Torcik pomarańczowy

m7
Torcik pomarańczowy

2

0 / 0

Słodki torcik ,łatwy w przygotowaniu.Rozkosz dla podniebienia

15

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

4 łyżeczka żelatyna

1 szt. cukier wanilinowy

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. skórka z pomarańczy

1 szt. sok pomarańczowy

4 szt. pomarańcza

1 szt. galaretka pomarańczowa

10 dek. masło

12 dek. cukier

15 dek. mąka pszenna tortowa

50 dek. jogurt naturalny

25 dek. śmietanka kremowa 30%

25 dek. bita śmietana

10 dek. wiórki czekoladowe

Przygotowanie


1

Masło ,8 dag cukru i cukier wanilinowy ucieramy mikserem .Dodajemy jajka i skórkę z pomarańczy.

2

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta .Dokładnie mieszamy.

3

Tortownice smarujemy masłem i posypujemy mąką ,Wykładamy ciasto .Piekarnik nagrzewamy do 175* C i pieczemy ciasto przez 25 minut.

4

Przygotowujemy krem.Jogurt łączymy z sokiem z jednej pomarańczy ,pozostałym cukrem i żelatyna.

5

Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.

6

Śmietanę ubijamy ,przekładamy do kremu.

7

Na upieczone ciasto wykładamy 1/3 cześc kremu .Układamy pomarańcze i wykładamy resztę kremu .Na wierzchu układamy 5-6 plasterków pomarańczy.

8

Zalewamy tężejąca galaretka .Ozdabiamy bitą śmietaną i starta czekoladą.Schładzamy w lodówce około 5 godzin.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły