Torcik na zimno

m7

W letnie dni często robię serniczki na zimno. Najlepszy deser na słoneczne popołudnia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
173
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
11
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
W letnie dni często robię serniczki na zimno. Najlepszy deser na słoneczne popołudnia.
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
18 porcji
Składniki
500 śmietana 36%
2 łyżecz. cukier
1 łyżecz. żelatyna
40 szt. herbatniki
3 szt. galaretka truskawkowa
2 szt. brzoskwinia w syropie
1 szt. banan
10 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Herbatniki( ja użyłam zwykłych petit beurre, ale mogą być też Szkolne) pokruszyć.
Masło rozpuścić i dodać do pyłu z herbatników, dobrze wymieszać( powinna powstać lepiąca się masa). Masę wyłożyć do tortownicy i dobrze ją przygnieść do dna( palcami lub łyżką) tak, żeby powstał spód. Odstawić go w chłodne miejsce, żeby zastygł.
Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wody z łyżeczką żelatyny( żeby masa śmietanowa lepiej się trzymała) i odstawić do wystygnięcia.
Zimną kremówką wyjętą prosto z lodówki zmiksować na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec miksowania dodać rozpuszczone galaretki.
Masę wylać na spód z herbatników i odstawić do stężenia. Rozpuścić trzecią galaretkę i odstawić do wystygnięcia. Owoce pokroić.
Połowę galaretki wylać na stężałą masę śmietanową i wyłożyć na nią owoce, odstawić w chłodne miejsce do delikatnego stężenia i zalać pozostałą galaretką( wtedy owoce nie wypłyną na wierzch i nie przesuną się).
Torcik odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.