Torcik z bitą śmietaną i czekoladą

m7
Torcik z bitą śmietaną i czekoladą

2

0 / 0

Czy może być lepsze połączenie niż miękki biszkopt, delikatna bita śmietana i czekolada? Śmiemy twierdzić, że nie! Dlatego polecamy przepis na ten torcik, który łączy w sobie wszystkie najlepsze smaki.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

500 śmietanka kremowa 30%

40 mleko

130 g cukier

130 g mąka pszenna tortowa

150 g czekolada gorzka

50 g czekolada gorzka

0.50 szkl. wódka

5 szt. jaja kurze całe

2 szt. fix do śmietany

1 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.

2

Później dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Następnie dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką drewnianą. Wlewamy na średnią tortownicę i pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach C.

3

Śmietanę schładzamy w zamrażalniku około 30 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mleko zagotowujemy, dodajemy do roztopionej czekolady. Czekoladę schładzamy.

4

Śmietanę z zamrażalnika wyciągamy i ubijamy, a pod koniec dodajemy śmietan-fix, wymieszany z cukrem pudrem.

5

Dzielimy śmietanę na pół - do jednej połówki dodajemy zimną, ale roztopioną czekoladę, miksujemy, odkładamy po trochu z każdej masy na dekorację i obłożenie torcika.

6

Ciasto biszkoptowe dzielimy tak, aby powstały dwa krążki.

7

Pączujemy spirytusem lub wódką.

8

Kładziemy na biszkopt masę czekoladową, na masę czekoladową kładziemy delikatnie bitą śmietanę i przykrywamy krążkiem.

9

Cały torcik smarujemy dookoła zostawioną masą, na wierzch trzemy czekoladę.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły