Torcik śmietanowy z galaretką

m7
Torcik śmietanowy z galaretką

2

0 / 0

Szybki w przygotowaniu tort śmietankowy z galaretką i brzoskwiniami. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 śmietanka kremowa 30%

150 woda

1 szcz. sól

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier

0.50 szkl. mąka ziemniaczana

1 szt. fix do śmietany

2 szt. brzoskwinia

1 szt. galaretka brzoskwiniowa

5 szt. jaja kurze całe

2 łyżka żelatyna

Przygotowanie


1

Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie przecież do nich mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.

2

Dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję przelać je do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 - 40 minut.

3

Odstawić do wystudzenia i przekroić na dwa blaty. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pół dodać do rozpuszczonej galaretki.

4

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z galaretką. Galaretkę z brzoskwiniami wyłożyć na blat biszkoptowy, przykryć drugim blatem i odstawić do zastygnięcia.

5

Kremówkę schłodzić, wsypać do niego opakowanie śmietan fix i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.

6

Tak ubitą śmietaną posmarować boki i wierzch ciasta. Dowolnie udekorować bitą śmietaną.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły