Torcik truskawkowo-orzechowy
m7
Połączenie orzechów i truskawek w jednym torcie? Polecamy ten duet smakowy, jest zaskakująco pyszny.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
267
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Połączenie orzechów i truskawek w jednym torcie? Polecamy ten duet smakowy, jest zaskakująco pyszny.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
400 śmietana 18%
1 łyżecz. proszek do pieczenia
500 g truskawki
2 szt. galaretka truskawkowa
6 szt. białko jaja kurzego
6 szt. żółtko jaja kurzego
2 szt. baton mars
6 łyżka orzechy ziemne
4.50 łyżka bułka tarta
6 łyżka cukier
1.50 łyżka mąka pszenna tortowa
5 łyżka mleko
Przygotowanie
Białka dokładnie ubić na sztywną pianę.
W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku.
Dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie miksować.
Na sam koniec dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i bardzo delikatnie wymieszać.
Piekarnik nastawić na termoobieg na 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut.
Placek ostudzić i przekroić w poprzek na dwie części.
Truskawki (mogą być świeże) rozmrozić.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra przegotowanej gorącej wody i ostudzić.
Rozmrożone truskawki, galaretkę i śmietanę zmiksować i rozsmarować na jednej części placka.
Przykryć masę drugim plackiem.
W kąpieli wodnej rozpuścić batony, dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Powstałą polewą polać ciasto. Udekorować według własnego uznania.