Torcik orzechowo-rumowy

m7

Pyszne ciasto orzechowe z rumową nutką.Polecam na każdą okazję.łatwe w wykonaniu nie może sie nie udac :)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
332
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
27
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszne ciasto orzechowe z rumową nutką.Polecam na każdą okazję.łatwe w wykonaniu nie może sie nie udac :)
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
5 szt. żółtko
5 szt. białko
1 szt. kremówka
10 szt. orzechy laskowe
1 łyżka sok z skórki cytryny
1 łyżka sok ze cytryny
2 łyżka cukier puder
2 łyżka rum
25 dag. orzechy włoskie
20 dag. cukier
Przygotowanie
żółtka utrzec na puszystą masę,wsypując stopniowo cukier.Dodac skórkę i sok z cytryny oraz zmielone orzechy włoskie.
Ubic pianę z białek,wyłożyc ją na masę i ostrożnie zamieszac.Wlac do portownicy
Piec 50 min w temp.180st.Gdy ciasto zacznie ostawac od ścianek formy wyłączyc piekarnik.
Biszkopt pozostawic w piecu jeszcze 15minut.Ubic śmietanę wymieszac ją z rumem i cukrem pudrem.
Rozłożyc na wystudzonym cieście i posypac orzechami laskowymi.Przechowywac w lodówce.