęcz. mięta do dekoracji

Przygotowanie


1

Jajka ubić z cukrem. Ciągle ubijając wlać mleko, kolejno olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać.

2

Składniki suche wymieszać ze sobą i przesiać do składników mokrych, wymieszać tylko do połączenia.Masę przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

3

Piec około 35 minut, a najlepiej do suchego patyczka.

4

Po wystudzeniu wystającą ‚górkę’ ściąć, pokruszyć. Ciasto przekroić na 2 równe blaty. Na spód pierwszego blatu wyłożyć 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego, kolejno porcję śmietankowej masy, przykryć drugim blatem i ponownie wysmarować dżemem oraz masą śmietanową.

5

Wierzch oraz boki tortu posypać pokruszonym ciastem, odstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami i listkami mięty.

6

Masa śmietanowa: Schłodzony serek mascarpone i zimną kremówkę, ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły