Torcik na zimno

m7
Torcik na zimno

0

0 / 0

W letnie dni często robię serniczki na zimno. Najlepszy deser na słoneczne popołudnia.

8

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


18 porcji

Składniki

500 śmietana 36%

2 łyżeczka cukier

1 łyżeczka żelatyna

40 szt. herbatniki

3 szt. galaretka truskawkowa

2 szt. brzoskwinia w syropie

1 szt. banan

10 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Herbatniki( ja użyłam zwykłych petit beurre, ale mogą być też Szkolne) pokruszyć.

2

Masło rozpuścić i dodać do pyłu z herbatników, dobrze wymieszać( powinna powstać lepiąca się masa). Masę wyłożyć do tortownicy i dobrze ją przygnieść do dna( palcami lub łyżką) tak, żeby powstał spód. Odstawić go w chłodne miejsce, żeby zastygł.

3

Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wody z łyżeczką żelatyny( żeby masa śmietanowa lepiej się trzymała) i odstawić do wystygnięcia.

4

Zimną kremówką wyjętą prosto z lodówki zmiksować na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodać rozpuszczone galaretki.

5

Masę wylać na spód z herbatników i odstawić do stężenia. Rozpuścić trzecią galaretkę i odstawić do wystygnięcia. Owoce pokroić.

6

Połowę galaretki wylać na stężałą masę śmietanową i wyłożyć na nią owoce, odstawić w chłodne miejsce do delikatnego stężenia i zalać pozostałą galaretką( wtedy owoce nie wypłyną na wierzch i nie przesuną się).

7

Torcik odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły