Torcik truskawkowy

m7
Torcik truskawkowy

0

0 / 0

Torcik truskawkowy świetnie prezentuje się na domowych uroczystościach. Oprócz tego, że pięknie wygląda, również świetnie smakuje i do tego jest prosty w wykonaniu. Idealny na deser w letnie popołudnie.

7

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

0.50 kg świeże owoce

2 szkl. herbatniki

1 szkl. kremówka

1 szt. gorzka czekolada

1 szt. galaretka truskawkowa

1 łyżka śmietana

3 łyżka dżem

Przygotowanie


1

Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki (jeśli jest zbyt mało czasu, aby się schłodziła, można ją włożyć do zamrażalnika).

2

W rondelku topimy pokruszoną czekoladę z dodatkiem słodkiej śmietany, gdy składniki się połączą, wrzucamy pokruszone herbatniki.

3

Całość mieszamy, wylewamy na wcześniej schłodzoną tortownicę i wkładamy ponownie do lodówki.

4

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijamy na puch, dodając pod koniec ubijania śmietan-fix. Spód smarujemy dżemem, wykładamy śmietanę, całość wkładamy do lodówki.

5

Gdy zastygnie, układamy przygotowane, umyte owoce i zalewamy gęstniejącą galaretką. Całość wstawiamy znów do lodówki. Podajemy pokrojony ostrym, cienkim, wygrzanym we wrzątku nożem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

327

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły