Torcik pomarańczowy

m7
Torcik pomarańczowy

2

0 / 0

Torcik pomarańczowy to wspaniałe połączenie delikatnego biszkoptu i aromatycznej, cytrusowej nuty pomarańczy. Jest lekki i wyjątkowo orzeźwiający. Świetnie sprawdzi się zarówno jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty, jak i ciasto na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny, święta, uroczystości rodzinne lub imprezy na świeżym powietrzu. Gotowy torcik nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Życzymy smacznego!

15

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

4 łyżecz. żelatyna

1 szt. cukier wanilinowy

2 szt. jaja kurze całe

1 szt. skórka z pomarańczy

1 szt. sok pomarańczowy

4 szt. pomarańcza

1 szt. galaretka pomarańczowa

10 dag. masło

12 dag. cukier

15 dag. mąka pszenna tortowa

50 dag. jogurt naturalny

25 dag. śmietanka kremowa 30%

25 dag. bita śmietana

10 dag. wiórki czekoladowe

Przygotowanie


1

Masło, 8 dag cukru i cukier wanilinowy ucieramy mikserem. Dodajemy jajka i skórkę z pomarańczy.

2

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.

3

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy ciasto przez 25 minut.

4

Przygotowujemy krem. Jogurt łączymy z sokiem z jednej pomarańczy, pozostałym cukrem i żelatyną.

5

Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do stężenia.

6

Śmietanę ubijamy i przekładamy do kremu.

7

Na upieczone ciasto wykładamy 1/3 część kremu. Układamy pomarańcze i wykładamy resztę kremu. Na wierzch układamy 5-6 plasterków pomarańczy.

8

Zalewamy tężejąca galaretką. Ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą. Schładzamy w lodówce około 5 godzin.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły