Torcik truskawkowy
m7
Torcik truskawkowy świetnie prezentuje się na domowych uroczystościach. Oprócz tego, że pięknie wygląda, również świetnie smakuje i do tego jest prosty w wykonaniu. Idealny na deser w letnie popołudnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
327
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Torcik truskawkowy świetnie prezentuje się na domowych uroczystościach. Oprócz tego, że pięknie wygląda, również świetnie smakuje i do tego jest prosty w wykonaniu. Idealny na deser w letnie popołudnie.
7
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
0.50 kg świeże owoce
2 szkl. herbatniki
1 szkl. kremówka
1 szt. gorzka czekolada
1 szt. galaretka truskawkowa
1 łyżka śmietana
3 łyżka dżem
Przygotowanie
Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki (jeśli jest zbyt mało czasu, aby się schłodziła, można ją włożyć do zamrażalnika).
W rondelku topimy pokruszoną czekoladę z dodatkiem słodkiej śmietany, gdy składniki się połączą, wrzucamy pokruszone herbatniki.
Całość mieszamy, wylewamy na wcześniej schłodzoną tortownicę i wkładamy ponownie do lodówki.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na puch, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix. Spód smarujemy dżemem, wykładamy śmietanę, całość wkładamy do lodówki.
Gdy zastygnie, układamy przygotowane, umyte owoce i zalewamy gęstniejącą galaretką. Całość wstawiamy znów do lodówki. Podajemy pokrojony ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem.