Torcik pomarańczowy
m7
Torcik pomarańczowy to wspaniałe połączenie delikatnego biszkoptu i aromatycznej, cytrusowej nuty pomarańczy. Jest lekki i wyjątkowo orzeźwiający. Świetnie sprawdzi się zarówno jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i ciasto na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny, święta, uroczystości rodzinne lub imprezy na świeżym powietrzu. Gotowy torcik nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
250
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
13
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Torcik pomarańczowy to wspaniałe połączenie delikatnego biszkoptu i aromatycznej, cytrusowej nuty pomarańczy. Jest lekki i wyjątkowo orzeźwiający. Świetnie sprawdzi się zarówno jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i ciasto na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny, święta, uroczystości rodzinne lub imprezy na świeżym powietrzu. Gotowy torcik nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!
15
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
4 łyżecz. żelatyna
1 szt. cukier wanilinowy
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. skórka z pomarańczy
1 szt. sok pomarańczowy
4 szt. pomarańcza
1 szt. galaretka pomarańczowa
10 dag. masło
12 dag. cukier
15 dag. mąka pszenna tortowa
50 dag. jogurt naturalny
25 dag. śmietanka kremowa 30%
25 dag. bita śmietana
10 dag. wiórki czekoladowe
Przygotowanie
Masło, 8 dag cukru i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Dodajemy jajka i skórkę z pomarańczy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy ciasto przez 25 minut.
Przygotowujemy krem. Jogurt łączymy z sokiem z jednej pomarańczy, pozostałym cukrem i żelatyną.
Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy i przekładamy do kremu.
Na upieczone ciasto wykładamy 1/3 część kremu. Układamy pomarańcze i wykładamy resztę kremu. Na wierzch układamy 5-6 plasterków pomarańczy.
Zalewamy tężejąca galaretką. Ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą. Schładzamy w lodówce około 5 godzin.