Torcik pomarańczowy
m7
Słodki torcik ,łatwy w przygotowaniu.Rozkosz dla podniebienia
2
0 / 0
Słodki torcik ,łatwy w przygotowaniu.Rozkosz dla podniebienia
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżeczka proszek do pieczenia
4 łyżeczka żelatyna
1 szt. cukier wanilinowy
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. skórka z pomarańczy
1 szt. sok pomarańczowy
4 szt. pomarańcza
1 szt. galaretka pomarańczowa
10 dek. masło
12 dek. cukier
15 dek. mąka pszenna tortowa
50 dek. jogurt naturalny
25 dek. śmietanka kremowa 30%
25 dek. bita śmietana
10 dek. wiórki czekoladowe
Przygotowanie
Masło ,8 dag cukru i cukier wanilinowy ucieramy mikserem .Dodajemy jajka i skórkę z pomarańczy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta .Dokładnie mieszamy.
Tortownice smarujemy masłem i posypujemy mąką ,Wykładamy ciasto .Piekarnik nagrzewamy do 175* C i pieczemy ciasto przez 25 minut.
Przygotowujemy krem.Jogurt łączymy z sokiem z jednej pomarańczy ,pozostałym cukrem i żelatyna.
Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy ,przekładamy do kremu.
Na upieczone ciasto wykładamy 1/3 cześc kremu .Układamy pomarańcze i wykładamy resztę kremu .Na wierzchu układamy 5-6 plasterków pomarańczy.
Zalewamy tężejąca galaretka .Ozdabiamy bitą śmietaną i starta czekoladą.Schładzamy w lodówce około 5 godzin.