Torcik truskawkowy

decomorreno
Torcik truskawkowy

0

4.3 / 8

Najlepszy prezent na Walentynki to oczywiście taki przygotowany odręcznie. Przedstawiamy Wam przepis na niezwykle puszysty i wciągający kakaowo - truskawkowy torcik, idealny dla bliskiej osoby. Uwaga, można zakochać się już po pierwszym kawałku!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

6 szt. jaja kurze całe

4 szkl. cukier

3 szkl. kakao decomorreno

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

2 łyżka mąka ziemniaczana

450 g truskawki

2 szt. galaretka truskawkowa

325 wrzątek

500 śmietana 36%

4 łyżka cukier puder

4 łyżka kakao decomorreno

3 łyżka woda

Przygotowanie


1

Białka oddziel od żółtek.

2

Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj na przemian cukier oraz żółtka. Na koniec delikatnie mieszając szpatułką połącz masę z przesianą mąką wymieszaną z kakao oraz mąką ziemniaczaną.

3

Przełóż ciasto do formy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Piecz przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw formę i gdy ciasto przestygnie wyjmij ciasto i przekrój na pół.Rozpuść galaretki w 325 ml wody.

4

Dodaj truskawki i zblenduj na gładko. Śmietanę ubij i dodaj do zbledowanej masy truskawkowej, mieszaj delikatnie. Masą przełóż przekrojony biszkopt, włóż do lodówki aby masa całkowicie stężała. W małej miseczce wymieszaj cukier puder oraz kakao.

5

Stopniowo dodawaj wodę, powstałym lukrem udekoruj wierzch ciasta.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły