Torcik z bitą śmietaną i czekoladą
m7
Czy może być lepsze połączenie niż miękki biszkopt, delikatna bita śmietana i czekolada? Śmiemy twierdzić, że nie! Dlatego polecamy przepis na ten torcik, który łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki.
2
0 / 0
Czy może być lepsze połączenie niż miękki biszkopt, delikatna bita śmietana i czekolada? Śmiemy twierdzić, że nie! Dlatego polecamy przepis na ten torcik, który łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
40 mleko
130 g cukier
130 g mąka pszenna tortowa
150 g czekolada gorzka
50 g czekolada gorzka
0.50 szkl. wódka
5 szt. jaja kurze całe
2 szt. fix do śmietany
1 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Później dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Następnie dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką drewnianą. Wlewamy na średnią tortownicę i pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach C.
Śmietanę schładzamy w zamrażalniku około 30 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mleko zagotowujemy, dodajemy do roztopionej czekolady. Czekoladę schładzamy.
Śmietanę z zamrażalnika wyciągamy i ubijamy, a pod koniec dodajemy śmietan-fix, wymieszany z cukrem pudrem.
Dzielimy śmietanę na pół - do jednej połówki dodajemy zimną, ale roztopioną czekoladę, miksujemy, odkładamy po trochu z każdej masy na dekorację i obłożenie torcika.
Ciasto biszkoptowe dzielimy tak, aby powstały dwa krążki.
Pączujemy spirytusem lub wódką.
Kładziemy na biszkopt masę czekoladową, na masę czekoladową kładziemy delikatnie bitą śmietanę i przykrywamy krążkiem.
Cały torcik smarujemy dookoła zostawioną masą, na wierzch trzemy czekoladę.