Torcik truskawkowo-orzechowy

m7
Torcik truskawkowo-orzechowy

0

0 / 0

Połączenie orzechów i truskawek w jednym torcie? Polecamy ten duet smakowy, jest zaskakująco pyszny.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

400 śmietana 18%

1 łyżeczka proszek do pieczenia

500 g truskawki

2 szt. galaretka truskawkowa

6 szt. białko jaja kurzego

6 szt. żółtko jaja kurzego

2 szt. baton mars

6 łyżka orzechy ziemne

4.50 łyżka bułka tarta

6 łyżka cukier

1.50 łyżka mąka pszenna tortowa

5 łyżka mleko

Przygotowanie


1

Białka dokładnie ubić na sztywną pianę.

2

W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku.

3

Dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru.

4

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie miksować.

5

Na sam koniec dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i bardzo delikatnie wymieszać.

6

Piekarnik nastawić na termoobieg na 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut.

7

Placek ostudzić i przekroić w poprzek na dwie części.

8

Truskawki (mogą być świeże) rozmrozić.

9

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra przegotowanej gorącej wody i ostudzić.

10

Rozmrożone truskawki, galaretkę i śmietanę zmiksować i rozsmarować na jednej części placka.

11

Przykryć masę drugim plackiem.

12

W kąpieli wodnej rozpuścić batony, dodać mleko i dokładnie wymieszać.

13

Powstałą polewą polać ciasto. Udekorować według własnego uznania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły