Torcik śmietanowy z galaretką

m7

Szybki w przygotowaniu tort śmietankowy z galaretką i brzoskwiniami. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
153
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Szybki w przygotowaniu tort śmietankowy z galaretką i brzoskwiniami. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 śmietanka kremowa 30%
150 woda
1 szczyp. sól
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier
0.50 szkl. mąka ziemniaczana
1 szt. fix do śmietany
2 szt. brzoskwinia
1 szt. galaretka brzoskwiniowa
5 szt. jaja kurze całe
2 łyżka żelatyna
Przygotowanie
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie przecież do nich mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję przelać je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 minut.
Odstawić do wystudzenia i przekroić na dwa blaty. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pół dodać do rozpuszczonej galaretki.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z galaretką. Galaretkę z brzoskwiniami wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim blatem i odstawić do zastygnięcia.
Kremówkę schłodzić, wsypać do niego opakowanie śmietan fix i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
Tak ubitą śmietaną posmarować boki i wierzch ciasta. Dowolnie udekorować bitą śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
153
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
5
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.